Naše téma: Když dva dělají totéž ...

5.8.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Když dva dělají totéž ...

V rozpětí několika málo dnů dorazily na adresu redakce internetového magazínu VLAKY.NET tiskové zprávy osobních železničních národních dopravců Slovenské a České republiky s týmž tématem – meziročním srovnáním pololetních výsledků činnosti. Protože je docela zajímavé přečíst si, s čím a jak se Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. a České dráhy, a.s. chlubí, mohli bychom se nad obsahem (a možná také formou) těchto dokumentů společně zamyslet.

Jako první byla doručena dne 29.7.2019 tisková zpráva národního dopravce slovenského, prostřednictvím elektronického psaní s poměrně stručným textem, ale zato doplněného pěticí obrazových příloh, jak se můžete přesvědčit nahlédnutím do jeho archivované kopie. Tisková zpráva samotná začíná takto:

Polročné porovnanie: Počet platiacich cestujúcich vlakmi ZSSK medziročne stúpol, načas prišlo do cieľa 88 % vlakov, vozidlový park posilnilo 13 nových vozidiel

Počet cestujúcich všetkých kategórií vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) medziročne stúpol. Nárast zaznamenali všetky sledované kategórie. Cestujúcich bolo v prvom polroku 2019 o vyše 1,882 milióna viac ako v prvom polroku 2018, čo predstavuje nárast o 5,2 %. Ešte strmší bol rast záujmu o komerčné IC vlaky (+ 6,1 %). Percentuálny nárast počtu prejdených vlakokilometrov v rámci Zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme (ZoDSVZ) bol 3,2 %. Až 88 % vlakov prišlo do cieľovej stanice načas (t. j. s meškaním do 5 minút vrátane). Oproti predchádzajúcemu polroku je to pokles o dva percentuálne body.

„Zvýšený záujem cestujúcich nás veľmi teší. Verím, že s pribúdajúcimi novými a modernizovanými jednotkami a vozňami, ktoré našich cestujúcich prepravia komfortnejšie a rýchlejšie, bude náš rast pokračovať,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

V prvom polroku 2019 posilnili flotilu ZSSK dve nové dieselmotorové jednotky radu 861, ktoré od júna 2019 k dátumu 24. 7. 2019 najazdili v Banskobystrickom kraji spolu 20 493 kilometrov a odviezli približne 33 000 cestujúcich. Tento rok bude nasadených do ostrej prevádzky v tomto regióne ďalších 7 jednotiek. Cestujúcich najmä na trase Praha – Žilina či Bratislava – Košice zasa v prvom polroku 2019 potešilo 11 moderných vozňov (5 ks Bmz – modernizácia, 6 ks Bmpz – novovýroba). Do konca roka príde ešte 16 kusov (10 x Bmz, 6 x Bmpz), ktoré budú jazdiť na diaľkových tratiach.

____________________________

Za tímto textem následují tabulky Porovnanie vývoja ZSSK za obdobie 1-6/2018 a 1-6/2019 a Prehľad vývoja ZSSK za obdobie rokov 2014 – 2018 i už z jiných tiskových zpráv známý přehled Zrealizované a plánované investície (všetko s klimatizáciou) súčasného manažmentu ZSSK do vozidlového parku v celkovom objeme cca 383 mil. eur. Celý dokument (ve formátu PDF) si můžete otevřít nebo uložit po kliknutí do následujícího náhledu:

Tiskovou zprávu Českých drah naše redakce obdržela dne 1.8.2019 stejnou cestou, s průvodním psaním sice poněkud obsáhlejším, ale zato bez obrazových příloh, což si můžete opět ověřit přečtením jeho uložené kopie. Tisková zpráva není příliš obsáhlá a žádné tabulkové přehledy neobsahuje:

Českým drahám přibývají cestující v desítkách procent, firma je v pololetí nad plánem

Na klíčových relacích jako Praha – Ostravsko, Praha – Brno, Praha – Hradec Králové, Praha – České Budějovice, Praha – Olomouc nebo Praha – Ústí nad Labem dosáhl dopravce České dráhy v prvním pololetí dvouciferných nárůstů počtu cestujících.

„Za prvních šest měsíců s námi cestovalo o 2,2 milionu zákazníků více než loni. Největší nárůsty jsou přitom tradičně v příměstské dopravě, ale také na klíčových dálkových relacích,“ upřesňuje Radek Dvořák, místopředseda představenstva ČD, a.s. Díky tržbám z prodeje jízdenek a přísné kontrole nákladů skončila firma podle českých účetních standardů pololetní hospodaření nad plánem s více než 300 milionovým ziskem. „Letošní podnikatelský plán je ambiciózní, přesto se nám ho daří nejen dodržet, ale dokonce jej o více než 100 milionů korun překonat. Ukazuje se, že důsledné řízení nákladové stránky spolu s rozvojem cenotvorby se projeví i v hospodářském výsledku firmy,“ dodává Dvořák.

V prvním pololetí byl celkově přebudován systému tarifů Českých drah a došlo k výraznému zjednodušení vůči cestujícím. Velké oblibě se těší mobilní aplikace Můj vlak (nedávno oceněná prestižním oceněním Internet Effectiveness Awards 2019, počet stažení 1,7 mil.) i nově spuštěná aplikace Vlakem na výlet, která za pár týdnů provozu nasbírala již téměř 100 000 uživatelů. České dráhy zároveň provozují největší cyklopůjčovnu v zemi ČD Bike, budují u nádraží parkovací plochy ČD Parking a svým zákazníkům nabízejí i další nadstandardní služby, jako je například náhradní doprava při ujetí posledního přípoje a možnost vrácení jízdenky 15 minut před odjezdem vlaku.

Radek Dvořák k tomu dodává: „Podíl železniční dopravy na celkovém přepravním výkonu je v České republice cca 7,3 %. Naším hlavním cílem je vybudovat nový trh a zvýšit podíl ekologické dopravy. I proto náš investiční plán počítá s tím, že v příštích pěti letech nakoupíme vozidla za zhruba 40 miliard korun. Desítky nových vozů, ale i ucelených jednotek se již vyrábějí. Například je to 50 vozů pro dálkovou dopravu, pět netrakčních jednotek pro Moravskoslezský kraj a 31 elektrických jednotek pro linku spěšných vlaků Plzeň – Cheb – Karlovy Vary, linku Klatovy – Plzeň – Beroun, pro kraj Vysočina a Jihočeský kraj.

Největší železniční dopravce loni za celý rok přepravil více než 179 milionů zákazníků. V letošním prvním pololetí služeb Českých drah využilo více než 91,6 milionu cestujících. To představuje meziroční růst o 2,5 procenta.

____________________________

Také tuto tiskovou zprávu v originální podobě (zprostředkované formátem PDF) si můžete zobrazit nebo stáhnout po kliknutí do jejího náhledu:

Nyní ještě několik možná ne všem známých informací o pachatelích obou tiskových zpráv. Pod tou slovenskou je podepsán Tomáš Kováč, riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK, stejně jako pod ostatními obdobnými dokumenty a zprávami, které z generálního ředitelství směřují do médií. Svou funkci vykonává od 1.11.2016, jak jsme tehdy informovali také na této stránce. Na konci tiskové zprávy v jazyce českém najdeme podpis Mgr. Radka Joklíka, vedoucího tiskového oddělení generálního ředitelství ČD. Ten už v roli tiskového mluvčího, kterou dříve také zastával, vystupuje jen víceméně mimořádně, protože „na to má lidi“. Kdysi byli uvedeni jmenovitě a s fotografiemi na webu ČD, ale dnes tomu tak už není (asi všichni tušíme proč). Dodejme tedy jen tolik, že se na tvorbě tiskových zpráv podílejí čtyři.


Tomáš Kováč (zdroj: www.slovakrail.sk) a Mgr. Radek Joklík (zdroj: www.osz.org)

Tolik tedy k dnešnímu tématu, jehož název v titulku se možná jeví nedokončeným, ale snad právě proto je dostatečně výmluvný. Bude jistě zajímavé v nadcházející diskusi sledovat, jaké myšlenky ve vás ten nadpis i následující text vyvolá a k jakým závěrům vás dovede. Podle některých reakcí u jiných zde publikovaných článků, založených na tiskových zprávách obou našich národních dopravců či dalších státních subjektů, se dá předpokládat jistá obecná nevole k práci jejich komunikačních složek, ale zaslouží si ji opravdu? I nad tím byste se možná mohli, vedle hned v úvodu naznačených otázek, zamyslet. Podrobnější návod k tomu snad tentokrát nepotřebujete.

Úvodní obrázek: Současná oficiální rozšířená loga obou národních dopravců

Súvisiace odkazy