Nový EffiShunter 600 nahradil v Čepru lokomotivu ČKD

11.1.2019 16:00 PhDr. Zdeněk Zuntych Zdroj: CZ LOKO, a.s. - tisková zpráva

Nový EffiShunter 600 nahradil v Čepru lokomotivu ČKD

Rozsáhlý vozový park akciové společnosti ČEPRO je bohatší o novou lokomotivu EffiShunter 600 z produkce firmy CZ LOKO. K její slavnostní přejímce došlo včera, tj. 10. ledna 2019 v areálu Čepra ve Štětí–Hněvicích, kde nahradí lokomotivu ČKD.

„Jsem si jistý, že ČEPRO si provozem EffiShunteru rychle ověří správnost svého rozhodnutí. Ze zkušeností víme, že investice do nového vozidla je v porovnání s pouhou opravou návratná během pouhých pěti až deseti let. To je při třicetiletém životním cyklu velice dobrý výsledek,“ uvedl Josef Gulyás, generální ředitel společnosti CZ LOKO. Podle něho podobný pragmatický přístup začíná při obnově a údržbě svého vozového parku volit stále více provozovatelů.


Lokomotiva 723.709-2

„Rozhodnutím o postupné komplexní modernizaci parku lokomotiv, které provozujeme, mimo zvýšení efektivity logistiky, také posilujeme naše strategické možnosti pro případ výpadků v zásobování pohonných hmot“ doplňuje Jan Duspěva, předseda představenstva ČEPRO, které na svých vlečkách provozuje 11 lokomotiv různých řad.


Josef Gulyás a Jan Duspěva při slavnostní přejímce EffiShunteru

Dodaný EffiShunter 600 s označením 723.709 je nad rámec standardní výbavy vybaven také silnějším spalovacím motorem Caterpillar C27 o výkonu 709 kW. V provozu je hlavní výhodou snížená spotřeba pohonných hmot, prodloužení servisních intervalů a v neposlední řadě také zlepšení pracovních podmínek pro obsluhující personál. Tomu práci ulehčují především lepší rozhledové poměry i nově zabudovaná klimatizace, digitální řídicí systém, tempomat a vzdálená diagnostika založená na GSM a GPS technologiích.


Josef Gulyás a Jan Duspěva při slavnostní přejímce EffiShunteru

ČEPRO patří mezi významné hráče na trhu s ropnými produkty. Veřejnost zná hlavně jeho značku EuroOil, pod níž provozuje na 200 čerpacích stanic. Firma disponuje certifikovanými laboratořemi a vlastní flotilou autocisteren. Také se podílí na ochraňování státních hmotných rezerv v oblasti ropných produktů. Jejímu strategickému významu odpovídá i dostatečně dimenzovaná distribuční síť. Její součástí je přes 1200 km produktovodů a 17 skladů pohonných látek, napojených na tři rafinérie.


Lokomotiva 723.709-2

CZ LOKO patří mezi přední evropské firmy zaměřené na výrobu, modernizace a opravy lokomotiv. Základní portfolio posunovacích lokomotiv EffiShunter tvoří několik řad s výkonem od 300 do 1600 kW. Doplňuje ho elektrická traťová lokomotiva EffiLiner 3000 a speciální drážní vozidla. Firma s obratem přes dvě miliardy korun zaměstnává na 800 lidí Lokomotivy CZ LOKO jezdí v 17 zemích včetně Finska, Itálie, Turecka či pobaltských států.

Súvisiace odkazy