Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
Neviem či väčšia časť alebo možno nejaké krátke úseky. Teraz máš dvojkoľajku po Slatinku - možno sa to potiahne po Vígľaš a úsek od Kriváň po Lovinobanu, ktorý je tiež dvojkoľajný. Pri budovaní dialnice síce nechali rezervu pre druhú koľaj od Lovinobane v smere na LC, ale taká dvojkoľajka by vyšla draho, čo nevidím reálne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927247/
Od decembra do mája sa cestujúci nemali kam schovať pred nepriazňou počasia, lebo najskôr v decembri oplotili budovu a až v máji postavili búdu. Pri vtedy nefunkčnom bufete nebol prístrešok zastrešený, takže najbližšie na zastávkach SAD.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927246/
Podľa MinDop sa plánuje zdvojkoľajniť väčšina časť trate ZV - Fiľakovo. Ak by sa aj nevybudovalo ostrovné, iste budú dve postranné nástupištia, kde môžu byť osadené lavičky, sklené búdky a informačné tabule. Priestor na parkovisko tam je, v tom problém nevidím. A má význam WC? Kto sa bude o neho starať? Postavíme kontajner pre nejakú hajzelbabu? Z čoho bude platená? Ja neviem, ale doma sa vymočím, prídem autom na zastávku, do 5 minút nastúpim a keď znova potrebujem, tak vo vlaku sú toalety.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927245/
Súhlasím, že nejaká honosná stavba je zbytočná a išlo by o plytvanie peňazí, ale nato, že je to okresné mesto aj keď sa to nemalo stať , by sa priestor bez väčších investícii dal upraviť - stačilo by pozdĺž tej jednej koľaje (dvojkoľajka tam zrejme nebude aj keď plány boli) zriadiť konštrukciu krycieho nástupišta ako je napr. v Bratislave Vinohrady, osadiť nejaký info panel o meškaniach vlakov a urobiť parkovisko bez žiadnych stavieb objektov , možno WC. Neviem koľko by to stálo, ale možno by to išlo za účasti mesta a ŽSR.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927244/
Detva je typickým príkladom zbabranej reformy územného členenia. Toto mesto sa nikdy nemalo stať okresným mestom - tak ako mnohé ďalšie na Slovensku.
Detva nepotrebuje stanicu, kde bude pracovať tlupa železničiarov väčšinu času nerobiacich nič. Vzhľadom k tomu, že to bude na diaľku riadená stanica, tak tam stačia dve koľaje, v strede kryté ostrovné nástupište so sklenými búdkami, kam sa dá uchýliť v prípade zlého počasia. Nejaká honosná budova je zbytočná, keďže automaty na predaj lístkov sa dajú umiestniť na spomínanom nástupišti. Pozri si Holandsko, kde aj väčšie mestá majú takéto zastávky a funguje to. Len my chceme byť asi niečo viac a plytvať peniazmi.....
Detva nepotrebuje stanicu, kde bude pracovať tlupa železničiarov väčšinu času nerobiacich nič. Vzhľadom k tomu, že to bude na diaľku riadená stanica, tak tam stačia dve koľaje, v strede kryté ostrovné nástupište so sklenými búdkami, kam sa dá uchýliť v prípade zlého počasia. Nejaká honosná budova je zbytočná, keďže automaty na predaj lístkov sa dajú umiestniť na spomínanom nástupišti. Pozri si Holandsko, kde aj väčšie mestá majú takéto zastávky a funguje to. Len my chceme byť asi niečo viac a plytvať peniazmi.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927242/
Napr. Detva je okresné mesto a nemá normálnu stanicu a ani ju možno nikdy nebude mať aj keď sa niekedy podarí doriešiť parkovacie plochy ak mesto nájde dohodu so ŽSR. Najnovšie tam vybudovali chodník, ktorý bol tiež dlhodobou záležitosťou. Hoci rýchliky v Detve stoja, ale pre Detvu a mesto Hriňová vždy bola dôležitejšia stanica Kriváň, ktorá má ostrovné krycie nástupište s podchodom, parkoviskom a čakárňou.
V prípade Fiľakova nebolo čo riešiť, pretože Fiľakovo má veľkú stanicu, ktorá ponúka viac ako nejaká zastávka bez infraštruktúry.
V prípade Fiľakova nebolo čo riešiť, pretože Fiľakovo má veľkú stanicu, ktorá ponúka viac ako nejaká zastávka bez infraštruktúry.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927240/
Čo sa týka infraštruktúry, tak za zastávkou Fiľakovo sú len obchodné a priemyselné objekty, ktoré by sa dali vyvlastniť a postaviť tam parkovací dom, Tá ''búda'' sa dá zbúrať a postaviť modernú zastávku z dreva, tehál a skla. Nie je problém vybaviť ju jedným okienkom na predaj lístkov, dvoma alebo troma automatmi na lístky, toaletami, možno aj stánkom na noviny, časopisy a základné občerstvenie. Niečo ako Relay v zahraničí, ktorý ponúka občerstvenie, Kávu, slané pochutiny. nápoje, cukrovinky, knihy, tabak, športka a podobne - aj keď je otázne, či by sa to tam uživilo - na to by museli Gemerany premávať v hodinovom takte, spoje ZV - LC - Fiľakovo taktiež, doplnené nejakými vlakmi v špičke a možno aj nejaké REX vlaky Zvolen - Fiľakovo - Hatvan - Budapest v počte 4 kusy.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927239/
A pochopitelne mesto ako Filakovo má mat viac možností a to aktuálne splna stanica vo Filakove a nie zastávka. No a tí čo chodia vlakom od stanice na tých Os vlakoch FI-LC, LC-FI využívaju viac služieb ako tý ktorý nastupuju napríklad na rýchlik na zastávke. Na zastávke už neni ani tá buda čo tam bola pri perone kde sa pár ludí zmestilo skryt pod tu budu pred dákym dáždom napríklad, pretože ludia sa aj na toto stažovali ked čakali na vlak na zastávke. Ja ju tam nevidím už dákych pár mesiacov. Dávali ju tam niekedy potom ako prišiel prvý GVD kde vlaky presmerovali cez spojku.
Doslova zastávku a stanicu delí len jeden mestský park, ktorý by ludia mohli z oblasti okolo zastávky alebo toho slávneho centra na stanicu mohli aspon využívat.
Pár týždnov dozadu sa robila aj železnična ulica od Lidla na stanicu kde vznikol nový asfalt a ešte som videl aj dáke práce na streche na stanici.
Doslova zastávku a stanicu delí len jeden mestský park, ktorý by ludia mohli z oblasti okolo zastávky alebo toho slávneho centra na stanicu mohli aspon využívat.
Pár týždnov dozadu sa robila aj železnična ulica od Lidla na stanicu kde vznikol nový asfalt a ešte som videl aj dáke práce na streche na stanici.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927238/
Existujú aj dieselelektrické lokomotívy, takže ten preprah nemusí byť. Na Gemeranoch si viem predstaviť štvorvozňové push-pully, vybavené 1. triedou v riadiacom vozni, automatom na občerstvenie, samozrejmosťou by bola nízkopodlažnosť a Wi-Fi. Vzhľadom k tomu, že elektrifikácia južnej trasy bude prebiehať najbližších 30 rokov, tak za ten čas sa súpravy pekne amortizujú a budú nahradené niečím moderným.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927237/
Dávno som tadiaľ necestoval, ale zastávka Fiľakovo aj ostala búda, priestory sú zatvorené, infraštruktúra okolo stanice a parkovacie plochy žiadne. Nie je tam ani WC, informačný panel o meškaniach vlakov...žiadne služby. Hoci má Fiľakovo len necelých 10 tisíc obyvateľov, presnejšie 9 600 podľa wikipédie, ale myslím si, že na veľkej stanici bolo možné si aj niečo kúpiť, zaparkovať, čakáreň, ktorú tam v rámci štandardov vylepšili, predaj lístokov ikvc, WC. O lokalite sa dá diskutovať, či je lepšia zastávka, alebo veľká stanica prípadne jazda po spojke alebo mimo nej, všetko má výhody aj nevýhody, no bez nejakého lokálpatritizmu mi vychádza veľká stanica lepšie, pretože tzv. zastávka nikdy nebude ponúkať to, čo veľká stanica a ani nedisponuje priestorom kde by sa dalo zriadiť parkovisko - je tam priecestie a tesne vedľa sa križujú pomerne frekventované dve cesty 2.triedy, jedna ide do priemyselného parku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927236/
tak k tomu lokalpatriotovi.....ktorý je skôr nostalgik za uzlom...
prečo jazdili vlaky cez velkú stanicu.....lebo tam začínala trať do Madarska pre možné prípoje....preto lebo Filakovo zást bola len búda bez vybudovanej infraštruktury .prečo sa začalo jazdiť po spojke lebo tvorcom plánu obslužnosti chýbali v Košiciach 3 min na prestup.......
ked sa teraz tie minuty získajú späť opravou trate tak už niektoré múdre hlavy prišli nato že sa môže vrátiť jazda cez velkú stanicu, čo na tom že Filakovo zast je blízko centra, autobusovej stanice stačí ked sa spíše peticia....ked sa politicky pritlačí ....hoci je to nezmysel......stotožňujem sa zo závermi ktoré napísal gvd.
prečo jazdili vlaky cez velkú stanicu.....lebo tam začínala trať do Madarska pre možné prípoje....preto lebo Filakovo zást bola len búda bez vybudovanej infraštruktury .prečo sa začalo jazdiť po spojke lebo tvorcom plánu obslužnosti chýbali v Košiciach 3 min na prestup.......
ked sa teraz tie minuty získajú späť opravou trate tak už niektoré múdre hlavy prišli nato že sa môže vrátiť jazda cez velkú stanicu, čo na tom že Filakovo zast je blízko centra, autobusovej stanice stačí ked sa spíše peticia....ked sa politicky pritlačí ....hoci je to nezmysel......stotožňujem sa zo závermi ktoré napísal gvd.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927235/
Trochu chybné úvahy...
Nemusí byť pravda, že NIKTO NIKDY...
Vozebné rameno Os vlakov, prípadné striedanie čiat a podobne sa vykonávalo na stanici, kde bolo zázemie, aj všetky veci a najmä depo. Postupne sa začala zmenšovať potreba a benefity zachádzania na stanicu. Keďže som vo Fiľakove nikdy nejako špeciálne nebol, vybral som sa tam minulý týždeň.
Stanica nemá čo ponúknuť, nemá dobré napojenie na VHD, napešo obsluhuje len časť územia aj to nie celkom bezpečne. Rýchliky nebudú stáť na dvoch zastávkách, preto bola vybratá rozumnejšia voľba. Ako som v inom fóre písal, mestá, kde zastavuje diaľková doprava by si mali uvedomiť, že tá stanica nie je mestská, ale regionálna. A mala by mať benefit regionálny, nielen mestský. Preto nerozumiem ako môže napr. mesto Považská Bystrica vyhradiť parkovisko pred stanicou výlučne pre rezidentov, keď stanica je spádová pre jeden a pol okresu...
Nemusí byť pravda, že NIKTO NIKDY...
Vozebné rameno Os vlakov, prípadné striedanie čiat a podobne sa vykonávalo na stanici, kde bolo zázemie, aj všetky veci a najmä depo. Postupne sa začala zmenšovať potreba a benefity zachádzania na stanicu. Keďže som vo Fiľakove nikdy nejako špeciálne nebol, vybral som sa tam minulý týždeň.
Stanica nemá čo ponúknuť, nemá dobré napojenie na VHD, napešo obsluhuje len časť územia aj to nie celkom bezpečne. Rýchliky nebudú stáť na dvoch zastávkách, preto bola vybratá rozumnejšia voľba. Ako som v inom fóre písal, mestá, kde zastavuje diaľková doprava by si mali uvedomiť, že tá stanica nie je mestská, ale regionálna. A mala by mať benefit regionálny, nielen mestský. Preto nerozumiem ako môže napr. mesto Považská Bystrica vyhradiť parkovisko pred stanicou výlučne pre rezidentov, keď stanica je spádová pre jeden a pol okresu...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927230/
Doplním: Kedže sa počíta z preprahom vo Filakove a ked preprah bude vo Filakove kým nepojdu dalej na Moldavu čo može tiež trvat dalšich 20-30 rokov tak vtedy možu kašlat na dáke 3 minuty, kedže riešit už vtedy dáke 3 minuty budu zbytočné, kedže vo Filakove na stanici bude preprah rušnov a tie 3 minuty sa po preprahu a po tom všetkom ajtak stratia.
Tak či tak by bol preprah aj v Lučenci a kolko minut na tom stratia.
Ciže pozerat na dáke 3 minuty je somarina, kedže Filakovo má svoje zázemie na svoje ukončenie elektrifikacie a preprahanie dobre spravené je to mesto vedla Lučenca z vyše 8tisic obyvatelmi a usekom dlhým asi cca 12 km a urobit to prípadne po Lučenec je somarina kedže ciel je do buducna íst smerom na Moldavu a nie niekde po Lučenec a tam to ukončit.
Ved aj Os vlaky LC-ZV by mohli dnes chodit po Filakovo, lenže evidentne čakaju na reko Filakovo-Holiša, pretože nechcu viest cez ten tankodrom.
Už som sa zase rozpísal, ale hádam nebude vadit :)
Tak či tak by bol preprah aj v Lučenci a kolko minut na tom stratia.
Ciže pozerat na dáke 3 minuty je somarina, kedže Filakovo má svoje zázemie na svoje ukončenie elektrifikacie a preprahanie dobre spravené je to mesto vedla Lučenca z vyše 8tisic obyvatelmi a usekom dlhým asi cca 12 km a urobit to prípadne po Lučenec je somarina kedže ciel je do buducna íst smerom na Moldavu a nie niekde po Lučenec a tam to ukončit.
Ved aj Os vlaky LC-ZV by mohli dnes chodit po Filakovo, lenže evidentne čakaju na reko Filakovo-Holiša, pretože nechcu viest cez ten tankodrom.
Už som sa zase rozpísal, ale hádam nebude vadit :)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927229/
V roku 1961 bol postavený usek Výh. Urbánka - Filakovo ( stanica ) a usek pre ktorý bol uvrat na stanici vo Filakove na Zvolen na dnešnom mieste kde je spojka bol vtedy zrušený, vtedy tam bola ešte dáka zastávka Filakovo Vinohrady.
Tak potom prečo sa od roku 1961 nikto neozval že to neni výhodne zachadzat akože ,, zbytočne ,, 3 km na stanicu, alebo upravím od roku cca 1980 ked už bola spojka a už vtedy mohla osobná doprava prechadzat cez spojku a uzol mohol byt v Lučenci ako teraz, kde boli tý odborníci.
Ved to je stanica preboha, to neni dáky 3 km usek kde su okolo dáke polia alebo porasty, kde by som uznal aj ja že je to zbytočné tolko chodit.
Ked je tu tolko odborníkov aj v diskusiach, prečo tuto tému na skrátenie osobnej dopravy cez spojku ste tu nerozoberali pred rokom 2022, ale až po roku 2022 kedy to všetci brali ako velku vec a doslova sa do roku 2022 každému páčilo cez stanicu a nikto to kriticky neokomentoval a niektorých to ani nezaujímalo alebo si to ani nevedelo predstavit a aspon ja som o takom nevidel dlhé diskusie.
A vlaky aj po roku 2011 kedy bola posledná osobná doprava na Madarsko pozastavená chodili cez stanicu až do roku 2022. Ciže skoro 11 rokov podla niektorých ,, zbytočne ,, chodili cez stanicu neušetrili 3 km.
Ale však celé toto obchádzanie má svoje opodstatnenie a to je zlý usek Filakovo -Holiša ktorý sa už čoskoro bude robit a ktorý možno ukáže novu situáciu pre Filakovo.
A kedže elektrifikacia Zvolen - Filakovo a do buducna aj dalej na Moldavu je cez stanicu samozrejmost, tak prečo sa hovorí o vylučovani stanice od osobnej dopravy, ked cez nu bude prechádzat elektrika a dlhé roky bude po tadial elektrika kým nespravia dalej na Moldavu.
Tak potom prečo sa od roku 1961 nikto neozval že to neni výhodne zachadzat akože ,, zbytočne ,, 3 km na stanicu, alebo upravím od roku cca 1980 ked už bola spojka a už vtedy mohla osobná doprava prechadzat cez spojku a uzol mohol byt v Lučenci ako teraz, kde boli tý odborníci.
Ved to je stanica preboha, to neni dáky 3 km usek kde su okolo dáke polia alebo porasty, kde by som uznal aj ja že je to zbytočné tolko chodit.
Ked je tu tolko odborníkov aj v diskusiach, prečo tuto tému na skrátenie osobnej dopravy cez spojku ste tu nerozoberali pred rokom 2022, ale až po roku 2022 kedy to všetci brali ako velku vec a doslova sa do roku 2022 každému páčilo cez stanicu a nikto to kriticky neokomentoval a niektorých to ani nezaujímalo alebo si to ani nevedelo predstavit a aspon ja som o takom nevidel dlhé diskusie.
A vlaky aj po roku 2011 kedy bola posledná osobná doprava na Madarsko pozastavená chodili cez stanicu až do roku 2022. Ciže skoro 11 rokov podla niektorých ,, zbytočne ,, chodili cez stanicu neušetrili 3 km.
Ale však celé toto obchádzanie má svoje opodstatnenie a to je zlý usek Filakovo -Holiša ktorý sa už čoskoro bude robit a ktorý možno ukáže novu situáciu pre Filakovo.
A kedže elektrifikacia Zvolen - Filakovo a do buducna aj dalej na Moldavu je cez stanicu samozrejmost, tak prečo sa hovorí o vylučovani stanice od osobnej dopravy, ked cez nu bude prechádzat elektrika a dlhé roky bude po tadial elektrika kým nespravia dalej na Moldavu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927228/
už som to písal niekolkokrát oprava trate do Somošky je politická záležitosť, ak aj nejaké vlaky jazdiť budú nikdy to nebudú medzištátne rýchliky len predlžené madarské os vlaky .......
BB VUC už zaviedlo výhodnejšie autobusové spojenie z Lučenca aj Filakova tam sa ukáže ten ohromný potencial v regionalnej úrovni......
Je naozaj smutné že niekto silou mocou presadzuje dlhšiu trasu R vlaku cez stanicu a nie po výhybni len preto že dúfa návrat vlakov z Madarska, lebo inak to naozaj nemá žiadny význam.....
BB VUC už zaviedlo výhodnejšie autobusové spojenie z Lučenca aj Filakova tam sa ukáže ten ohromný potencial v regionalnej úrovni......
Je naozaj smutné že niekto silou mocou presadzuje dlhšiu trasu R vlaku cez stanicu a nie po výhybni len preto že dúfa návrat vlakov z Madarska, lebo inak to naozaj nemá žiadny význam.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927227/
Adrian, zo zákonu vyplýva že ŽSR musí trate udržiavať v prevádzkyschopnom stave, to ale neznamená, že dopravcovia budú využívať túto trať. Možno sem-tam nejaký súkromník. Možno ráz aj príde k nejakej medzivládnej dohode a nejaký motoráčik pôjde do Šomóšky, či nebodaj do Hatvanu..... Nerob si nejaké ilúzie. Iná káva je úsek Fiľakovo - Holiša, či oprava mosta cez Belinu smerom do Urbánky.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927226/

Tá budova je možno zrekonštruovaná, no napriek tomu to vyzerá dosť biedne. Nemá zmysel, aby tam existovala v tej podobe......
Ak tam budú dve koľaje s postrannými nástupišťami vybavené čiastočným prekrytím, lavičkami, sklenými búdkami a informačným systémom, bude to zastávku Fiľakovo viac ako luxus. A ak niekto bude mať záujem postaviť vedľa minipredajňu, môže tak urobiť na vlastné náklady.....