Naša téma: Nové vozidlá pre tatranskú zubačku

18.6.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naša téma: Nové vozidlá pre tatranskú zubačku

Bratislava 11. júna (TASR) – Do Vysokých Tatier by mohli pribudnúť nové „zubačky“, teda ozubnicové elektrické jednotky. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vyhlásila súťaž na nákup piatich takýchto jednotiek, a tiež na jeden multifunkčný rušeň. Cenu za zákazku predpokladá ZSSK vo výške 39,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty.

 

 

 

Takto sa začínala správa tlačovej agentúry, ktorú prevzali viaceré slovenské médiá, okrem iných aj dopravný web VO VLAKU, na čo náš internetový magazín v príslušnej sekcii upozornil dňa 13.6.2018. Správa ďalej pokračovala: Vyplýva to z oznámenia o vyhlásení súťaže, ktoré bolo zverejnené vo vestníku verejného obstarávania. Súčasťou dodávky by mali byť aj náhradné diely, diagnostické zariadenia či technická dokumentácia a zaškolenie personálu. Záujemcovia o tender môžu predkladať ponuky alebo žiadosti o účasť v ňom do 23. júla 2018. Zákazka by mala trvať tri roky a nebude spolufinancovaná z eurofondov. Táto informácia nebola žiadnym „úderom z čistého neba“, nakoľko o takomto zámere sa písalo už skôr, napríklad 22.2.2018 v Podtatranských novinách či 26.3.2018 na stránkach spišského Korzára.


Elektrická ozubnicová jednotka 405.951-5/905.951-0 v žst. Štrba (5.5.2008)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Z obidvoch starších správ vyplýva, že nové ozubnicové jednotky do parku vozidiel ZSSK „nepribudnú“, ale nahradia stávajúce, ktoré majú byť ponúknuté na predaj. A tiež to, že na rozdiel od jednotiek radu 405.95  majú byť prevádzkované nielen na trati samotnej ozubnicovej železnice, ale aj na sieti TEŽ. V súvislosti s obmenou vozidiel sa plánuje aj rekonštrukcia ozubnicovej trate a preriešenie celého koľajiska v ŽST Štrbské Pleso za účelom možnosti križovania a obehu súprav, ako sa dňa 22.3.2018 vyjadrila hovorkyňa ŽSR. Túto informáciu zatiaľ môže doplniť iba text zmluvy ŽSR so zhotoviteľom projektovej dokumentácie, ktorý sme pre vás archivovali. Rovnako ako oznámenie o súťaži ZSSK, ktorá má možno už dopredu istého víťaza, nakoľko vo svete nejestvuje príliš veľa výrobcov požadovaných vozidiel.


Železničná stanica Štrbské pleso s vlakmi zubačky a TEŽ (5.5.2008)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Dodávateľom stávajúcich jednotiek radu 405.95 boli švajčiarske firmy SLM Winterthur (mechanická časť) a BBC Baden (elektrická časť). Tie medzičasom zanikli resp. stali sa súčasťou väčších korporácií. Na tradície prvej z nich v roku 2005 nadviazala spoločnosť Stadler Rail, a to aj v sektore ozubnicových vozidiel. V jej súčasnom portfóliu sa nájdu aj také elektrické jednotky, aké požaduje ZSSK: Predmetom zákazky je nákup piatich (5) ozubnicových elektrických jednotiek (1,5 kV DC) na rýchlosť 80 km/ h, s rozchodom 1000 mm, a jedného (1) multifunkčného hnacieho koľajového vozidla, vrátane dodávky požadovaných náhradných dielov, diagnostických zariadení, inventáru koľajových vozidiel, technickej dokumentácie a zaškolenie personálu obstarávateľa. Zadaniu vyhovuje (okrem napätia) napríklad táto jednotka:


Elektrická jednotka pre ozubnicovo-adhéznu prevádzku ABeh 2/6 spoločnosti MVR
z roku 2013 © Stadler Rail (kliknutie do náhľadu otvorí prospekt vo formáte PDF)

Navyše ide o vozidlo svojím usporiadaním koncepčne zhodné s elektrickými jednotkami radu 425.95, ktoré ten istý výrobca vyvinul pre trate TEŽ. Že by víťazom súťaže ZSSK mohla byť práve spoločnosť Stadler Rail, to naznačuje aj jeden z príspevkov v diskusii na túto tému, ktorá sa rozvinula v súvislosti so zverejnením na úvod citovanej správy v našom fóre. Zahranicne tamtamy (Eisenbahn Osterreich 6/2018) signalizuju, ze sa uvazuje o 5 supravach zubacky s kombinovanym ozubnicovym a adheznym pohonom pravdepodobne od Stadlera.  Aj by sa tomu dalo verit, nakolko Stadler je v sirokom okoli jedina firma, ktora je schopna nieco zubateho dodat a ma s tym svoje skusenosti. Firma SLM (mech. cast) a BBC (e. cast), ktore zubacky vyrobili, su uz davnou minulostou, v tradicii pokracuje Stadler, mohli sme sa dozvedieť.  


Jednotka pre ozubnicovú prevádzku Bhe 4/8 dopravcu JB z roku 2013 by išla modifikovať
© Stadler Rail (kliknutie do náhľadu otvorí prospekt vo formáte PDF)

V diskusii sa však objavil aj do značnej miery kacírsky názor, že pokročilý vek súčasných elektrických jednotiek tatranskej zubačky ešte nemusí byť dôvodom na ich výmenu, keďže aj v samotnom Švajčiarsku sú aj v súčasnosti v prevádzke vozidlá ešte staršie: Vo Švajci sú bežné zubačky z tohto obdobia - na Pilatuske (mimochodom so sklonom 48% najstrmšia ozubnica na svete) fungujú pôvodné vozidlá z roku 1937, na Rigi railways, sú vozidlá veľmi podobné našej OŽ a pochádzajú väčšinou z prelomu 50. a 60. rokov (1937 - 1986), Gornergrat - 1947 - 2006. Na čo nasledujúci účastník tejto výmeny názorov odpovedal okrem iného: Zubacky su casto izolovany svet, ale aj tie Svajciari modernizuju. A nezabudaj, ze oni aj udrzuju. My len opravujeme, co sa rozpada ...  Aj ked navonok posobia tatranske zubacky "skoro ako nove".  


Elektrická jednotka pre ozubnicovo-adhéznu prevádzku radu ABeh 160 dopravcu ZB z roku
2009 © Stadler Rail (kliknutie do náhľadu otvorí prospekt vo formáte PDF)

V tejto súvislosti nebude od veci poznamenať, že niekedy sa na zubačkách do parku vozidiel zasahuje aj inak – náš potenciálny víťaz dodal na Zugspitzbahn akési „retrovozidlá“ k doplneniu tých stávajúcich. Aj tie by požiadavkám ZSSK podľa prospektu vyhoveli. Ale vráťme sa ešte k predmetu súťaže, v ktorom figuruje aj multifunkčné hnacie koľajové vozidlo. S takýmto pojmom ste sa asi ešte ani vy nestretli, takže môžeme iba špekulovať, čo si pod ním národný dopravca predstavuje. Ak by to mal byť dvojsilový (dieselelektrický s napájaním aj z trakčného vedenia) rušeň pre posun a ľahkú traťovú službu na tratiach adhéznych i ozubnicových, tak aj taký Stadler Rail ponúka. Pod názvom Zweikraft Diesel-Zahnrad-/Adhäsionslokomotive a typovým označením HGem 2/2 (resp. Gem 2/2, čo je variant iba v nezávislej trakcii): 


Dvojsilový rušeň pre ozubnicovo-adhéznu prevádzku HGem 2/2 dopravcov MVR a TPC
z roku 2016 © Stadler Rail (kliknutie do náhľadu otvorí prospekt vo formáte PDF)

Zatiaľ posledný príspevok vo vyššie citovanej diskusii znie: Dopadne to asi takto: Zuby sa vymenia a staré zubačky budú pekne slúžiť ďalej. Zatiaľ to vychádza na najlacnejšie riešenie, na ktoré sa prišlo po posledných výlukách, keď po výmene zubov sa stala prevádzka zubačky o dosť tichšia ... Takže je na čase, aby sa v nej pokračovalo na tomto mieste, na základe predložených faktov a naznačených možností. Vaše názory by sa mohli sústrediť napríklad do týchto okruhov otázok:

Považujete načrtnutú koncepciu zmeny prevádzkovania tatranskej zubačky za dostatočne premyslenú a reálnu?  

Myslíte si, že je nákup nových ozubnicových jednotiek a odpredaj stávajúcich v súčasnosti naozaj nevyhnutný?

Ako v rámci tejto témy vnímate priority slovenského národného dopravcu či správcu železničnej infraštruktúry?  

Úvodná snímka: Elektrická ozubnicová jednotka 405.951-5/905.951-0 v žst. Štrba (5.5.2008) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

  • ŽSR-182: Štrba - Štrbské Pleso
  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica

Súvisiace odkazy