Nový pokus o „prekabátenie“ zamestnancov ZSSK

5.10.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Nový pokus o „prekabátenie“ zamestnancov ZSSK

Slovenský národný dopravca včera na košickej stanici predstavil nové rovnošaty, do ktorých prezlečie svojich zamestnancov „prvého kontaktu“, aby vyzerali dôstojnejšie a cítili sa lepšie. Posledný pokus o výraznú zmenu pracovného odevu vlakvedúcich a pokladníkov z roku 2012 bol navyše spojovaný s pojmom „sexi“, ale ZSSK ho nakoniec odpískala – aj keď z iných dôvodov.

 

 

 

Včerajšej košickej tlačovej konferencie sa na základe pozvánky ZSSK, ktorá prišla do redakcie internetového magazínu VLAKY.NET, zúčastnil náš východoslovenský reportér. Ale iba s podmienkou, že pre isté zdravotné problémy zaistí iba fotodokumentáciu, takže textová časť sa stala úlohou mojou. Zatiaľ čo kolega Krajňák obdivoval a fotografoval nové rovnošaty pracovníkov ZSSK, ja som sa trochu ponoril do histórie, ako som naznačil už v úvode. Dňa 22.9.2011 sme v našich Krátkych správach uviedli odkaz na článok, ktorý sa napodiv zachoval do dnešných čias: Železničiari v novom: Takto budú vyzerať ich sexi uniformy, ktorý sa oplatí pozrieť. Rovbako ako našu vlastnú správu.


„Sexi“ rovnošaty ZSSK vzor 2011; zdroj: www.cas.sk

Napriek skutočnosti, že toto „prekabátenie“ bolo masívne propagované (aj vtedajší generálny riaditeľ ZSSK zapózoval pred objektívmi novinárov sťa „Červená čiapočka“) a prebehlo aj jeho slávnostne zahájenie, celoplošná realizácia prezliekania naberala meškanie, až bola úplne zrušená. Podľa prevažujúcich ohlasov na prezentované návrhy odevných kompletov túto skutočnosť asi málo kto ľutoval – samozrejme okrem ich potenciálneho dodávateľa. Ale prejdime k súčasnosti, ktorá nesľubuje zámer taký ambiciózny, ale určite praktickejší. Včerajšia tlačová správa ZSSK k tomu uvádza:


Tlačovú konferenciu uvádza hovorca ZSSK Tomáš Kováč © Ondrej Krajňák

Modernejšie, reprezentatívnejšie a najmä pohodlnejšie. Vlakvedúci a osobní pokladníci Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa už čoskoro oblečú do nových uniforiem. Odev, v ktorom trávia v práci dlhé hodiny, bude teraz viac zodpovedať požiadavkám doby. Rovnošaty budú dostávať postupne, kompletne vystrojení by mali byť do konca roka 2019. Jednotlivé súčasti odevu si zamestnanci budú môcť vyskladať podľa svojich individuálnych potrieb. Naposledy sa uniformy menili v roku 2012.


Stávajúce rovnošaty © Ondrej Krajňák

tlačovej správe sa zdôrazňuje viera vedenia ZSSK, že nové rovnošaty napomôžu aj pri nábore chýbajúcich pracovníkov na dotknuté pozície. Ale dozvieme sa z nej aj čosi rukolapnejšie: Verejná súťaž na výber dodávateľa uniforiem a doplnkov bola vypísaná na jeseň 2017. Spomedzi uchádzačov napokon uspeli dvaja – spoločnosť Rempo zabezpečuje nohavice, saká, sukne, vesty, bundy, pleteniny a doplnky, AST Design dodá košele a blúzky. V porovnaní s doteraz používanými uniformami budú nové modely z príjemnejšieho materiálu s vyšším podielom bavlny a prímesou streču, podšívky zasa z recyklovaného polyesteru.


Nové rovnošaty © ZSSK

Dámske časti odevu majú formovaný strih. Pribudli strieborné reflexné prvky na bundách a autospona na nohaviciach, vďaka ktorej sa dá podľa potreby regulovať šírka v páse. Dámsku rovnošatu doplnia šatka či šál, pánsky model zasa viazanka a kožený opasok. Dizajn rovnošiat zodpovedá aktuálnej firemnej identite, ktorá sa prejavuje aj v detailoch – v logu na gombíkoch a doplnkoch a v kontrastných oranžových prvkoch. Uniformy budú mať letnú a celoročnú „verziu“.tlačovej správy sa môžeme dozvedieť aj úplné zloženie dámskej a pánskej verzie rovnošaty. Cena takéhoto kompletného vystrojenia pre pánov je 678 eur a pre dámy 601 eur. V oboch prípadoch ide o maximálnu možnú sumu za celú výbavu vrátane doplnkov a zimných búnd.


Nové rovnošaty trochu inak © ZSSK

Líšiť sa bude v závislosti od toho, či pôjde o vlakvedúcich alebo osobných pokladníkov, a tiež od toho, ako si jednotliví zamestnanci svoj komplet vyskladajú. Veľkosť a počet kusov sú prispôsobené individuálnym potrebám každého pracovníka. Celková objednávka na uniformy na roky 2018 a 2019 je 1 490 686 €. Dodanie nových rovnošiat prebieha v dvoch etapách. Počas prvej (apríl – jún 2018) bolo vystrojených zhruba 250 zamestnancov. Nové uniformy dostali vlakvedúci v IC vlakoch a novoprijatí kolegovia. V druhej fáze – od júna 2018 – sa počíta s postupným dodaním jednotlivých súčastí uniforiem pre ostatných približne 1800 zamestnancov. Kompletný nový outfit by mali mať po roku 2019 všetci vlakvedúci a osobní pokladníci.


Dejisko tlačovej konferencie © Ondrej Krajňák

Verme teda, že všetko pôjde podľa plánov súčasného vedenia nášho národného železničného dopravcu. A to aj v prípade, že jeho súčasné zloženie sa predpokladaného konca „prekabátenia“ nedožije, čo by mohlo byť logickým dôsledkom závažnejších problémov, ako sú práve rovnošaty. Pokiaľ ide o samotnú tlačovú konferenciu v Košiciach, náš fotoreportér bol v jej opise stručný: Na konferencii bol hovorca ZSSK Tomáš Kováč, ktorý v krátkom príhovore vysvetlil dôvody, kvôli ktorým prezliekajú zamestnancov. Potom novinári kládli otázky. Predstavil aj novostavbu vozňa radu Bmpz, tvoriacu s Vectronom 383.105-4 kulisu akcie. S niektorými médiami napokon viedol individuálne rozhovory. Novinári hovorili aj s modelmi, ktorí predstavili nové rovnošaty. Ako sa cítia, či sa im v tom dobre chodí a podobne. Jeho pripojené snímky nakoniec poskytujú postačujúcu výpoveď.

Úvodná snímka: Porovnanie stávajúcich (vpravo) a nových rovnošiat © ZSSK

Galéria

Súvisiace odkazy