Mezi Pardubicemi a Stéblovou se začne jezdit po dvou kolejích

15.11.2022 20:30Zdroj: Správa železnic

PARDUBICE, 14. listopadu 2022

Na trati mezi Pardubicemi-Rosicemi nad Labem a Stéblovou finišuje další významná fáze její modernizace. Stavbaři v úterý odpoledne předají do užívání nově vybudovanou traťovou kolej. Vlaky díky tomu budou od poloviny listopadu jezdit ve dvoukolejném provozu. Cestujícím začne sloužit také 1. nástupiště v Rosicích. Práce za téměř 2,7 miliardy korun budou dokončeny v příštím roce.

Železniční stanice Pardubice-Rosice nad Labem prošla úpravou kolejových rozvětvení pro napojení dvoukolejných traťových úseků. Změnila se rovněž konfigurace kolejiště kvůli vzniku nových nástupišť. K nim nyní cestující začnou využívat mimoúrovňový přístup nově vybudovaným podchodem. Podchod nahradil dřívější přechod přes kolejiště také na zastávce Pardubice-Semtín. Zde v rámci rekonstrukce trati vznikla dvě nová vnější nástupiště s přístřeškem.

Po rekonstrukci stanice Stéblová je dokončená už i výstavba zcela nové zastávky Stéblová obec. „Vznikla u železničního přejezdu a místním výrazně zkrátí docházkovou vzdálenost na vlak. Do provozu ji uvedeme společně s prosincovou změnou jízdního řádu,“ poznamenává náměstek Stavební správy východ Správy železnic Radomil Novák.

Původní kolej dříve jednokolejného úseku o délce 7,5 km prošla kompletní rekonstrukcí již během čtyřměsíční výluky na přelomu letošního jara a léta. Na trati mezi Pardubicemi a Stéblovou proběhla obnova trakčního vedení a mostních objektů.

Modernizace přispěje rovněž ke zvýšení traťové rychlosti, na třech místech došlo k částečnému napřímení trati. Po zprovoznění zabezpečovacího systému ETCS, plánovaném na rok 2024, budou moct vlaky v úseku jezdit rychlostí až 160 km/h.

Další zrychlení přinese zprovoznění dvoukolejného mostu přes Labe mezi pardubickým hlavním a rosickým nádražím. „Na obou březích pracujeme na opěrách a pilířích, vyrábíme a navážíme novou nosnou ocelovou konstrukci, kterou v příštím roce vysuneme nad řeku,“ říká projektový manažer společnosti Skanska Jan Mitlöhner.