Slevu na sdílená auta za cesty vlakem si lidé oblíbili,za carsharing ušetřili už čtvrt milionu korun

15.11.2022 19:41Zdroj: České dráhy

9.11.2022 - 10:57

Mezi nejoblíbenější tři skupiny odměn za cestování vlakem patří kromě slev na kulturu a vlastní produkty Českých drah také sleva na jízdu carsharingem. Za dva roky spolupráce mezi národním vlakovým dopravcem a družstvem Autonapůl zvolili sdílníci slevu dohromady 1134krát. Posiluje také trend, kdy lidé kombinují cestu veřejnou dopravou na delší vzdálenosti s využitím sdíleného auta na posledních pár kilometrů do cíle své cesty.

Carsharing se s veřejnou, tedy i vlakovou dopravou výborně doplňuje, a 1134 vydaných voucherů v hodnotě více než čtvrt milionu korun to podle mě jen podtrhuje,“ hodnotí spolupráci v programu ČD Body ředitel společnosti Autonapůl Michal Šimoník. „Lidé se mezi velkými městy pohodlně svezou vlakem a po cestě mohou pracovat nebo relaxovat, na takzvanou poslední míli si pak ve výstupním městě vezmou sdílené auto a dojedou do cíle. Cestující tak ušetří čas i nervy v kolonách, sníží svou uhlíkovou stopu a ještě za to získají slevu. Stačí, aby se on-line registrovali do systému, vybrali si auto z až šesti kategorií podle velikosti a komfortu. V koncové stanici si jej aplikací v telefonu vyzvednou a jedou,” dodává Šimoník.

Cestující národního dopravce České dráhy si tento benefit za jízdy vlakem oblíbili. „Odměny v programu ČD Body nabízíme v několika kategoriích a po našich vlastních produktech a slevách na kulturu jsou vouchery na sdílená auta třetí nejoblíbenější kategorií odměn. Těší nás to, protože carsharing považujeme za přirozenou doplňkovou službu navazující na železniční osobní dopravu v rámci první a poslední míle,“ doplňuje ředitel Odboru dálkové dopravy ČD Petr Vondráček. V rámci programu ČD Body si zákazníci Českých drah mohou tento benefit vyzvednout aktuálně za 40 bodů.

Jedním z hlavních cílů družstva Autonapůl je snížení počtu aut ve veřejném prostoru a věnovat uvolněný prostor lidem. „Mezi našimi uživateli jsou rodiny, podnikatelé a firmy s podobnými hodnotami, jaké zastáváme my, ale i společnosti, které potřebují čas od času využít auto navíc a operativní leasing nebo nákup vozu je pro ně neekonomický nebo v současné situaci příliš svazující. I to jsou důvody, proč jedno moderní sdílené auto dokáže nahradit i více než 15 soukromých aut,“ popisuje filozofii družstva Šimoník.

O Autonapůl:

Autonapůl provozuje po celé republice flotilu zhruba osmi desítek sdílených aut různých kategorií, od malých městských vozů, přes úsporná rodinná kombi po osobní dodávky či elektromobily včetně ikonické Tesly. Působí v Praze, Brně, Pardubicích, Hradci Králové, Liberci, Plzni, Ostravě a Olomouci. Podrobnosti o výhodách a podmínkách prvního českého carsharingu Autonapůl jsou na www.autonapul.cz - například cestující Českých drah mohou své ČD body využít jako slevu na služby tohoto carsharingu.

O společnosti České dráhy:

Akciová společnost České dráhy plní v České republice úlohu národního dopravce a na základě objednávky státu a krajů zajišťuje základní dopravní obslužnost státu. V posledních letech došlo k výraznému omlazení vozidlového parku, a to v regionální i dálkové dopravě. Ve snaze zatraktivnit železniční dopravu a zvýšit konkurenceschopnost na otevřeném trhu investovala firma desítky miliard korun do nákupu a modernizace vozidel.