Nové zubačky vo výrobe

15.10.2020 18:00 Tomáš Kováč Zdroj: ZSSK - tlačová informácia

Nové zubačky vo výrobe

Nové hybridné zubačky pre Vysoké Tatry sú už vo výrobe. ● Radi by sme Vás informovali, že nové hybridné zubačky pre Vysoké Tatry od švajčiarskej spoločnosti Stadler sú už vo výrobe a posielame vám ich fotografie. Po právě rekonštruovanej ozubnicovej trati zo Štrby na Štrbské Pleso (ale aj po tratiach Tatranských elektrických železníc) bude premávať budúci rok päť nových hybridných ozubnicových jednotiek a jeden multifunkčný rušeň, ktoré doplnia jej súčasnú flotilu.

Nové vozidlá budú vybavené modernými bezpečnostnými a informačnými systémami, vďaka čomu budú mať cestujúci k dispozícii informácie o trase a aktuálnej polohe vlaku či označení a smerovaní jednotlivých vozidiel. Súčasťou bude kamerový systém a vďaka systému na anonymné počítanie osôb bude mať ZSSK detailné informácie o počtoch cestujúcich, ktorí prejdú nástupnými dverami.

Samozrejmosťou bude klimatizácia, elektrické zásuvky či wi-fi pripojenie na internet a chýbať nebude priestor na odkladanie bicyklov, lyží, snoubordov a kočíkov. Ozubnicové jednotky budú mať bezbariérový vstup a vyčlenené priestory pre imobilných cestujúcich. 

ZSSK vo Vysokých Tatrách obmeňuje zastaraný vozidlový park, Na nové tatranské vozidlá podpísala zmluvu už v roku 2018.

Nové tatranské zubačky sú už vyrábané v švajčiarskom Stadleri v závode Bussnang. ZSSK bude vďaka viacčlennému radeniu schopná s novými vozidlami prepraviť viac cestujúcich.

Najdôležitejším parametrom nových jednotiek je hybridný pohon, ktorý umožní novým vozidlám jazdiť na Ozubnicovej železnici i na tratiach Tatranských elektrických železníc.

Samozrejmosťou nových zubačiek je priestor na odkladanie bicyklov, lyží, snoubordov a kočíkov. Celkom 6 ozubnicových vozidiel (5 jednotiek a 1 rušeň) bude premávať v Tatrách už budúci rok..

Viac informácií nájdete tu:

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

  • ŽSR-182: Štrba - Štrbské Pleso
  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica

Súvisiace odkazy