Naše téma: Je potřeba knižní jízdní řád?

22.10.2018 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Je potřeba knižní jízdní řád?

Doba se vyvíjí a tištěné knihy jsou nahrazovány svými elektronickými sestrami. U jízdních řádů tomu není jinak a v klasické knižní podobě je už často ani neseženete. Dokážou internetové vyhledávače a mobilní aplikace plnohodnotně nahradit papír, nebo jsou dokonce praktičtější?

Listování tabulkami jízdních řádů začíná být obrazem minulosti. Na české železnici nastal zlom v prosinci 2015, kdy z modrobílé knížky zmizelo logo SŽDC a vydavatelství celostátního jízdního řádu přešlo pod České dráhy, které z pochopitelných důvodů vymazaly z tabulek spoje konkurenčních dopravců. Podobný zlom nastal o dva roky později ve Švýcarsku. Třídílný jízdní řád veškeré VHD v zemi zmizel z pultů prodejen a nahradil ho zájmovými spolky vydávaný ekvivalent 1. svazku (železnice a lodě). Jako důvod zrušení prodeje oficiálního JŘ se uvádí dlouhodobě klesající poptávka a stoupající cena na jeden výtisk, kterou výtěžek z prodeje nedokázal pokrýt. V Německu se KJŘ vydává pouze v některých spolkových zemích – např. Bavorsku, Durynsku a Sasku-Anhaltsku. ÖBB tisknou knihu pouze pro svoje obchodní partnery a maďarský „Vasúti menetrend“ vyšel naposledy v prosinci 2016.

Ještě méně časté jsou KJŘ v autobusové dopravě, neboť integrovaných dopravních systémů, které vydávají tištěné jízdní řády pro celou oblast, je velice málo. U nás vychází KJŘ v Jihomoravském kraji (1. díl region, 2. díl MHD Brno), v zahraničí vydává knihu například mnichovský IDS MVV.


Celosíťový jízdní řád IDS JMK pro rok 2018. MHD Brno je vyčleněna do samostatného dílu. © Dominik Havel

Při pohledu na moravskoslezský ODIS lze vidět, že cesta se ubírá směrem k dělení KJŘ na větší množství menších sešitků, které se pohodlně vejdou do kapsy a nejsou tak těžké jako klasické knihy. Podobný trend je vidět i ve Vorarlbersku (3 díly – sever, střed a jih). Další kapitolou jsou kapesní jízdní řády jednotlivých linek, případně tabulky odjezdů z dané stanice (Švýcarsko).

Internetové vyhledávače a mobilní aplikace mají nezpochybnitelné výhody – jsou (skoro) vždy při ruce, nic navíc neváží a nepodléhají změnám a mimořádnostem. A když už někdo touží po klasické tabulce, obvykle si ji může stáhnout ve formátu PDF. Jenže je tu jeden aspekt, který doba internetová přináší – že jízdní řády odejdou tak rychle, jak přišly, a neexistuje žádná možnost dohledat, jak jezdily spoje v minulosti. V Česku sice máme pro archivní jízdní řády speciální web, veřejný archiv autobusových JŘ ale neexistuje…

Jaké jsou výhody a nevýhody knižních jízdních řádů?

Používáte knižní jízdní řády? Pouze doma nebo i na cestách?

Jaká je maximální velikost jízdního řádu, kterou lze ještě použít v terénu?

Úvodní snímek: Třídílný JŘ VHD ve Švýcarsku z roku 2017, pro který byl vydán naposledy. © Dominik Havel

Súvisiace odkazy