Začíná rekonstrukce výpravní budovy v Karviné

16.11.2022 18:30Zdroj: Správa železnic

16.11.2022

Správa železnic vybrala zhotovitele rekonstrukce další významné výpravní budovy v Moravskoslezském kraji. Rozsáhlou obnovu objektu ve stanici Karviná hlavní nádraží zrealizuje firma TOMI – REMONT za 30,7 milionu korun. Práce začnou na konci letošního listopadu a potrvají jeden rok. Stavba bude navržena ke spolufinancování EU z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF) v rámci Národního plánu obnovy.

Předmětem projektu je rekonstrukce centrální a severní části výpravní budovy. V severní části dojde k ubourání 2. patra, přízemí pak bude částečně otevřeno směrem k přestupnímu autobusovému terminálu. V těchto prostorech budou zřízena stání pro kola a dobíjecí stojany pro elektroauta.

V centrálním prostoru výpravní budovy dojde především k rekonstrukci veřejných toalet a ke zpřístupnění ochozu pomocí vřetenovitého schodiště a výtahu. Na ochozu bude provedena příprava pro jeho komerční využití, současně vznikne prostor pro gastronomický provoz.

Během stavebních prací bude ve výpravní budově pro cestující po celou dobu zachován provoz pokladen a komerčních prostor bez omezení. Po dobu výstavby pouze dojde k uzavření veřejných toalet v odbavovací hale, k dispozici bude náhradní WC v mobilních buňkách.