Naša téma: Plat šéfa ZSSK

30.12.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naša téma: Plat šéfa ZSSK

Keď sme sa v prieskume pýtali ľudí na plat premiéra, trafiť jeho výšku zaokrúhlene na tisícky dokázal iba každý trinásty. Odhadnúť platy šéfov štátnych firiem by zrejme bola ešte väčšia lotéria. My ich dnes vďaka najnovšiemu rebríčku transparentnosti firiem vieme – aspoň pri 60 zo 100 verejných spoločností, ktoré platy netajili. Najvyšší [ročný] príjem cez 137-tisíc eur (vrátane odmien) si vyslúžil Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko Filip Hlubocký.


Tieto vety si mohli užívatelia sociálnej siete Facebook prečítať dňa 15. decembra 2019 na stránke organizácie Transparency International Slovensko. Informácie z nej prevzali aj niektoré špecializované elektronické médiá – napríklad Refresher - Hlas moderní generace alebo Startitup.sk - Biznis, eko a gastro portál, ktorý posúva Slovensko vpred. Čitateľov internetového magazínu VLAKY.NET z pochopiteľných dôvodov bude pravdepodobne zaujímať predovšetkým prvá pozícia zverejneného rebríčka najlepšie platených najvyšších predstaviteľov slovenských firiem verejného sektora. Mimo iné aj preto, že Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) sa v ich očiach zjavne (súdiac podľa väčšiny príspevkov v diskusiách) neradí práve k úspešným a bezproblémovým podnikom v odbore svojho podnikania.


„Top nine“ ročných šéfovských platov; zdroj: www.startitup.sk

Nakoľko úspechom a neúspechom slovenského národného železničného dopravcu sme na tomto mieste venovali nemálo pozornosti (viď nižšie Súvisiace odkazy), poďme si už iba pripomenúť jeho súčasného predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa. Mgr. Filip Hlubocký sa vrcholovým manažérom ZSSK stal dňom 21. júna 2016, ako sme sa mohli dozvedieť z dobovej správy. Som generálny riaditeľ a predseda predstavenstva slovenského národného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Pôsobil som v advokácii, bankovníctve a v nákladnej železničnej doprave. Študoval som na Právnickej fakulte Univerzity Komenského a Faculty of Law, University of Cambridge, píše sám o sebe v blogu pod hlavičkou Denníka N. (Aj ten samotný stojí vzhľadom k našej dnešnej téme za pozornosť.)


Mgr, Filip Hlubocký a zástupcovia médií
(23.1.2019, Košice) © ZSSK

V podstate to isté sa dozvieme z profilu Mgr. Hlubockého na webe LinkedIn. Trochu viac z jeho životopisu prezradil pred časom na konci rozhovoru s ním časopis Českých dráh Železničář: Po vysokoškolských studiích na Univerzitě Komenského v Bratislavě a na britské University of Cambridge začal pracovat nejprve v advokacii a bankovnictví. Zabýval se akvizicemi a fúzemi významných společností na slovenském trhu a poskytoval právní poradenství u speciálních projektů. Od prosince 2006 do června 2016 pracoval v Železniční společnosti Cargo Slovakia (ZSCS) jako ředitel právního odboru a současně zastřešoval ve firmě právní poradenství. Od června 2016 je předsedou představenstva a generálním ředitelem ZSSK. Viac sa z bežne prístupných zdrojov o osobe najlepšie plateného šéfa slovenských verejných firiem nedozvieme.


Ako vnímajú plat svojho šéfa zamestnanci ZSSK?
(21.08.2010, Břeclav) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Ale aj tak tento stručný text (vrátanie odkazov pod ním) podľa nášho názoru obsahuje dostatok informácií na to, aby si každý mohol utvoriť vlastný názor na danú tému, o ktorý sa môže podeliť s ostatnými v nasledujúcej diskusii. Možno (ale nie výhradne) s využitím nasledujúcich otázok:

Je užitočné v médiách „prevetrávať“ problematiku platov vrcholových manažérov firiem verejného sektora?
Nazdávate sa, že výška platu šéfa slovenského národného železničného dopravcu je všeobecne primeraná?
A je podľa vašej mienky primeraná v prípade aktuálnych výsledkov ZSSK a.s. a uvedenej osoby na jej čele?

Reakcia k článku Plat šéfa ZSSK (doplnené 30.12.2019 v 15:00 hod.)

Dobrý deň, pán Zlínsky,

so záujmom som si prečítal Váš článok o plate šéfa ZSSK . Priznám sa, celkom ma mrzí, že ste ho poňali vcelku jednostranne a neuviedli ste napríklad, že podľa Transparency sme 5. najtransparentnejšia verejná firma (https://transparency.sk/sk/najtransparentnejsou-verejnou-firmou-je-teplaren-kosice/), ako aj to, že čo všetko sa tu za posledné roky pomenilo a čo sa nám podarilo dosiahnuť. (spomenuté je to napríklad tu: https://dennikn.sk/blog/1673757/vlaky-horia-meskaju-a-nema-ich-kto-soferovat-za-co-ten-manazment-v-zssk-vlastne-platime/).

Je, prosím, možné, tieto informácie do článku doplniť?

Pri všetkej úcte ku kolegom železničiarom, riaditeľom ostatných spoločností verím, že ich platové náležitosti tiež okomentujete podobnou formou a rozsahom.

Inak by to mohlo vyzerať, že sme trestaní za našu transparentnosť a otvorenú komunikáciu...

Ďakujem,

Tomáš Kováč
riaditeľ odboru komunikácie a hovorca
Železničná spoločnosť Slovensko, a. s.
odbor komunikácie

Úvodná snímka: Mgr. Filip Hlubocký vo vlaku spoločnosti, na čele ktorej je; zdroj: TOUCHIT

Súvisiace odkazy