Naše téma: Jízdenkový zmatek nad zmatek

7.10.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Jízdenkový zmatek nad zmatek

K nadcházejícímu 30. výročí „sametové revoluce“, pádu „železné opony“ a otevírání státních hranic všemi směry se naši občané dočkali prapodivného dárku – vzniku nových hranic, tentokrát ovšem vnitrostátních a „jen“ na železnici. Pětice krajů se rozhodla dál zapracovat na postupném rozkladu jednotné celostátní železniční sítě, započatém po startu takzvané liberalizace trhu železniční osobní dopravy, i v jiné oblasti, než je samotná volba „alternativních dopravců“ - ve sféře tarifní.

Tak nějak mohl vnímat člověk, doposud víceméně bez omezení brázdící koleje české, moravské a slezské, zprávu o tomto „prezentu“, kterou přinesl známý dopravní portál dne 30. září. Cestující na české železnici čeká v prosinci s nástupem nového jízdního řádu velká změna nejen tam, kde začne vlaky provozovat jiný dopravce namísto Českých drah. První kraje se rozhodly zakázat Českým drahám výdej jízdenek podle tarifu TR10 státního dopravce a budou vyžadovat až na pár výjimek vydávání jízdních dokladů jen podle krajského tarifu. V praxi to bude znamenat, že jízdenky na vlak v rámci kraje nekoupíte v e-shopu Českých drah, k ničemu vám budou některé věrnostní karty Českých drah, uznávat se nebude ani takzvaná režijka. Jde o osobní a spěšné vlaky, které objednávají kraje, mohli jsme se v ní dočíst.


Vlaků objednávaných Ministerstvem dopravy se změna nedotkne
(29.3.2019, rychlík Plzeň - Brno) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Poté se tématu zmocnila prakticky všechna média a na jejich konzumenty začaly útočit titulky: Kolik přestupů, tolik jízdenek. Cestující čeká chaos s jízdenkami na vlak - iDNES.cz, Chaos v jízdenkách na železnici, režijky a věrnostní karty budou k ničemuNovinky.cz, Zavládne na české železnici chaos? V některých krajích budou platit jen místní jízdenkyLidovky.cz, Jízdenkový chaos. V několika krajích skončí tarify Českých drah, smůlu mají i režijkyAktuálně.cz, Chaos v jízdenkách na železnici. Odboráři bojují za režijky, v některých krajích bude dvojí režimSeznam Zprávy, Cestující čeká velká změna! Jízdenky Českých drah si už jen tak nekoupíteTN.CZ nebo Jízdenkový chaos. V Jihomoravském kraji zapomeňte na věrnostní karty nebo režijkyJihomoravský kraj. Zkrátka samé poplašné zprávy.


Média si nejvíc všímají nastávajícího „chaosu“ v Jihomoravském kraji
(7.4.2012, Brno hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Uvedený výběr článků stojí za prohlédnutí. I když řada z nich čerpá z původního zdroje a jeho sdělení jen různě recykluje, poučné mohou být (aspoň některé) názory uvedené v diskusích pod nimi. Jestliže „civilní“ cestující veřejnost nijak zvlášť nevzrušuje dopad „prezentu“ na osud režijních jízdenek, jejichž existenci obecně nikdy nebyla nakloněna, jiné je to u železničních odborů. Ty se o ohrožení jízdních výhod pro zaměstnance ČD, ČD Cargo a SŽDC ostatně dověděly mnohem dřív, jak plyne například ze zprávy zveřejněné 3. října na webu Odborového sdružení železničářů, zmiňující se o stanovisku, vyjadřujícím nesouhlas s návrhem MD ČR na doplnění nového ustanovení do Tarifu, které by umožňovalo v případě dohody objednatele (kraje) a ČD vyloučit platnost „režijek“ prakticky u všech regionálních vlaků ČD.


Ústecké hejtmanství je v liberalizaci regionální dopravy na špici
(1.12.2016)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

V celé této záležitosti nelze přehlédnout podíl národního dopravce, který vědomě podepsal takto zatížené smlouvy s příslušnými kraji. Učinil tak pochopitelně ve snaze neztratit další výkony v regionální dopravě, jichž mu pro nadcházející období ubylo nemálo. Na druhou stranu se snažil objednatele osobních a spěšných vlaků před negativními dopady tarifního ujednání varovat: Lidé, kteří byli zvyklí nakupovat lístky na e-shopu ČD, už tuto možnost mít nebudou. „Spoj na našem webu najde, ale jízdenku si nekoupí,“ řekla mluvčí ČD Vanda Rajnochová. [...] „Samozřejmě jsme krajům nabízeli, aby zůstala možnost prodat vnitrokrajské jízdenky podle tarifu ČD. Tím pádem by bylo zachováno plošné odbavení prostřednictvím prodejních kanálů ČD,“ uvedla Rajnochová, píše se ve zprávě na portálu Seznam.


Pro mnoho cestujících se stane In Karta Českých drah zbytečnou,
o aplikaci „Můj vlak“ nemluvě (zdroj: České dráhy)

A dále: Ministerstvo dopravy za současný stav odpovědnost necítí. „Kraje si musely tuto nekomfortnost uvědomit. Náš úřad není oprávněn vstupovat do objednávky krajských vlaků. Situace je důsledkem regionalizace v roce 2002, kdy se rozhodlo, že se regionální dopravní obslužnost v plné míře přenese na kraje. V rámci přípravy Koncepce veřejné dopravy otevřelo v letech 2014 a 2015 ministerstvo otázku, zda by železniční doprava neměla být v plné míře přenesena na stát. Toto řešení však většina klíčových zúčastněných subjektů zcela odmítla,“ uvedla mluvčí Ministerstva dopravy Lenka Rezková. Možná si ale kdosi pomyslí, že nastalou situací by se mohl zabývat některý orgán jiný – když ne Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře, tak třeba Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, obecně do všeho vrtající.


Ministerstvo dopravy i Generální ředitelství ČD sídlí pod jednou střechou,
ale mívají k sobě hodně daleko (19.11.2014) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Někoho však může napadnout kacířská myšlenka, že výmluvy mluvčí Ministerstva dopravy jsou vlastně liché, protože jen a jen vinou jejího chlebodárce stále ještě na naší železnici nemáme tak dlouho slibované a ještě déle systémově chybějící jednotné jízdné, které by nadcházejícímu tarifnímu chaosu nepochybně vůbec nedalo vzniknout. Co po přečtení dalšího pokračování našeho seriálu napadne vás, to můžete vtělit do svého příspěvku v následující diskusi. Vzhledem k tomu, že dnešní tématika je na jednu stranu vymezena poměrně úzce, ale na stranu druhou na ni lze nahlížet z nepřeberného množství úhlů pohledu, odpustíme si tentokrát jindy vesměs obvyklé návodné otázky, abychom nesvazovali váš myšlenkový rozlet.

Úvodní ilustrační snímek: Nezáměrně věštecký záběr budoucího využití pokladen ČD na brněnské „roli“
(27.6.2009) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy