Vlaky ZSSK v novom šate

19.7.2018 8:00 Juraj Földes

Vlaky ZSSK v novom šate

Tlačová konferencia na uvedenú tému aj s ukážkou nových vozňov sa konala v utorok 17. júla 2018 na prvom nástupišti a v prezidentskom salóniku na bratislavskej Hlavnej stanici. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) modernizuje svoj vozový park. Kompletne nový interiér v prvých prevzatých vozňov môže spríjemniť cestovanie zákazníkom v diaľkovej doprave už v tomto lete.

 

 

 

Takto sa začína tlačová správa, ktorá bola vydaná pri príležitosti utorkovej prezentačnej akcie ZSSK na tému uvedenú v titulke. Účasť na nej mi ponúkol šéf redakcie VLAKY.NET mailom a po chvíľke zvažovania som sa na základe priloženej pozvánky na stretnutie masmédii a zainteresovaných s vedením nášho národného dopravcu akreditoval. Ale k veci, slovami Filipa Hlubockého, predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa ZSSK:

V rámci modernizácie našich vlakov sme sa inšpirovali Slovenskom – jeho bohatou kultúrou, históriou aj prírodným dedičstvom. Ľudový motív čičmianskeho vzoru budú reprezentovať poťahy sedadiel a Dunaj bol predobrazom pre vytvorenie barových línii v reštauračnom vozni. Z materiálov, ktoré nebolo možné doteraz v našich vlakoch bežne vidieť, sme vsadili na drevený dekor. Som presvedčený, že takáto forma prezentácie podporí nielen pozitívne vnímanie ZSSK, ale predovšetkým našej krajiny a som hrdý, že k tomu prispejú aj naše nové vozne.


Nový veľkopriestorový vozeň ZSSK - Bmpz zo ŽOS Vrútky © ZSSK

K prvému nástupišťu Hlavnej stanice pristavila lokomotíva Vectron ZSSK tri osobné vozne, úplne nový veľkopriestorový Bmpz, rekonštruovaný Bmz s kupé a nerekonštruovaný Bmeer. Dôvodom terajšej modernizácie je podľa riaditeľa úseku obchodu ZSSK Karola Martinčeka aj to, že od roku 2010 sa do diaľkovej dopravy prakticky neinvestovalo. Kvôli konkurencii so susednými štátmi potrebujeme vozne na technickej úrovni 21. storočia, teda aj na rýchlosť 160 km/h a viac.


Vozeň Bmz 61 56 21-70 102-3, kupé v usporiadaní 3 + 3 © ZSSK

50 modernizovaných osobných vozňov radu Bmz (ex Bmeer z rokov 1986 – 87) dodá v najbližších rokoch na základe vyhranej súťaže akciovka ŽOS Trnava. Poórova firma vyhrala súťaž nad spoločnosťou Pars nova. Štát zaplatí podľa Hospodárskych novín viac, ako 898 tisíc € za jeden vagón. V technickej špecifikácii je podľa tlačovej správy ZSSK potrubný urýchľovač brzdy na zvýšenie brzdného výkonu, nástupné a čelné prechodové dvere s vyššou bezpečnosťou pre cestujúcich, centrálny zdroj energie kvôli vyššiemu výkonu a ďalej informačný systém umožňujúci externú diagnostiku vozňa. Na modernizáciu boli použité financie z vlastných zdrojov spoločnosti.


Vozeň Bmz 61 56 21-70 102-3, zásuvky pre 230 V + USB port © Juraj Földes

V interiéri sú protišmykové podlahové krytiny, nové sklené výplne dverí, batožinové police a stolíky, boli doplnené zásuvky na 230 V s USB portom a vymenené osvetlenie (LED) aj toalety. Klimatizácia má reguláciu v závislosti od obsadenosti vozňa a WIFI. Nové vozne tohto typu majú byť dodávané postupne do roku 2021 a premávať začnú na trase Žilina – Praha a na trati „šesťstovkových“ rýchlikov Bratislava – Košice.


Veľkopriestorový vozeň Bmpz 61 56 22-70 001-6 © ZSSK

35 novovyrobených vozňov radu Bpmz (28 ks) a Ampz (7 ks) doplní vozňový park ZSSK od dodávateľa ŽOS Vrútky. Víťaz verejného obstarávania bol vybratý v marci 2017. Veľkopriestorový vozeň Bpmz je konštruovaný na rýchlosť 160 km/h s podvozkami umožňujúcimi zvýšenie rýchlosti po ďalších, vraj drobných úpravách, na 200 km/h. Kapacita miest na sedenie formou 2 + 2 je pri dĺžke vozňa 26,4 m 84 osôb.


Vozeň Bmpz 61 56 22-70 001-6, podvozok konštruovaný pre rýchlosť 160 km/h
© Juraj Földes

Podvozky, brzdy, dvere a centrálny zdroj energie zodpovedajú normám TSI. Vozne sú vybavené protišmykovou podlahou, vákuovým WC, informačným, rezervačným i kamerovým systémom či systémom na detekciu požiaru. Samozrejmosťou je klimatizácia, LED osvetlenie, zásuvky na 230 V s USB portom. Cena za jeden novovyrobený vozeň druhej triedy je podľa ZSSK približne 1,87 milióna € a majú byť dodávané najbližšie dva roky, ten posledný začiatkom roka 2021.


Veľkopriestorový vozeň Bmpz, interiér s čičmianskym vzorom od Aufeer Design
© ZSSK

Tvorcom stále aktuálnej farebnej schémy koľajových vozidiel ZSSK  je Daniel Blonski zo Štúdia 001 z Bratislavy. Návrh interiéru pochádza od dizajnérskej firmy Aufeer Design, ktorá spolupracovala okrem Stadlera a Bombardiera aj s ČD. Pri výbere sedadiel z piatich možností spolurozhodovali hlasovaním, podľa ZSSK, aj sami cestujúci. Z krátkeho zasadnutia môžem len skonštatovať, že priestor pre nohy, pri mojej výške 180 cm mi stačí aj s rezervou. Textilné poťahy s čičmianskym vzorom sú vecou vkusu, ale sú určite menej háklivé, ako by boli jednofarebné. Nechýbajú záclonky, lakťové opierky, ani sklopné stolíky. Nepodarilo sa ale vyhnúť takým polohám dvojsedadiel, ktoré neumožňujú (skoro) žiaden pohľad von oknom.


Vozeň Bmpz 61 56 22-70 001-6, sedadlá si s oknami všade nerozumejú © Juraj Földes

Osvetlenie LEDkami je podobné tomu v lietadlách, poličky pre menšiu batožinu sú priebežné a na oboch koncoch veľkopriestoru je vytvorený odkladací priestor na objemnejšiu batožinu oproti toalete.


Vozeň Bmpz 61 56 22-70 001-6, toaleta © Juraj Földes

Len nedávno sa na našich stránkach výdatne diskutovalo o článku na tému objednávky nových vozňov ČD, v ktorom sme sa dočítali: Národní dopravce zvolil nový koncept obnovy dálkových osobních vozů, který vychází z platformy Siemens Viaggio Comfort použité u netrakčních jednotek railjet. Dodatečnou inovací této platformy, kterou se odlišuje od vlaků railjet, je otevřená čelní stěna na obou stranách jednotky s tlakotěsnými posuvnými dveřmi a rozhraním, které umožňuje pružně reagovat na potřeby provozu a nasadit nové vozy na linky a spoje s různou frekvencí. Kritikom vadilo okrem iného, že sa neuprednostnila kúpa (elektrických) jednotiek podľa svetových trendov, lebo možno očakávať nedostatok vhodných lokomotív a z toho plynúcu potrebu ich obstarania. Situácia je v porovnaní s Rakúskom rozdielna práve v tom, že oni mali k dispozícii dostatok Taurusov. Ďalším kameňom úrazu môže byť potreba vhodných riadiacich vozňov pre niektoré relácie. Sú to otázky aktuálne aj pre Slovensko?


Žeby inšpirácia ČD railjetom pre interiér Bmpz ZSSK? (31.8.2015, Mürzzuschlag)
© Juraj Földes

Nesporná je pre nás potreba modernizácie vozňov pre rýchlosť 160 km/h, s ktorou vystačíme na dnešnú, zatiaľ našu jedinú koridorovú trať do Žiliny a aj na aktuálne modernizovanú trať 100 cez Marchegg do Viedne. Úsek Bratislava – Kúty sa má modernizovať už na rýchlosť 200 km/h a domnievam sa, že keď príde na pokračovanie smerom do Štúrova, tak tam tých 200 km/h asi bude tiež požadovaných. Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií 5.5.2017 uviedol, že podľa informácii od ZSSK sú vozne (Bmpz), ktoré sú v rámci obstarávania ponúkané v konštrukčnej rýchlosti 160 km/h, pripravené jazdiť rýchlosťou 200 km/h. Náklady na potrebnú certifikáciu si môžu vyžiadať dodatočných 100–150 tis. eur na jeden vozeň, teda o 65-115 tisíc eur menej, ako cena ponúkaná vo verejnom obstarávaní. ZSSK zároveň plánuje dlhodobo využívať vozne zahraničných partnerov a vlastnými vozňami na 200 km/h uvažuje v horizonte približne desiatich rokov v závislosti od plánov rozvoja spoločnosti ŽSR.


Riadiaci vozeň ČD railjetu. Také zatiaľ ZSSK chýbajú (31.8.2015, Mürzzuschlag)
© Juraj Földes

Nutná je aj obmena najstarších B-čiek – doplnenie pojazdného stavu vozňov, nehovoriac o riadiacich a reštauračných vozňoch, či o detskom kine, alebo o preprave bicyklov a invalidných vozíkov. Je to predovšetkým otázka peňazí a zástupcovia ZSSK vyjadrili nádej, že sa v štátnom rozpočte pre budúce roky nájdu financie aj na tieto potreby.

Nový dizajnový jazyk interiérov vozňov ZSSK © ZSSK

Zdroje a odkazy:

  1. Železničná spoločnosť Slovensko – Wikipédia

  2. SK ZSSK Slovakrail – oficiálny web ZSSK

  3. Vlaky ZSSK v novom šate – modernizované vozne sú inšpirované Slovenskom – tlačová správa (formát PDF)

  4. Železnice Slovenskej republiky – oficiálny web

  5. Štátny dopravca draho opravuje vozne, mohol mať desiatky nových - FinWeb.sk

  6. zdroje uvedené pod odkazmi v texte

Úvodná snímka: 17.07.2018 - Bratislava hlavná stanica: hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK
Filip Hlubocký © ZSSK

Galéria

Súvisiace odkazy