Revoluční novostavba z CZ LOKO se představila na Czech Raildays

20.6.2012 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Revoluční novostavba z CZ LOKO se představila na Czech Raildays

Nová čtyřnápravová asynchronní lokomotiva řady 744.0 z produkce CZ LOKO je prvním reprezentantem zcela nové produktové řady, která by během příštích let mohla na našich a zahraničních tratích nahradit dosluhující lokomotivy. Její vývoj trval zhruba pět let a v ČR je unikátní, neboť se zde výrobě nových dieselelektrických lokomotiv od 90. let, kdy činnost ukončila ČKD Lokomotivka, nikdo nevěnoval.

 
 
 
 
 

Takto stručně představuje nový výrobek českotřebovské lokomotivky pozvánka na jeho včerejší prezentaci v první den ostravského Mezinárodního veletrhu drážní techniky, výrobků a služeb pro potřeby železniční a městské kolejové dopravy Czech Raildays 2012, jíž využil náš tamní reportér, aby pro čtenáře VLAKY.NET tento významný okamžik zachytil. Zatím jsme mohli stroj 744.001-9 zahlédnout jen takříkajíc ještě in statu nascendi při naší prosincové návštěvě u výrobce, která sice byla primárně motivována něčím jiným, ale současně dala vzniknout článku o probíhající a připravované produkci dalších rekonstruovaných i zcela nových lokomotiv.
 

Rodící se 744.001-9 v montážní hale CZ LOKO Česká Třebová dne 15.12.2011
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Ač do poslední chvíle utajovaná, přece jen nová lokomotiva neunikla pozornosti šotoušstva. Jedny z prvních testovacích jízd nové lokomotivy, které proběhly na tratích SŽDC, se uskutečnily ve dnech 23. a 24. 3. 2012. V pátek 23. se zkušební souprava, sestávající z elektrické lokomotivy řady 163.234, měřícího vozu VÚKV, nečinného prototypu 744.001 a vozu Bdmtee, otočila mezi Letohradem a Lichkovem a v sobotu celý den na trati Svitavy – Letovice, v čele s lokomotivou řady 363.024. Účelem testovacích jízd bylo pravděpodobně ověření jízdních vlastností lokomotivy, napsal jeden z členů Klubu českotřebovských fotografů železnice ve své aktuální reportáži.
 

744.001-9 během zkoušek ve stanici Svitavy dne 24.3.2012 © Jiří Štembírek
 
V té době „jezevčík“, jak mu autor zmíněné reportáže začal říkat, ještě klamal tělem, neboť byl opatřen provizorní kabinou. Také dostupné informace o technických vlastnostech stroje byly spíš kusé. Výjimku tvořil dvounápravový podvozek nové koncepce, který byl vystaven už na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu v roce 2009 a vznikl v rámci řešení programového projektu výzkumu a vývoje IMPULS Ministerstva průmyslu a obchodu za účasti mj. Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice, jak se můžeme dočíst v publikovaném materiálu. Na další údaje i konečnou podobu nové lokomotivy jsme si museli počkat.
 

744.001-9 na nedatovaném továrním snímku CZ LOKO, a.s.
 
Hnací drážní vozidlo řady 744.0 je určeno pro středně těžkou posunovací a traťovou službu na drahách celostátních, regionálních a vlečkách o rozchodu 1 435 mm. Čtyřnápravová motorová lokomotiva o hmotnosti 18 tun na nápravu disponuje elektrickým střídavým (AC/AC) přenosem výkonu. Lokomotiva je konstruována jako kapotová, s věžovou kabinou strojvedoucího umístěnou blíže k zadnímu čelníku hlavního rámu. Uspořádání dvojkolí je B´o B´o a maximální rychlost lokomotivy je 100 (120) km/h, píše se (v případě uspořádání dvojkolí trochu nesprávně) na stránce CZ LOKO. Z ní a dalších zdrojů si tady pro pohodlí čtenářů uveďme základní technické údaje: 
 
označení
744.0
rozchod
1 435 mm
uspořádání dvojkolí
Bo' Bo'
přenos výkonu
elektrický, AC/AC
maximální rychlost
100 (120) km/h
spalovací motor
CAT 3508C (CAT 3512C)
zásoba paliva
6 000 l
jmenovitý výkon motoru
1 000 (1 550) kW
výkon kompresoru
144 m3/h
maximální tažná síla na háku
239 kN
jmenovitá hmotnost
72 t
hmotnost na nápravu
18 t
délka přes nárazníky
17 400 mm
vzdálenost otočných čepů
9 000 mm
rozvor podvozku
2 400 mm
šířka lokomotivy
3 060 mm
výška lokomotivy nad TK
4 173 mm
průměr kol (nových)
1 100 mm
výrobce
CZ LOKO
výrobce spalovacího motoru
Caterpillar
výrobce elektrické výzbroje
Siemens
výrobce řídicího systému
MSV Elektronika
roky výroby
2012
počet kusů
1 (neadresný prototyp)

A také hlavní výhody nové lokomotivy podle výrobce: spolehlivost, nízké provozní náklady, valivé uložení trakčních motorů, ekologický provoz, moderní koncepce a design, použití unifikovaných řešení, vysoký komfort a bezpečnost obsluhy, výborné rozhledové poměry, automatická regulace rychlosti, automatické vedení vlaku, vícenásobné řízení, prostorné a bezpečné plošiny pro posunovače, deformační prvky, kotoučová brzda, elektrodynamická brzda, bezolejový kompresor, sušička vzduchu, zajišťovací střadačová brzda, protismykové zařízení a skluzová ochrana, možnost dosazení radiového dálkového ovládání a automatického spřáhla.


744.001-9 na nedatovaném továrním snímku CZ LOKO, a.s.

Když zabrousíme na stránku lokomotivky, která se jmenuje Produktové portfolio vozidel, tak můžeme zjistit, že lokomotiva 744.0 s motorem CAT 3508C o výkonu 1 000 kW by měla utáhnout rychlostí 20 km/h při stoupání 10 ‰ vlak o celkové hmotnosti 1 200 tun, zatímco verze s motorem CAT 3512C o výkonu 1 550 kW za stejných podmínek zvládne zátěž 2 000 tun. To je ovšem jen jeden výraz modulární koncepce lokomotiv z CZ LOKO, která byla uplatňována už při modernizacích starších vozidel a ještě mnohem hlouběji se projeví v produkci nových. Vždyť včera slavnostně představený typ je pouze prvním článkem plánované unifikované výrobní řady.
 

744.001-9 se chystá ke své prezentaci na Czech Raildays 2012 © Karel Furiš
 
Letošní Czech Raildays bude pro naši společnost významný hned v několika bodech. Tím prvním a zásadním je, že veřejnosti představíme první novou čtyřnápravovou dieselelektrickou lokomotivu v plném rozsahu vyprojektovanou a postavenou v ČR a pochopitelně plně v souladu se současnou evropskou legislativou a platnými normami TSI. Právě probíhající zkoušky a schvalovací procesy nás naplňují lehkým optimismem, zadostiučiněním za vynaložené úsilí a hrdostí, že tradice českého lokomotivního průmyslu není jen nostalgickou vzpomínkou na minulost, ale získává novou perspektivu. To jsou slova nejvyššího představitele CZ LOKO.
 

Předseda představenstva a generální ředitel CZ LOKO, a.s. Ing. Josef Bárta při projevu
© Karel Furiš
 
Jde sice o citaci z Veletržních novin, vycházejících coby občasná příloha Železničního magazínu, ale v podobném duchu se nesl i včerejší projev Ing. Josefa Bárty, pronesený na pozadí nového přírůstku rodiny našich lokomotiv. Onu neokázalou ceremonii, v jejímž průběhu se tak stalo, snad popisovat netřeba – snímky našeho fotoreportéra jsou nad slova výmluvnější. Ale zachycují i cosi, co si vysvětlení žádá. Snad jste zaregistrovali, že logo výrobce na samotné lokomotivě i na panelech a poutačích kolem ní je „jakési divné“. Společnost totiž této příležitosti využila k současné prezentaci nové vizuální identity své značky – což postihlo i její web.
 

Zbrusu nová podoba oficiální internetové stránky CZ LOKO, a.s.
 
Bohužel, musím dodat. Protože se změnila rovněž jeho adresa (bez nějaké možnosti přesměrování), ale navíc také zmizelo leccos z jeho obsahu, na který jsme odkazovali v těch mnoha reportážích a článcích, které VLAKY.NET na téma CZ LOKO v minulosti uveřejnily. Tento povzdech však berte jen jako technickou poznámku pro ty, kdož si otevřou některé z těch dílek a narazí v nich na nefunkční odkazy. Věřme, spolu s účastníky včerejší ceremonie i všemi pracovníky naší nově se konstitující plnohodnotné lokomotivky, že na rozdíl od nich bude nová lokomotiva fungovat bezvadně. A také všechny její následovnice a další produkty CZ LOKO.
 

Čtenáře VLAKY.NET ze stanoviště 744.001-9 pozdravuje personální ředitel CZ LOKO, a.s.
Bc. Tomáš Brancuzský © Karel Furiš
 
Několik slov závěrem
 
Prezentace novostavby z CZ LOKO byla sice nejvýznamnější, ale určitě nikoliv jedinou událostí, která byla spojena se zahájením letošních Czech Raildays. Nemluvě už o tom, že na výstavišti byly pochopitelně k vidění také další zajímavé exponáty, dokonce i od téhož výrobce. Karel Furiš kolem nich nechodil bez povšimnutí a navíc ani nebyl na své reportérské misi pro VLAKY.NET osamělým vlkem. Pořízené záběry s příslušným komentářem budou proměněny v už obvyklé ohlédnutí za ostravským veletrhem, které najdete na tomto místě právě za týden – berte tudíž tuto monotematickou aktualitu jako prolog mnohem šířeji pojaté reportáže.
 

„Brejlovec“ bez brejlí pochází také z dílen CZ LOKO © Karel Furiš
Prameny a odkazy:
  1. CZ LOKO, a.s.
  2. Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o.
  3. Lokomotiva řady 744.0
  4. CZ LOKO představí posunovací lokomotivu
  5. Nové lokomotivy CZ LOKO (formát PDF)
  6. Modulární koncepce pohonů motorových lokomotiv CZ LOKO a.s. (formát PDF)
  7. Pojezd lokomotiv provenience CZ LOKO a.s. (formát PDF)
  8. Dopravní fakulta Jana Pernera - Univerzita Pardubice
  9. Czech Raildays
  10. Začínají třinácté Czech Raildays, letos v česko-slovenském duchu
  11. ČKD - Wikipedie
  12. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Titulní snímek: 744.001-9 čeká na svou prezentaci při zahájení Czech Raildays 2012 © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy