Naše téma: Přečíslování tratí SŽDC

21.10.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Přečíslování tratí SŽDC

„Revoluční“ změny na železnici České republiky pokračují: Správa železniční dopravní cesty zveřejnila návrh jízdního řádu, který začne platit od letošního prosince. Přinese jednu zásadní změnu: u více než dvou desítek tratí je nové číslo tratí. Cílem SŽDC bylo zjednodušení hledání v jízdních řádech. Nově jízdní řády obsahují i tabulky čistě pro dálkové vlaky pro úseky Praha – Bohumín a Praha – Kúty, ty dostaly číslo 002 a 001. Návrh jízdního řádu je kompletně na stránkách SŽDC.

Takto začíná výchozí zpráva na známém dopravním webu k dnešnímu příspěvku do naší pravidelné rubriky, která je sice klíčová, ale nikoliv jediná. Ta první, ze dne 10.1.2019, nám sdělila: Cestující na železnici budou mít k dispozici po několika letech opět knižní jízdní řády [KJŘ] se všemi dopravci. K vydávání jízdních řádů v knižní podobě se rozhodla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Při současných cenách půjde nejspíše o ztrátový byznys. „SŽDC se rozhodla obnovit vydávání knižního jízdního řádu. Vyšla tak vstříc cestujícím, kteří negativně reagovali na neexistenci souhrnného jízdního řádu v knižním provedení,“ řekla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. České dráhy na to prostřednictvím svého tiskového mluvčího Radka Joklíka reagovaly sdělením: … tak pravděpodobně nebudeme celostátní jízdní řád dál knižně vydávat.


Obálka posledního knižního jízdního řádu vydaného naším národním dopravcem

Druhá zvěst se na stejném místě objevila dne 20.8.2019: Většina cestujících se jimi sice neřídí, pro železniční nadšence i zaměstnance jde ale o téměř povinnou znalost. Správa železniční dopravní cesty chystá pro znalce čísel tratí v České republice velkou změnu. Desítky jich přečísluje.Přípravu na přečíslování potvrdila mluvčí SŽDC Nela Friebová. „Impulsem k přečíslování je v první řadě vysoká pracnost tvorby tabulek knižního jízdního řádu, které zasahují na dvě stránky. Jsme přesvědčeni, že nová podoba dálkových tratí přinese cestujícím mnohem větší přehlednost a snazší dosažitelnost požadovaných informací,“ řekla Friebová. […] „Všechny tabulky, které byly na dvě stránky, budou rozděleny, přičemž rozdělení bude provedeno tak, aby cestující získal přidanou hodnotu ve formě přehlednějších tabulek,“ dodala Friebová.


Na dvě stránky vychází v současném KJŘ například trať číslo 270
(kliknutí do náhledu otevře dokument ve formátu PDF)

Zpráva pokračuje: Změny budou vycházet hlavně ze zkracování hlavních tratí v jízdním řádu. Například podle návrhu, který má redakce k dispozici, dojde k rozdělení trati 170 Praha – Cheb na trať Praha – Klatovy (170), úsek Plzeň – Cheb bude nově jako trať 178. Kvůli tomu se budou měnit i další čísla tratí, které na hlavní budou navazovat. Dvojstránkové tabulky mají aktuálně tratě 090, 170, 190, 250 a 270. K tomu budou ještě další změny zejména v okolí Brna a Olomouce. „Předpokládáme, že cestující ocení zejména návrat dálkových tabulek Praha – Brno – Břeclav a Praha – Olomouc – Bohumín, kde budou všechny dálkové vlaky v přehledné zhuštěné formě,“ dodala Friebová. Podle ní je důvodem i požadavek na modernizaci tabulkové formy jízdního řádu. Tabulky dálkových linek byly součástí KJŘ naposledy v období 2003/2004.


Úvodní stránka části C knižního jízdního řádu 2003/2004

K článku se rozvinula docela zajímavá výměna názorů, i když limitovaná tehdejším nedostatkem konkrétních informací. Jako ukázka z oné diskuse může posloužit názor uživatele s příhodným nickem „cestující“: Takové kraviny řešit!!!??? je mi úplně u zadale, jak se která trať má jaké číslo, dobré leda tak pro správce tratí, DŮLEŽITÉ JE: dostatek místa ve vlaku, DOCHVILNOST spojů a dobré ceny za jízdné (ANO nejsem vysávač státního rozpočtu 75%!). a co se týká rušení nástupišť v hlášení a na info cedulích – je to konečně správná cesta do normální dopravy pro běžného cestujícího. v Oslu na hl.n., na info tabuli: číslo linky (L11), kam to jede, kolej (1-12) – hotovo, tečka, jednoduché a praktické!!! zádné krávoviny navíc a také žádná bla bla hlášení! a funguje jim to tam. fungování ČD a SŽDC je v ČR jak za C.a K. monarichie.


Ukázka stránky části C knižního jízdního řádu 2003/2004

Daleko bohatší (a na rozdíl od té první vesměs negativně vyznívající) diskuse se rozpoutala pod oním třetím článkem, citovaným v úvodu této stati. Ten už uvádí všechny dotčené, tedy přečíslované, rozdělené či „nově zřízené“ tratě na základě návrhu jízdního řádu na období 2019/2020 ke dni 2.9.2019, jak jej zveřejnila SŽDC na svém webu. Diskutující často upozorňují na skutečnost, že místo zjednodušení dochází při vyhledávání spojení ve srovnání se stávajícím stavem spíš ke komplikacím. Když například někdo necestuje zrovna mezi rychlíkovými stanicemi ležícími na hlavním tahu, ale část cesty po něm musí absolvovat zastávkovým vlakem, jedna tabulka KJŘ mu v budoucnu nepostačí. A musí-li použít tratí několik, situace je ještě složitější. Nemluvě o tom, že některé „nové tratě“ se vzpírají nejen zvyklostem, ale také logice.


Mapa tratí SŽDC k návrhu jízdního řádu na období 2019/2020
(kliknutí do náhledu otevře dokument ve formátu PDF)

Asi by bylo zbytečné psát k dnešnímu tématu něco dalšího. Jistě jsme vám poskytli dostatek podkladů k tomu, abyste na jejich základě podle svého zájmu a vlastních zkušeností či potřeb dospěli k nějakým závěrům, o něž se můžete podělit s ostatními v následující diskusi. K jejímu rozvinutí mohou (ale samozřejmě také vůbec nemusí) posloužit například tyto otázky:

Domníváte se, že SŽDC zjednodušila hledání v knižním jízdním řádu, jak deklaruje?
Má podle vás v době internetových vyhledávačů spojení takový počin vůbec smysl?
Napadá vás jiný krok, jímž by SŽDC přispěla k lepší orientaci cestujících ve spojích?

Úvodní obrázek: Koláž z podkladů SŽDC © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy