Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
K tomu poradiu, bohužiaľ sa presnosť u IC sleduje viac ako pri tých robotníckych, to utopis v tom množstve vlakov za rok, keď 5 minút ani nie je meškanie a ešte to môžeš ručne upravovať.
K danej situácií, súhlasím s tebou, ze logicky by to tak malo byť. Lenže ak by si na tej jednokolajke vykapal, tak by toho výpravcu kefovali este týždeň. Pritom by za to vôbec nemohol.
A k tomu predvídaniu, preto sa mi páči diaľkovo riadená trať, kde ten výpravca už rozmýšľa nad tým, čo bude ďalej. Jedno čo vám nezávidím, je to obhajovanie sa pred dispečerom, že si vlastne spravil dobre.
Janči aj Lubino....On má ten Hater pravdu že treba rozlíšiť konštrukciu GVD a operatívne riadenia .Ak chce zaviesť ktorýkolvek dopravca komerčný vlak musí ísť na posúdenie drahovému úradu cca tých 18 mesiacov...úradnicke šimle , odvolávky , rozporové konania atd. Ono je ten zákon postavený dosť diskriminačne pre komerčné vlaky (ono to tak funguje v menšom aj autobusových dopravcoch , kraj mu nedá licenciu ak by mal jazdiť v čase kedy jazdí prímestská linka resp mu zakáže nástup ludí atd) takže aj v tomto prípade sa posudzuje vplyv na dotované vlaky.Spravidla sa teda nájde nejaký kompromis (lebo zaujmom ŽSR nie je aby vlaky nejazdili a robili im prieky , to je zákazník ktorý platí je jedno či je ružový žltý modrý) to je Dopravný úrad ktorý rozhodne. Nebudem komentovať kto kedy a ako argumentuje len príklad sa uvedie príklad že priame spojenie Žilina - Brno neexistuje teda nie je to konkurencia pre ZSSK lebo v tej trase žiadny vlak ZSSK nejazdí....
Trochu som Vás uviedol do omylu.....že dotované vlaky majú prednosť pred komerčnými vlakmi, je to pravda ale len pri konštrukcii GVD pri operatívnom riadení výlukách , meškaniach to je inak.
Preto som sa tak rozčertil pri pravidelne zmeškanom vlaku 1003 , lebo v takýchto prípadoch keby som bol výpravca v Ziline celý výlukový grafikon môžem hodiť do koša.......preto RJ nežiada o pretrasovanie lebo by sa mu mohlo stať žeby niekde zostal stáť na úkor vlakov vo verejnom zaujme... lebo tie majú prednosť pri konštrucii ,takto operatívne prejde skôr. ( kedže sa nejedná o nový vlak presný postup v takýchto prípadoch neviem ako posudzuje dopravný úrad ....) Rovnako ak to tak bude a bude sa zmeškávať vlak ZSSK nejako výrazne môže prísť sťažnosť na regulatora od ZSSK.Preto som napísal že keby niekde zostal stáť 30 min pred Žilinou donútil by RJ zmeniť správanie, takto je to v ich podaní taká vychcanost, lepšie trasu na SŽ nedostanem a na Slovensku nejako prejdem....
A ak sú zákony a interné predpisy vygooglené bahamy tak ty si tiež zle na tom...
Vytvor si s ďalšími diskutujúcimi vlastnú železnicu (ale len modelovú) a tam si aplikujte svoje bludy, ktoré s praxou nemajú spoločné nič...
PS: Ani sa nečudujem, že ľudia na úrovni, ktorí sa vyznali do železníc a pochádzali z praxe ukázali týmto fóram prostredník...
Za mňa OFF, nehodlám spadnúť do žumpovej úrovne diskusie (kľudne môžete oslavovať)...
Ak sa vlak ''narodí'' t. j. prešiel konštrukciou GVD (ktorá sa robí na stav, že všetko funguje a železnica je krásna), tak sa jeho ''život'' riadi bodom *Operatívne riadenie dopravy* , ktoré si upravuje manažér infraštruktúry v interných predpisoch, rozkazoch o výluke a podobne.
Sled vlakov upravuje *dispečerský aparát ŽSR* v hierarchii PD, KD, HD, ÚD.
Takže to nie je podľa ''mojej logiky'', ale podľa toho, čo je čierne na bielom a riešené zamestnancami manažéra infraštruktúry.
Z predpisu SR 1003 ŽSR
**Zamestnanci, zúčastnení na operatívnom riadení dopravy na ŽSR, zodpovedajú v nimi riadenom obvode a určenej pôsobnosti za jej bezpečnosť a plynulosť. Sú povinní:**
**a) sledovať a koordinovať vývoj dopravnej situácie vo svojom obvode,**
**b) informovať sa o situácii v susedných obvodoch,**
**c) nariaďovať opatrenia vedúce k zamedzeniu a odstraňovaniu nepriaznivých vplyvov na**
**bezpečnosť, plynulosť a hospodárnosť dopravy,**
**d) trvať na plnení nariadených opatrení a priebežne ich kontrolovať.**
1. Konštrukcia GVD
2. Operatívne riadenie dopravy
*Konštrukcia GVD*
Ak si dopravca ''vymyslí'' nový vlak, tak regulátor (v SR je to Dopravný úrad) podľa §39 Z. 513/2009 posúdi hospodársku rovnováhu. Cieľom je to, aby komerčný vlak a vlak vo verejnom záujme neboli vedené konkurenčne v takmer identickej časovej polohe. Preto si dopravca nový vlak dáva na posúdenie minimálna 12 mesiacov vopred. Rovnaké posúdenie platí pri zmene časovej polohe už existujúceho vlaku, spojenie dvoch vlakov pod rôznymi číslami v súčasnej časovej polohe a podobne.
Ak to regulátor požehná, rozhodnutie zašle dopravcovi a manažérovi infraštruktúry. Pozor si však treba na to, že manažér infraštruktúry sa žiada minimálne 18 mesiacov pred platnosťou CP (čiže regulátor 12 mesiacov na posúdenie hospodárskej rovnováhy a 18 mesiacov správca infraštruktúry, ktorý prideľuje kapacitu podľa §40 Z. 513/2009). Ten následne konštruuje GVD. Ak nedôjde ku kolízii, tak všetko ide bežným spôsobom. Ak v trase vzniká konflikt a dopravca odmieta predložené alternatívy (§45 ktorý pojednáva o koordinácii), tak konštruktér má právo upraviť časovú polohu tak, aby nenarúšal jazdu vlaku vo verejnom záujme (napr. v stanici kde sú 3 hrany bude komerčný vlak 2hý v poradí zo 4roch, tak prednosť budú mať 3 vlaky vo verejnom záujme a konštruktér navrhne napr. dlhšiu jazdnú dobu o 3 min., aby bola uvoľnená hrana pred príchodom komerčného vlaku).
Hierarchia konštrukcie pri preťaženej infraštruktúre je uvedená v §46, ods. 3.
Teda ak nedôjde k zhode (neustúpi ani jeden baran) tak sa ide podľa §46, ods. 3.
*Operatívne riadenie dopravy*
Vykonáva sa podľa §23 ods. 2, V. 351/2010
Snažil som sa to vysvetliť stručne, lebo je to ťažká téma a má mnoho faktorov, ktoré priamo pôsobia na aplikáciu jednotlivých paragrafov. (F)
(Tiež si myslím že je to v rozpore so Z1.....)