V Ostrave sa skončil 9. ročník Czech Raildays 2008

24.6.2008 8:00 Marek Kováč

V Ostrave sa skončil 9. ročník Czech Raildays 2008

V dňoch 17. – 19. júna 2008 sa konal už 9. ročník medzinárodného veľtrhu drážnej techniky, výrobkov a služieb pre potreby železničnej a mestskej koľajovej dopravy. Táto výstava sa uskutočnila v komerčním obvodu nákladového nádraží železniční stanice ČD Ostrava hl. n.

 

 

 

Moja cesta sa začala ráno, 19. júna o 5:55, keď som išiel vlakom do Čadce a odtiaľ priamym rýchlikom do Ostravy. Počasie bolo perfektné a ja som rýchlo oľutoval, že som už na Turzovke zastávke nemal prichystaný fotoaparát (ktorý som zabudol v nedeľu doma a tak som sa v stredu poň vracal z Bratislavy). Na vlaku bol nasadený motorový vozeň 811 016, ktorý je už v Blonski nátere a ešte celkom čistý. Keďže bolo ráno a vlak prichádzal z juhozápadu, slnko mi pekne zasvietilo na vlak. No nemal som nachystaný fotoaparát a tak záber nevznikol. Tak som sa aspoň dohodol s rušňovodičom, že si ho odfotím po príchode do Čadce na makovské nástupište. Celú cestu slnko pekne svietilo, ale zhruba 2-3 km pred cieľovou stanicou začala hustá hmla! Tak som si urobil záber aspoň v hmle.

Keďže do odchodu rýchlika ostávalo ešte 40 minút, rozhodol som sa odfotiť 016-tku ešte pri 1. nástupišti. Tu už aj začali vykúkať slnečné lúče cez hustú hmlu a mne sa naskytol pekný záber.

Ani som sa nenazdal a už prichádzal zo Žiliny R 432 na čele so 162 008.

Na železničnej zastávke Mosty u Jablunkova zastávka v súčasnosti prebieha rekonštrukcia tunelov. Z dvoch jednokoľajných tunelov bude jeden dvojkoľajný. Teraz sa tam jazdí cez jeden, zatiaľ čo druhý rozširujú na dvojkoľajný.

Samozrejme som si nemohol neodfotiť aj súkromný rušeň OKD Doprava, a.s. v podaní 740 686.

Po vystúpení na hlavnej stanici v Ostrave ma čakalo prekvapenie v podobe trojice súkromných rušňov 181 + 752.6 + 752.6 OKD Doprava, a.s.

Ihneď som sa vybral do areálu výstavy. Za 10 minút som bol na mieste činu a po zaplatení vstupného (20 KČ deti, študenti, ZŤP a dôchodcovia, 60 KČ ostatní) som sa vrhol na fotenie. Na výstave bolo veľa zaujímavých vecí a ospravedlňujem sa, že som pre nedostatok času všetko patrične nezdokumentoval. Boli tu vozne Bmpeer a WRRmeer (ZSSK), 80 54 33-00 008-2 (ČD). Ďalej rekonštruované vozne Bdmtee, Apee a Bee (ČD).

Z rušňov sa výstavy zúčastnili 744 703 (SD Kolejová doprava, a.s.), oživený vrak bobinky 140 052 – všimnite si hranaté pozičné svetlá a „rajčák“ namiesto „volanta“ na stanovišti. Tiež bola vystavovaná rekonštruovaná žehlička 218 028 (ČD CARGO) s náhradným pohonom spaľovacieho motora zn. CATERPILLAR a opäť bobinka, tentokrát historická E499.004. Na záver nemôžem zabudnúť na „jubilantku“ RegioNovu 814 + 914 pre Pardubický kraj. „Jubilantka“ som ju nazval preto, lebo jej inventárne číslo je 050 (ktovie, či sa dočkáme aj inventárneho čísla 100?).


Z Ostravy som sa vybral R 734 (na čele s 362 119 Poštovní spořitelna) do Brna navštíviť ZOO kvôli malým ľadovým medvieďatám – Billovi a Tomovi. No počas cesty ma čakalo prekvapenie číslo dva. Z dôvodu výluky bola v úseku Kojetín – Brno hl. n. zavedená náhradná autobusová doprava (NAD). Tak som teda vystúpil v Kojetíne a zamieril k najkrajšiemu autobusu. Bol prázdny.

Šofér ma však upozornil, že tento autobus zachádza do Vyškova na Moravě, zatiaľ čo opodiaľ stojaci autobus ide priamo do Brna. Tak som sa vybral k nemu.

Tento však už bol z väčšej časti obsadený, tak som nakoniec predsa len zvolil autobus so zastávkou. Komfort oboch autobusov ma príjemne zaskočil. „To sa nedá ani porovnávať s našimi autobusmi NAD“, pomyslel som si.

Na záver sem dávam fotku Billa, Toma a ich mamy, i keď to moc spoločného s vlakmi nemá. 

Galéria

Súvisiace odkazy