Naša téma: Letná zmena cestovného poriadku ZSSK

28.5.2019 8:00 Tomáš Kováč Zdroj: ZSSK - tlačová správa

Naša téma: Letná zmena cestovného poriadku ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pripravila od 9. júna 2019 viaceré zmeny Cestovného poriadku 2018/2019 pre cestujúcich vlakmi ZSSK. Medzi najdôležitejšie patrí nový spôsob vedenia vlakov do Pezinka – vo Svätom Jure a v bratislavskej Rači budú v pracovných dňoch zastavovať tri nové vlaky, vďaka čomu budú popoludní na týchto zastávkach vlaky zastavovať každých dvadsať minút.


ZSSK na žiadosť cestujúcich z východného Slovenska obnovila po šiestich rokoch osobnú vlakovú dopravu z Bánoviec nad Ondavou do Veľkých Kapušian. Naposledy sa medzi týmito dvomi miestami jazdilo v roku 2012. Celkovo štyri páry osobných vlakov tu budú premávať počas pracovných dní a zabezpečia pohodlný spôsob dopravy pre školákov, študentov aj pracujúcich.

Po zrekonštruovanej prvorepublikovej trati štandardného (európskeho) rozchodu sa do Mukačeva po prvýkrát odvezú i cestujúci z Košíc. Na rozdiel od dnešného spojenia do Kyjeva nebude potrebné v Čope dve až tri hodiny čakať na previazanie podvozku zo štandardného na širokorozchodný. Trať má veľký potenciál pre ukrajinských cestujúcich, ktorí pracujú v západnej Európe, ako aj pre turistov objavujúcich zakarpatský región. Vlaky majú ideálne nadväzujúce prípoje na rýchliky do Bratislavy a Prahy.


Leták ZSSK k inovovanému cestovnému poriadku

Medzi Bratislavou hl. st. a Prahou hl. n. bude premávať nový pár vlakov kategórie ČD railjet. Prvý ranný a zároveň najluxusnejší vlak budú môcť využiť cestujúci „na otočku“ do Prahy – spojenie ponúka vhodnú alternatívu pre cestujúcich, ktorí plánujú navštíviť českú metropolu len na jeden deň. V najmodernejších modeloch vlakov Siemens Comfort Viaggio sú cestujúcim k dispozícii veľkopriestorové vozne alebo oddiely, vozeň vhodný na prepravu imobilných cestujúcich, vozeň alebo oddiel vyhradený pre cestujúcich s deťmi do 10 rokov, tichá zóna, rozšírená preprava batožín s povinnou rezerváciou miesta pre bicykel, wi-fi, elektrické zásuvky či detské kino.

Novinkou je tiež vlak, ktorý bude počas letnej sezóny jazdiť z Popradu-Tatier do poľského mesta Muszyna. Ten bude slúžiť najmä turistom smerujúcim do Tatier, do kúpeľného mestečka Krynica-Zdrój alebo do/z Krakova, druhého najväčšieho poľského mesta s bohatou históriou.

Zmeny cestovného poriadku a nové vlakové spojenia bude ZSSK komunikovať aj samostatnou reklamnou kampaňou. ZSSK od 9. júna 2019 realizuje priemerne 1 528 vlakov denne, z toho 230 diaľkových vlakov a 1 298 regionálnych a prímestských spojov. Zastavuje v 722 staniciach a zastávkach, jazdí na linkách po 2 935 kilometroch tratí na Slovensku.


Prehľad zmien cestovného poriadku vlakov ZSSK od 9.6.2019 v kocke
(kliknutie do náhľadu otvorí dokument PDF)

Dodatok redakcie VLAKY.NET:

Ak ste si prečítali text hovorcu ZSSK a preštudovali materiál odkázaný pod obrázkom na jeho konci, iste ste si utvorili svoj názor na nadchádzajúce zmeny v cestovnom poriadku vlakov slovenského národného dopravcu. V prípade, že ste ochotní sa o svoje závery podeliť s ostatnými, iste to dokážete aj bez inak takmer tradičných návodných otázok z našej strany. Niektorí z vás takéto výmeny názorov nad tlačovými správami národných dopravcov či správcov štátnej železničnej infraštruktúry považujú za mrhanie časom, ale máme overené, že pracovníci týchto organizácií internetový magazín VLAKY.NET s väčšou či menšou pozornosťou sledujú a niekedy aj zjavne reagujú.

Súvisiace odkazy