Naše téma: Povinné místenky jako lék na přeplněné vlaky ČD

18.2.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Povinné místenky jako lék na přeplněné vlaky ČD

Vlakovým dopravcům přibývá cestujících, zvláště na trati mezi Prahou a Ostravou jezdí některé spoje často přeplněné. České dráhy (ČD) proto uvažují, že pro tuto trasu zavedou povinné místenky. Do vlaků by se tak ale vešlo méně lidí a ti bez místenky, kteří by došli na nádraží na poslední chvíli, by se prostě do Ostravy nebo Prahy nedostali. Dopravci se sice nápor snaží zejména v pátek a neděli, kdy jezdí lidé domů z práce, studenti ze škol a turisté na výlety, zvládat posilovými vozy, cestujícím nicméně doporučují, aby si jízdenku i s místenkou koupili včas na internetu.

Takto uvedená zpráva  (z níž budou pocházet i další neoznačené citace v tomto textu) se objevila na internetu minulý čtvrtek. Připomeňme si, že tento svůj záměr náš národní dopravce naznačil už v listopadu loňského roku v souvislosti s prezentací nového jízdního řádu a vyvolal přitom reakci některých médií, i když nejčastěji jen na pozadí informace o zdražení jízdného: Po Novém roce navíc dráhy zřejmě zavedou povinné místenky ve všech expresech, které provozují mezi Prahou a Ostravou, čímž zanikne možnost cestovat po této trase bez předchozího plánování, psalo se tehdy. Nyní však novináři hledají spíš odpověď na otázku: Co ale když místenky budou vyprodané? Toto reálné nebezpečí však není jediný problém s onou inovací spojený, nezanedbatelná část cestujících si jízdenky na internetu nekupuje a někdy ani nemůže.


Cestujících na hlavním tahu přibývá ... (24.6.2009, Praha hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Jsou (a stále budou) lidé, kteří si s internetem neporadí či jej ani nemají, ale existuje (a i v budoucnu existovat bude) skupina osob s principiálním (mnohdy oprávněným) odporem k internetovým platbám. I kdyby zůstala zachována alternativa zakoupení jízdního dokladu s místenkou v předprodeji u pokladny, cestování by nepochybně zbytečně komplikovala. A jiná možnost? Ve špičkách je sice interval mezi spoji tří dopravců mezi Prahou a Ostravou jen kolem dvaceti minut, ale Leo Express cestující „na stání“ nebere vůbec a RegioJet jen ve vybraných spojích a jen se souhlasem vlakvedoucího. Pokud povinné místenky zavedou České dráhy nejen pro svá pendolina, ale pro všechny rychlíky na trase Praha–Ostrava, cestující, kteří se teď ještě do vlaků vmáčkli „na stojáka“, prostě budou mít smůlu. Jde přitom o stovky až tisíce lidí.


... a tři dopravci se o ně přetahují (19.11.2012, Praha hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Zdá se, že nejvyšší představitel Českých drah má ve věci jasno – a je vcelku neoblomný: „Kapacitu vlaků umožňují místenky regulovat. Vzhledem k tomu, že na trati Praha–Ostrava jde o komerčně provozovanou dopravu, a ne službu v závazku, je na nás, jak se nakonec rozhodneme. Neporušili bychom tím žádná pravidla,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro Právo předseda představenstva a generální ředitel ČD Miroslav Kupec. Na připomínku, že by tak ČD přišly o část cestujících, Kupec odpověděl: „Kromě přepravního výkonu se snažíme, aby tam na odpovídající úrovni byla i kultura cestování a odpovídala požadavkům cestujících. Ti by nám brzy ubyli kvůli tomu, že jezdí přeplněným vlakem. Kvůli místenkám by jich sice bylo také méně, ale jezdili by komfortně.“ Nicméně o realizaci tohoto záměru prý rozhodnuto ještě není.


Konkurují si vozidly ... (19.11.2012, Praha hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Jak Právu potvrdil mluvčí ČD Radek Joklík, úvahy o povinných místenkách pro všechny vlaky se týkají výhradně trati Praha–Ostrava. „Naším cílem je poskytovat přepravní služby v komerčních vlacích v co nejvyšší kvalitě. Povinné místenky jsou standardní u konkurenčních dopravců, ale i u našich pendolin. Řada cestujících by jim dala přednost před přeplňováním spoje, v němž není možné poskytovat ani doplňkové služby, jako je například roznáška občerstvení,“ uvedl Joklík. Jak dále mluvčí zdůraznil, rozhodnutí zatím nepadlo, ale pokud by k tomu došlo, tak by si lidé při vyprodání konkrétního vlaku kupovali jízdenky do těchto povinně místenkových spojů na jinou dobu či den, případně by využili vlaky objednávané státem, kde povinné místenky neplatí. Jak nový nápad ladí s nedávno zavedenou Flexi jízdenkou, to neřekl.


... i službami na jejich palubě (9.2.2013, úsek Praha - Pardubice) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Tolik k problematice záměru Českých drah, jež se už na první pohled jeví jako poněkud kontroverzní a po hlubším zamyšlení vyvolává řadu otázek o své věcné správnosti a praktické užitečnosti. Jako inspiraci k následující výměně názorů vybíráme (aniž bychom vylučovali jakékoliv další) tyto:

Využíváte při svých železničních cestách místenek nebo spíše preferujete časovou flexibilitu cestování?

Je podle vás zmíněný plán ČD adekvátním řešením přeplněných vlaků na trase mezi Prahou a Ostravou?

Jak nahlížíte na nebezpečí, že díky povinným místenkám národní dopravce ztratí část svých cestujících?

Úvodní snímek: Zájem o dálkové vlaky je enormní (10.7.2014, Praha hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy