Ohlédnutí za Czech Raildays 2010

24.6.2010 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Ohlédnutí za Czech Raildays 2010

Po deváté hodině ranní dne 15.6.2010 se už po jedenácté otevřela brána mezinárodního veletrhu drážní techniky, výrobků a služeb pro potřeby železniční a městské kolejové dopravy Czech Raildays a po následující tři dny se mohli návštěvníci z řad odborné i laické veřejnosti na výstavišti v areálu ostravského hlavního nádraží seznamovat s novinkami v kolejové dopravě. Mezi nimi nechyběli ani naši fotografové.

 
 
 
 
 
V tradičních oborech železniční kolejová vozidla a jejich příslušenství, kolejová vozidla pro městskou dopravu a jejich příslušenství, prostředky pro stavbu, provoz a údržbu železniční a tramvajové dopravní cesty, prostředky a zařízení pro provoz a údržbu kolejových vozidel, kombinovaná doprava, informační technologie, služby pro drážní dopravu a manipulační technika se letos se svými výrobky a službami představilo 156 vystavovatelů, což je právě o desítku více, než roku loňského. V rámci veletrhu se uskutečnila také dvoudenní konference Budoucnost železniční osobní dopravy v ČR a odborný seminář Nové trendy v oblasti infrastruktury a kolejových vozidel.
 
 
Pořadatelé veletrhu, tedy M-Presse, s.r.o., České dráhy, a.s. a Správa železniční dopravní cesty, s.o., věnovali přípravě letošního ročníku stejné úsilí a pozornost, jako tomu bylo v letech předchozích. Zanedbána nebyla ani reklama, jejíž nedílnou součástí jsou Veletržní noviny, vycházející průběžně také jako příloha některých čísel nám všem asi známého Železničního magazínu. O podobě veletrhu Czech Raildays 2010 informovalo jeho květnové vydání. V něm se můžete dočíst nejen o přípravě akce a jejím významu pro pořadatelské město i kraj, ale také příspěvky několika významných vystavovatelů, v širším kontextu prezentace své firmy avizující to, co hodlají ukázat návštěvníkům veletrhu.
 
 
Je pochopitelné, že většina návštěvnické obce upírala své zraky i objektivy záznamových přístrojů na kolejová vozidla, vystavená na volné ploše výstaviště. Nejinak na tom byli i naši fotografové, jejichž snímky najdete v připojené galerii, k níž je tento stručný článek jen textovým úvodem. A také drobným komentářem, v němž se pokusím vyjmenovat alespoň hlavní lákadla v oboru hnacích vozidel. Jejich letošní skladba byla sice zajímavá, ale z hlediska inovací nijak zvlášť převratná. S jedinou výjimkou, kterou si nechám na samotný konec. Nejprve si dovolím uvést stručný výčet nových a modernizovaných lokomotiv (motorové či elektrické vozy a jednotky se tentokrát v Ostravě neukázaly), jak je vystavili jednotlivý výrobci.
 
 
Bombardier vystavil lokomotivu 285.107-9 typu TRAXX F140 DE, který byl nedávno schválen pro provoz na síti SŽDC. CZ LOKO, a.s. ukázala a provozovateli také předala poslední rekonstruovaný stroj řady 753.7 pro ČD Cargo, a.s. (tedy 753.780-6) a stejnému zákazníkovi určenou modernizaci lokomotivy řady 742 s označením 742.701-6. Společnost Siemens reprezentoval Eurorunner 2016.904-1 LTE a dva zástupci rodiny obecně nazývané Taurus - 1216.291-7 ADRIA TRANSPORT a 5 370 008 PKP Intercity. Svým nevšedním tvarem pozornost přitahovala lokomotiva Maxima 30 CC, kterou firma Voith Turbo oblékla do kabátku lounské vagónky, kde se má vyrábět.
 
 
Mezi těmito (a několika dalšími, o nichž se nezmiňuji) obry se poněkud ztrácela mašinka docela malá, ale svým způsobem možná významnější, než její velké sestry. Prasátko s označením 703.821-9 však svou výjimečnost hlásilo nápisem na kapotě: JEZDÍM NA ZEMNÍ PLYN. Tuto u nás ojedinělou konstrukci jsme mohli vidět (ne však fotografovat) ještě ve stádiu zrodu při loňské návštěvě a.s. VÍTKOVICE Doprava, jak jsem se zmínil v příslušné reportáži. Její tvůrci svému řešení připisují značný význam, jak se můžete dočíst v tiskové zprávě, vydané právě při premiérové prezentaci stroje na veletrhu. A jistě oprávněně. Nicméně sama zpráva je poněkud klamavá, protože veřejnost už onu revoluční mašinku viděla.  
 
 
Stalo se tak při letošním prvomájovém Dnu otevřených dveří, který VÍTKOVICE MACHINERY GROUP v posledních letech už tradičně pořádá. A vzhledem k tomu, že pro dokumentační fotografie, které při té příležitosti pořídil Karel Furiš, jsme zatím nenašli smysluplné samostatné využití (byť určitě mohou mít v budoucnu historickou hodnotu), dovoluji si několik z nich použít v galerii k tomuto článku. Ta je jinak uspořádána spíš podle autorů a chronologicky než logicky, protože třeba náš výše zmíněný ostravský dopisovatel navštívil výstaviště s fotoaparátem (a kamarády) opakovaně, zatímco druhý tam dorazil jen na skok. Tím končím s vlastními písmenky a nabízím vám cizí obrázky. A také další podrobnosti o veletrhu v odkazech.
 
Prameny a odkazy:
  1. Czech Raildays – oficiální stránky pořadatele
  2. Statutární město Ostrava – oficiální portál města
  3. Czech Raildays 2010 – reportáž Lukáše Soukupa
  4. Veletrhu Czech RailDays vévodí lokomotivy – reportáž Ivy Havlíčkové
  5. VÍTKOVICE Doprava, a.s.
  6. Vítkovice Doprava představila lokomotivu na zemní plyn – reportáž Josefa Petráka

Titulní snímek: Výstavní plocha se strojem ES64U4-VD v barvách PKP Intercity © Karel Furiš

Foto: Karel Furiš a Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy