Naša téma: Výzor nových tatranských zubačiek

13.5.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: ZSSK - aktualita

Naša téma: Výzor nových tatranských zubačiek

Vieme, ako budú vyzerať nové tatranské zubačky. Porote sa najviac páčil návrh Jakuba Rusnáka, inšpirovaný piatimi výnimočnými vrcholmi Vysokých Tatier. Bradavica, Kostolík, Stredohrot, Ganek, alebo Vysoká tak budú onedlho brázdiť trate v našich slovenských veľhorách. Takto slovenský národný dopravca oznámil 8. mája tohto roku na svojom facebookovom profile výsledky súťaže nazvanej „Vaše umenie bude hýbať Tatrami“.

O tejto súťaži, zameranej na vytvorenie tematického grafického návrhu exteriéru pre nové elektrické jednotky ZSSK sme na tomto mieste informovali 23.3.2019. O mesiac a deň neskôr menovala Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) odbornú porotu, ktorá mala vybrať päť grafických návrhov jednotiek, ktoré postúpia do užšieho výberu. Postupujúce návrhy Usporiadateľ v ten istý deň zverejní na svojej Facebookovej stránke, mohli sme sa dočítať na oficiálnom webe ZSSK. Tak sa aj stalo a známy dopravný portál z Českej republiky na tomto základe inicioval hlasovanie verejnosti o jednotlivých postupujúcich návrhoch, ktoré bolo spustené dňa 26.4.2019. Takto sa mohli s postupujúcimi návrhmi zoznámiť aj skalní odporcovia sociálnych sietí. Nebude na škodu, keď tak dodatočne učiníme aj my:

Návrh č. 1 – tatranské motívy: 1. folklór, kroje (Ždiar); 2. zima, zimné športy; 3. fauna a flóra (kamzík, plesnivec); 4. lanovka na Lomnický štít; 5. Štrbské pleso

Návrh č. 2 – prírodné krásy a cestovný ruch Vysokých Tatier (plesnivec, kamzík, lanovka, medveď, horský nosič)

Návrh č. 3 – každé vozidlo obsahuje jedno písmeno slova TANAP, ktorému zároveň prikladá nový význam v anglickom jazyku (Tradition, Adventure, Nature, Architecture, Panorama)

Návrh č. 4 – vzácne zvieratá Tatier (orol skalný, svišť vrchovský tatranský, rys, kamzík, hlucháň hôrny)

Návrh č. 5 – päť výnimočných menej známych vrcholov Vysokých Tatier: Ganek (2 462 m), Kostolík (2 262 m), Stredohrot (2 441 m), Bradavica (2 476 m), Vysoká (2 560 m)

Zatiaľčo v ankete webu Zdopravy.cz zvíťazil návrh druhý, u odbornej poroty (ktorej zloženie bohužiaľ nebolo nikde zverejnené) to vyhral ten posledný. Jeho autor, nepochybne šťastný výherca prenosného preukazu MAXI KLASIK Jakub Rusnák, o ňom píše toto:

Návrh je reprezentovaný piatimi výnimočnými vrcholmi Vysokých Tatier. Zvolené sú vrcholy, ktoré nie sú tie najznámejšie, nakoľko veríme, že Vysoké Tatry sú hodné hlbšieho poznania a bádania. O Gerlachu, Lomničáku či Kriváni počul hádam každý. Všetky tieto vrcholy je možné obdivovať z turisticky prístupných chodníkov, no výstup na ne je možný len horolezcom alebo s horským vodcom. Grafické spracovanie využíva stredovú časť vozidla na znázornenie vrcholu a výstupovej cesty. Piktogramy odkazujú na náročnosť a nutnú výstroj. Časová náročnosť je približná a zohľadňuje prístup od najbližšej zastávky električky. Názov vrcholu spolu s nadmorskou výškou vypĺňa priestor pod oknami, môže slúžiť aj ako označenie názvu vozidla.

VYSOKÁ, 2 560 m - V našom výbere asi ten najznámejší vrchol, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou panorámy od Štrbského plesa.
STREDOHROT, 2 441 m - Stredhrot alebo Prostredný hrot oddeľuje svojím masívom dve veľmi navštevované tatranské doliny – Malú a Veľkú studenú.
BRADAVICA, 2 476 m - Táto netypická bašta so štyrmi vrcholmi si zaslúži vystúpiť z tieňa populárnejších vrcholov. Tatranskí znalci považujú výstup na Bradavicu za jeden z najkrajších, aj keď orientačne veľmi náročných.
GANEK, 2 462 m - Ganek je medzi horolezcami veľmi dobre známy najmä svojou skoro 300 metrov vysokou kolmou severozápadnou stenou, v hornej časti previsnutou.
KOSTOLÍK, 2 262 m - Štít s originálnou formou kužeľa, ktorý nie je napojený na okolité hrebene a vystupuje priamo z Batizovskej doliny. Táto osamotená skalná veža (tzv. Nunatak) za svoj tvar vďačí ľadovcu, ktorý ho obklopoval a formoval.


Grafická podoba víťazného návrhu s komentárom

Kto celý priebeh tejto nezvyčajnej a podľa ohlasov v rôznych diskusiách aj kontroverznej súťaže sledoval, určite si na ňu utvoril svoj vlastný názor. Ostatným snáď k podobným záverom dostatočne poslúži aj to minimum informácií, ktoré priniesli predchádzajúce riadky a odkazy v nich ukryté. Teraz sa prví aj druhí môžu s ostatnými o svoje myšlienky podeliť v nasledujúcej diskusii a odpovedať napríklad na tieto otázky:

Bola ponúknutá odmena pre víťaza súťaže primeraná zadaniu?

Je podľa vás vybraný návrh najlepší - a aj všeobecne vydarený?

Čo si myslíte o jeho súlade s designom elektrických jednotiek?

Je vôbec zmysluplné takto propagovať Tatry priamo v Tatrách?

Úvodný obrázok: Výrez z víťazného grafického návrhu Jakuba Rusnáka

Súvisiace trate

  • ŽSR-182: Štrba - Štrbské Pleso
  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica

Súvisiace odkazy