Naše téma: Konec zpáteční slevy v Čechách

24.2.2020 8:00 Luděk Šimek

Naše téma: Konec zpáteční slevy v Čechách

Kdo přišel po 15. prosinci 2019 k nádražní pokladně a chtěl si koupit zpáteční jízdenku, byl možná udiven a zklamán: Pokladní mu místo ní prodává dvě jízdenky - jednu tam, druhou zpátky, obě za cenu jedné jednosměrné jízdy. Mnohaletá tradice cenového zvýhodnění zpáteční jízdy, která byla u nás zavedena již za císaře pána – jak názorně dokládá úvodní obrázek - tak vzala za své s nástupem letošního grafikonu vlakové dopravy a jeho dalších převratných změn.

Nepodařilo se mi bohužel zjistit, kdy byla tato sleva na rakouských železnicích zavedena. Byla však v souladu s běžnými obchodnickými zvyklostmi a zásadami – cenově zvýhodňovat zákazníka, který odebírá větší množství zboží. Na významu to nebylo pak v době, kdy vlaky dostaly konkurenta v podobě autobusů i soukromých aut: Když cestujícímu prodáme výhodnější zpáteční jízdenku, nebude uvažovat o tom, jestli je pro něj třeba časově či místně výhodnější absolvovat zpáteční cestu autobuse, stopem, svézt se s někým známým autem atd.


Ukázky zpátečních jízdenek; zdroj: archiv VLAKY.NET/Peter Bado

Rekordu zpáteční sleva na Českých drahách dosáhla v roce 2002, kdy byla cena zpáteční jízdenky (ZJ) jen o málo vyšší než jedno jednoduché jízdné. Díky tomu, že jízdné se v závislosti na délce cesty zvyšuje skokově – je rozdělena do pásem, vycházela v některých případech dokonce cena ZJ nižší než jednoduché jízdné. Tento paradox ovšem při nejbližší úpravě jízdného ČD odstranily. Poslední úpravu ceny ZJ obsahuje změna předpisu TR 10, účinná od 9.12.2018 – můžete porovnat její ceník jízdenek jednosměrných a zpátečních.


Jízdní a nákupní doklad pro cestu Hradec Králové – Praha a zpět
z doby „předrevoluční“ © PhDr. Zbyněk Zlinský

Nyní tedy byla zpáteční sleva zrušena, čímž dopravce cestujícího vlastně šidí: Víme přece, že závislost ceny na vzdálenosti není lineární. Příklad: Jízdenka 2. třídou do vzdálenosti 50 km dnes stojí 83 Kč. Za 100 km však zaplatíme nikoliv dvojnásobek ale jen 154 Kč. Když ale těch 100 km ujedeme tím způsobem, že pojedeme 50 km tam a 50 km zpátky, musíme si koupit dvě jízdenky, tedy zaplatíme 166 Kč. Nehledě na to, že tím přiděláme pokladním práci, oni spotřebují víc papíru i času a další zákazníci si počkají na obsloužení déle. Nebo si řekneme, na co bych si kupoval najednou obě jízdenky, pojedeme jen tam a pak se uvidí, zda se vrátíme vlakem nebo něčím jiným. Rozhodneme-li se posléze přece jen opět pro vlask, jdeme znova k pokladně nechat se obsloužit. Opravdu tedy nevím, která z těch velkých změn, zavedených na českých železnicích od 15. prosince 2019, si zaslouží pochvalu.


Jízdní a nákupní doklady pro cestu Hradec Králové – Praha a zpět
v době „porevoluční“ © PhDr. Zbyněk Zlinský

Je pochopitelné, že toto cenové znevýhodnění i snížení pohodlí se mnohým cestujícím nelíbí. Vznikla proto petice, iniciovaná Janem Dlaskem, požadující obnovení zpáteční slevy. Máte-li zájem, můžete k ní připojit svůj podpis na její stránce.


Železniční „revoluce“ zametla i s automaty na jízdenky (Hradec Králové hl.n.,
9.12.2012 a 18.12.2019) © PhDr. Zbyněk Zlinský

A též můžete, máte-li zájem, odpovědět na následující otázky. Nebo na nějaké jiné, s tématem související, které vás samotné napadnou.

Souhlasíte se zrušením zpáteční slevy, nebo byste byli raději uvítali její obnovení?
Myslíte, že dnes už ZJ postrádají smysl, jak tvrdí mluvčí Českých drah v článku k tarifním změnám?
Kolikaprocentní zpáteční slevu byste považovali za optimální - v případě, že s ní souhlasíte?

Úvodní obrázek: Zpáteční jízdenky z přelomu 19. a 20. století © zdroj: archiv Železničného múzea SR

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy