Vedenie ZSSK predstavilo nové spojenie s Ukrajinou

25.6.2019 8:00 Oliver Dučák

Vedenie ZSSK predstavilo nové spojenie s Ukrajinou

Dňa 20.6.2019 bolo cestujúcej verejnosti za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Árpáda Érseka, generálneho riaditeľa ZSSK a.s. Filipa Hlubockého a hovorcu ZSSK a.s. Tomáša Kováča predstavené nové spojenie Slovenska a Ukrajiny. Pozvánku na podujatie dostala aj redakcia vlaky.net a vďaka nej som sa do Mukačeva vydal opäť, po necelých dvoch týždňoch.

Podujatie bolo zahájené na košickej stanici na nástupišti 1, koľaj 13, príhovorom ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Árpáda Érseka, ktorý vo svojom prejave vyjadril vieru, že spojenie budú využívať cestujúci pre rôzne účely. Na záver doplnil, že bude rád, keď sa na toto spojenie bude musieť radiť čoraz viac vozňov.


Na nové spojenie upozorňoval cestujúcich aj reklamný pútač pri súprave, 20.6.2019 © Oliver Dučák

Po príhovore nasledovalo krátke predstavenie nového spojenia generálnym riaditeľom ZSSK Filipom Hlubockým, po ktorom bol vlak RR 960 vypravený na svoju cestu do Mukačeva. Počas cesty do Mukačeva boli generálnym riaditeľom spoločnosti zodpovedané otázky novinárov.


Cestujúcim sú vo vlaku poskytnuté aj informácie o dovozných limitoch, 20.6.2019 © Oliver Dučák

Tesne pred hranicou boli novinári upozornení na zákaz fotografovania a filmovania v hraničnom pásme (hlavne na ukrajinskom území). Po rýchlej hraničnej kontrole vlak pomaličky došiel do Mukačeva, kde sme boli opäť privítaní reprezentáciou spoločnosti Ukrzaliznycja (Укрзалізниця), ktorí taktiež odpovedali na otázky novinárov a vyjadrili nádej, že vďaka novému spojeniu bude mesto Mukačevo navštevovať čoraz viac turistov zo Slovenska.


Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Árpád Érsek , 20.6.2019 © Oliver Dučák

V neďalekej reštaurácii pre nás bolo prichystané krátke občerstvenie vo forme švédskych stolov, po ktorom sme sa vlakom RR 961 pobrali naspäť na Slovensko.

Tým, ktorým unikla prvá reportáž o tejto novinke, prikladáme základné informácie:

Vo vnútroštátnej preprave je možné prepraviť sa podľa prepravného poriadku ZSSK pre vnútroštátnu prepravu bez nutnosti nákupu miestenky (možnosť uplatnenia nároku na bezplatnú prepravu do vyčerpania kontingentu, či zamestnaneckých cestovných výhod).

V medzinárodnej preprave je zo strany ZSSK cestujúcemu vydaný cestovný lístok s globálnou cenou (v cene je zahrnutá aj povinná rezervácia miesta).

Cena cestovného lístka z Košíc do Mukačeva je 7,50 € pre jednu osobu v druhej vozňovej triede.

Viac informácií: https://www.slovakrail.sk/sk/ceny-zlavy-zahranicie/ukrajina-vyhodne.html


Predstaviteľ spoločnosti Ukrzaliznycja odpovedá na otázky novinárov v Mukačeve, 20.6.2019 © Oliver Dučák

Návštevníkom Mukačeva, ktorí sa rozhodli mesto navštíviť na jeden deň odporúčam navštíviť miestny hrad nazývaný Palanok. Dostanete sa k nemu maršrutkou číslo 3 zo zastávky neďaleko miestnej radnice. Cestovný lístok na maršrutku stojí 5,00 UAH. Kúpiť sa dá v stánku oproti radnici. Cestovné však môžete zaplatiť aj platobnou kartou MASTERCARD priamo v autobuse priložením karty na terminál zabudovaný v turnikete. Za zmienku stojí aj zaujímavé historické centrum Mukačeva, či promenáda okolo rieky Latorica. Priamo v Mukačeve je možné navštíviť aj Medový dom, v ktorom sa môžu návštevníci dozvedieť čosi o včelárstve a zároveň môžu aj ochutnať rôzne druhy medov, či výrobky z medu. Milovníkov piva zas poteší miestny pivovar reštaurácii Poriadny gazda, v ktorej môžete ochutnať remeselné pivo s názvom „Hrafske“.


RR 960 v žst. Košice je pripravený na odchod do Mukačeva, 20.6.2019 © Oliver Dučák

Kto plánuje navštíviť Zakarpatie na viac dní, netreba snáď ani len hovoriť o návšteve neďalekého Užhorodu, ktorý je turisticky veľmi príťažlivý a zároveň môže potešiť aj milovníkov úzkokoľajok prítomnosťou detskej železnice, na ktorej pred dvoma rokmi obnovili prevádzku. V Užhorode môžete natrafiť aj na miestny pivovar Ungweiser, ktorého remeselné pivo čapujú v rovnomennom podniku na Kapušanskej ulici. Za zmienku určite stojí aj návšteva neďalekého Chustu a jeho hradu. Milovníci prírody zas môžu navštíviť Údolie narcisov, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov od Chustu a hlavne na jar vyniká nádhernou scenériou rozkvitnutých narcisov v celej doline. Fanúšikovia železníc môžu tiež navštíviť boržavskú úzkokoľajku, ktorej vlaky v súčasnosti premávajú na úseku Vinohradiv - Chmilnik - Iršava.

Edit: Jízdenku do Mukačeva nově nabízí i České dráhy ve svém e-shopu, a to pouze s kombinací s vlaky z ČR. Více informací na https://www.cd.cz/typy-jizdenek/mezinarodni-jizdenky/-32798/

Úvodná snímka: RR 960 počas pobytu v žst. Čierna nad Tisou, 20.6.2019 © Oliver Dučák

Súvisiace odkazy