České dráhy v roce 2020 na kolejích Plzeňského kraje

4.12.2019 16:00 PhDr. Zbyněk Zlinský a Jiří Řechka

České dráhy v roce 2020 na kolejích Plzeňského kraje

V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2020. V Plzeňském kraji je připravován ve spolupráci s organizátorem a koordinátorem veřejné dopravy POVED. Jízdní řád zahrnuje celkem 542 vlaků v působnosti Regionálního obchodního centra Plzeň, z toho jezdí v pracovních dnech 493 vlaků, o sobotách a nedělích 332 vlaků. Průměrně je vypravováno 447 vlaků denně. Regionální spoje ujedou 5,6 mil. vlakokilometrů, což představuje nárůst o 5,22 % ve srovnání se současným jízdním řádem.

Takto formulované shrnutí podstaty nového jízdního řádu národního železničního dopravce v Plzeňském kraji uvozuje tiskovou zprávu, vydanou na základě úterní tiskové konference, na kterou byla pozvána také redakce magazínu VLAKY.NET. Vyslání jejího zástupce bylo sice provázeno jistými komplikacemi, ale nakonec se podařilo. Tisková konference se konala v sídle plzeňského Regionálního obchodního centra ČD, jež se nachází pár minut chůze od plzeňského hlavního nádraží. Setkání s novináři zahájila tisková mluvčí ČD Ing. Gabriela Novotná, která po krátkém úvodním slově předala slovo Ing. Pavlu Čížkovi, náměstkovi hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy.


Tisková mluvčí ČD Ing. Gabriela Novotná © Jiří Řechka

Ten se na úvod svého vystoupení zmínil o skutečnosti, že se ve vlakové dopravě na Plzeňsku každoročně navyšují počty kilometrů. Kraj tak reaguje na zvýšený zájem cestujících o železniční dopravu v příměstských oblastech. Zároveň se připravují přechodné smlouvy s dopravci a připravuje se vyhlášení dalších soutěží o provozování osobní železniční dopravy na tratích kraje. Dalším řečníkem byl hejtman Plzeňského kraje Ing. Josef Bernard, který připomenul, že veřejná doprava je vlajkovou lodí kraje. Současné vedení kraje se veřejné dopravě věnuje soustředěně a, jak řekl, na rozdíl od svých předchůdců, nesnižuje počty objednaných kilometrů v autobusech a ve vlacích, ale naopak se kilometry přidávají. Tam, kde jsou nové vlaky, tak je zřetelný nárůst cestujících.


Hejtman Plzeňského kraje Ing. Josef Bernard © Jiří Řechka

Plzeňský kraj zrealizoval otevřené tendry na provozování svých linek v hodnotě čtrnácti miliard korun. Na základě těchto tendrů kraj vybral nové nebo staronové dopravce. Vybraní dopravci v průběhu nadcházejících tří let nasadí 24 nových vlaků a 315 nových autobusů. Podle slov hejtmana vlaky musí jezdit včas, musí v nich být teplo, čisto a příjemný personál, a kraj to po dopravcích bude tvrdě vyžadovat. Veřejná doprava není žádná „socka“. Připravuje se integrovaný tarif Plzeňského kraje. Spuštěn by měl být v polovině příštího roku. Kraj také klade velký důraz na cyklistickou dopravu a všechny nové spoje, jak vlaky, tak autobusy, mají pohodlně převážet cyklisty a jejich kola.


V Plzeňském kraji operuje i dopravce GWTR © Jiří Řechka

Poté Ing. Gabriela Novotná informovala přítomné o změnách v celostátní a dálkové dopravě Českých drah. Dalším řečníkem byl ředitel Regionálního obchodního centra (ROC) ČD Vladimír Kostelný. Na úvod svého vystoupení připomenul, že se nacházíme v historické budově, která byla postavena v roce 1895 pro ředitelství drah. České dráhy připravují nový jízdní řád ve spolupráci s organizací POVED. V působnosti ROC je to 542 vlaků. V pracovních dnech jezdí 493 vlaků a o sobotách a nedělích to je 332 vlaků. Zdůraznil, že regionální spoje ujedou 5,6 mil.vlakokilometrů, což je nárůst o 5.22 % proti končícímu období. Plzeňského kraje se také dotklo přečíslování tratí SŽDC. Dále se věnoval změnám na jednotlivých tratích, o nichž se můžete více dovědět z informacemi nabité tabulky:

trať
čís.

trasa vlaků na území Plzeňského kraje a popis trati
(kliknutí na text otevře příslušné heslo Wikipedie)

změ-
ny
1

jízdní řád

2020

2019

160

Plzeň – Žatec

PDF

PDF

PDF

1702

Plzeň – Klatovy

PDF

PDF

PDF

175

Rokycany – Nezvěstice

PDF

PDF

PDF

176

Plzeň – Radnice

PDF

PDF

PDF

177

Pňovany zastávka – Bezdružice

PDF

PDF

PDF

1783

Plzeň hl.n. – Cheb

PDF

PDF

PDF

180

Plzeň – Domažlice – Domažlice město

PDF

PDF

PDF

181

Nýřany – Heřmanova Huť

PDF

PDF

PDF

182

Staňkov – Poběžovice

PDF

PDF

PDF

1834

Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín

PDF

PDF

PDF

184

Domažlice – Planá u Mariánských Lázní

PDF

PDF

PDF

185

Domažlice – Klatovy – Horažďovice předměstí

PDF

PDF

PDF

1865

Svojšín – Bor

PDF

PDF

PDF5

1916

Plzeň – Horažďovice předměstí

PDF

PDF

PDF

1927

Nepomuk – Blatná

PDF

PDF

PDF

Vysvětlivky:

1) – přehled novinek v jízdním řádu 2020 pro danou trať podle tiskové zprávy

2) – doposud část trati číslo 183 Plzeň – Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín

3) – doposud část trati 170 Praha – Plzeň – Cheb
4) – doposud část trati Plzeň – Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín

5) – doposud trať č. 178; v GVD 2019 bez osobní dopravy

6) – doposud část trati číslo 190 Plzeň – České Budějovice

7) – doposud trať 191

 

Na závěr svého vystoupení připomenul, že od začátku platnosti nového jízdního řádu se ve vlacích, v nichž je vlakový doprovod, zavádí kontaktní i bezkontaktní platby kartou. V Plzeňském kraji se jedná o 98 platebních terminálů. Dochází také k zrušení pokladen, kde byli smluvními prodejci pracovníci SŽDC. Jedná se o osm stanic. Od nového JŘ budou do krajské dopravy zaintegrovány vlaky kategorie SC v úseku Plzeň-Jižní předměstí – Mariánské Lázně a zpět. Rychlíkové soupravy z linky R 16 budou nově také nasazeny i na spěšné vlaky Klatovy – Rokycany a zpět. Jde o celkem pět spěšných vlaků. Byla také zmíněna výluková činnost. Jedná se především o úsek Plzeň – Třemošná, kde bude výluka od 30.dubna, celkem 135 dní, a Plzeň – Starý Plzenec od 2.července v délce 35 dní.


Síť železničních tratí v Plzeňském kraji

Budou platit výlukové jízdní řády a bude použita náhradní autobusová doprava. Zvyšuje se také počet vlaků, v nichž je možné přepravovat jízdní kolo. V kraji jsou čtyři cyklopůjčovny - v Plzni, Domažlicích, Klatovech a Tachově. Ředitel ROC zmínil i o tom, že pro stále klesající zájem nebudou vydávány tištěné regionální jízdní řády. Tabulky jízdního řádu se dají dohledat na internetových stránkách. Pro společnou linku Karlovarského a Plzeňského kraje se vyrábí 4 elektrické jednotky. Po těchto informacích byl dán prostor pro dotazy novinářů. V diskusi Ing. Bernard připomenul, že kraj má jeden strategický projekt, o kterém se jedná s Ministerstvem dopravy i s německou stranou, jde zdvojkolejnění a elektrifikaci tratě Plzeň – Domažlice – Mnichov.


Mezi Plzní a Mnichovem se musí jezdit v nezávislé trakci © Jiří Řechka

Ředitel ROC se na tiskové konferenci zmínil o výlukách v období platnosti nového jízdního řádu. My můžeme doplnit, že na konci působnosti toho stávajícího dochází k ukončení jedné přímo v plzeňském železničním uzlu. Rekonstrukce domažlické železniční trati v uzlu Plzeň, která ji rozšířila o druhou kolej i novou dvoukolejnou zastávku Skvrňany, po dvou letech končí. Zítra kolem 17 hodiny po výluce druhé koleje, při níž se odstranily provizorní stavy, na ní začne běžný provoz. Tím se podstatně zrychlí průjezd vlaků městem od Prahy do Bavorska. To byl i jeden z cílů investice, kterou sdružení firem Swietelsky Rail CZ a Swietelsky stavební zahájilo v prosinci 2017. Jedním z posledních milníků se minulý měsíc stalo zprovoznění 1500 metrů koleje od Jižního předměstí k nové odbočce Nová Hospoda.


Dokončená zastávka Plzeň-Skvrňany (15.11.2019) © Swietelsky Rail CZ

To se můžeme dočíst v tiskové zprávě vedoucího zhotovitele stavby, kterou jsme obdrželi v době redakčního zpracování tohoto článku. V dubnu 2020 třetí část modernizace nejdůležitější železniční křižovatky v regionu, jejímž investorem je Správa železniční dopravní cesty a město Plzeň, skončí úplně. Zjara se ještě dokončí nová příjezdová komunikace do areálu Adelardis a upraví všechny přilehlé plochy, včetně bývalé ulice Domažlická a přilehlých chodníků u zastávky Skvrňany, dovídáme se dále z citovaného dokumentu. I tato informace zapadá do rámce, v němž se nesla tisková konference k jízdnímu řádu národního dopravce v Plzeňském kraji na následující železničářský rok – cestování vlaky v tomto regionu rozhodně není Popelkou.


Pracovní vlaky zatím patří ke koloritu plzeňského hlavního nádraží © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. ČD v Plzeňském kraji - České dráhy
  2. Plzeňský kraj – Wikipedie
  3. Plzeňský kraj – oficiální web
  4. POVED – Plzeňský organizátor veřejné dopravy – oficiální web
  5. Novinky v jízdním řádu 2020 v Plzeňském kraji – tisková zpráva ze dne 3.12.2019 (formát PDF)
  6. Zvukový záznam tiskové konference ze dne 3.12.2019 (formát MP3, velikost 59,2 MB)
  7. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: RegioPanter ČD jako spoj Plzeňské linky z Plzně do Kozolup © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy