Jubilejná sezóna na Detskej železnici v Košiciach otvorená

22.4.2024 8:00Zdroj: Košická detská historická železnica

Jubilejná sezóna na Detskej železnici v Košiciach otvorená

Jubilejnú 70. sezónu otvára tento víkend (20. – 21.4. 2024) Košická detská historická železnica. Nadšenci chcú začať v tréningovom režime, aby železničku slávnostne otvorili počas osláv Dňa mesta Košice 27. apríla.

Nová sezóna mala byť pôvodne jednou najdlhších v histórii jedinej zachovalej detskej železnice na území bývalého Česko – Slovenska. Nadšenci však tentoraz museli jej začiatok naplánovaný na úvod apríla odložiť z finančných dôvodov.

„Aj tak sme však tvrdo pracovali celú zimu, nielen na zefektívnení systémov obsluhy a fungovania organizácie, ale najmä na oprave jubilujúcej a najstaršej úzkorozchodnej parnej lokomotívy v Európe, ikonickej Katky zroku1884,“ povedal technický riaditeľ železničky Peter Kočiško.

140 ročnú Katku by chceli nadšenci z košického Čermeľa verejnosti predstaviť v rámci slávnostného otvorenia na budúcu sobotu. Či však po trojročnej oprave aj potiahne prvý vlak je ešte otázne. „Robíme pre to všetko, no lokomotíva bola rozobraná do poslednej skrutky a tak si všetko ešte musí sadnúť a poriadne sa zabehnúť. Pracujeme na tom, no posledné slovo bude mať až naša stará dáma,“ dodal Peter Kočiško.

Otvorenie a prvé jarné jazdy si nenechali ujsť stovky malých aj veľkých návštevníkov, ktorí boli ešte pred samotným začiatkom svedkami požehnania železnice. Vykonal ho gréckokatolícky kňaz Tomáš Miňo z Podhradovej. Ten železničke zaželal veľa šťastných kilometrov a počas krátkeho obradu zveril cestujúcich, pracovníkov i techniku pod ochranu nebies.

Ak a nevyskytnú žiadne mimoriadne udalosti, detská železnica v Košiciach bude premávať až do populárnych mikulášskych expresov 1. decembra.

Text: Ľubomír Lehotský
Foto: TASR František Iván a Ľubomír Lehotský