Festival parních lokomotiv v Drážďanech 12. - 14. 4. 2024

17.4.2024 8:00 Helmut Böhme

Festival parních lokomotiv v Drážďanech 12. - 14. 4. 2024

Jako každý rok se konalo v Drážďanech střetnutí parních lokomotiv, nejen z Německa, ale i z Česka a Rakouska. Výstava lokomotiv se konala v depu Drážďany-Staré město. Kromě toho přijely zvláštní vlaky z celého Německa a řada dalších vyrazila do okolí.

12. 4. odpoledne jel vlak s parní lokomotivou 58.1111 do Straßgräbchen-Berndorfu, kde jinak jezdí už jen nákladní vlaky a sezonní osobní vlaky během letních prázdnin o víkendech. Jízdní řad zveřejněný na internetu vůbec neodpovídal realitě. Nevím z jakého důvodu, možná chtěli odradit fotografovy, co za focení vlaku nezaplatí ani jeden cent anebo dostali jenom jinou volnou trasu. Původně měli totiž jet z Drážďan přes Kamenz severním směrem s příjezdem okolo 17. hodiny, ve skutečnosti se tam objevili opačným směrem přes Hosenu okolo 15. hodiny. Náhodou jsem přijel autobusem do Straßgräbchen-Berndorfu v 15:12 h a chtěl jsem pokračovat jiným autobusem do Cunnersdorfu, kde měl být delší pobyt.


Straßgräbchen-Bernsdorf

Protože tam stál velký dav fotografů, zůstal jsem tam a dočkal se v 15:20 h přijíždějícího vlaku. V 16:12 jsem ze Straßgräbchen-Bernsdorfu pokračoval autobusem, ze kterého jsem vystoupil v 16:24 h.v Cunnersdorfu.


Cunnersdorf bei Kamenz

Staniční budovu v Cunnersdorfu koupil i rekonstruoval železniční fanda. Jenom jsem neměl pochopení pro to, že vyšel s manželkou a rozčilil se, že to je soukromý majetek, fotografové nemají stát na nástupišti a lidé, sledující vlak autem, nemají parkovat na příjezdové cestě, i když vůbec neměl v úmyslu svým autem odjet.


Odstavené lokomotivy v Cunnersdorfu

Když jsem chtěl fotit lokomotivy na nádraží, se zase rozčilil fotograf, že stojím před stavědlem, proto jsem jenom rychle fotil a zmizel a nevšiml jsem si, že jsem při focení odřízl mechanická návěstidla, která jsem vlastně chtěl mít na fotce. V 16:48 h jsem už musel odjet posledním autobusem s přestupem na odbočce do obce Hausdorf do Kamenze. Tam projel autobus bez zastavení. Už jsem chtěl zoufat, ale ukázalo se, že to byla manipulační jízda a můj autobus zastavil několik minut za ním.


Dresden-Klotzsche

Z Kamenze jsem hned pokračoval vlakem do Dresden-Klotzsche, kde jsem fotil průjezd parního vlaku a potom jsem se vrátil domů.

Video parního vlaku


Asijský železniční fanda na zastávce Oberschlottwitz

13.4. jsem odpoledne jel vlakem do stanice Geising a šel jsem vedle trati na místo před Altenbergem, kde trat’ zdolává velké stoupání velkou smyčkou, průjezd vlaku jsem filmoval.


Nauční stezka v Altenbergu

Potom jsem mířil na nádraží v Altenbergu a po cestě jsem se na mezinárodní naučné cestě informoval o hornictví v Krušných horách.


Rakouská lokomotiva 77 250 jako postrk parního vlaku v Altenbergu

Mladý hasičský dorost pomohl při zásobování lokomotivy vodou, přičemž dospělí ho škádlili, že mu chybí přilba. Protože parní vlak měl dlouhý pobyt až do 20. hodiny, chtěl jsem se vrátit vlakem v 16:18 h. Ten byl ale zrušen, protože parní lokomotiva 581111 na cestě zapálila les a museli zasáhnout hasiči. Proto se cestující valili do autobusu linky 360 do Drážďan, který nemohl po cestě pro totální přeplnění vzít další cestující.


Dresden Hbf

V Drážďanech jsem musel utíkat k 3. nástupišti, abych ještě stihl fotit odjezd zvláštního vlaku do Staßfurtu s motorovou lokomotivou řady 218 na postrku.


Oznámení v S1 do Bad Schandau

14.4. jsem vyrazil pro tradiční paralelní jízdu vlaku z Tharandtu do Freibergu. Přitom jsem na cestě z Dresden-Neustadt na hlavní nádraží fotil ceduli, že nefunguje klimatizace a lidé mají používat jiný vůz. Kromě toho nefungovalo automatické hlášení a strojvůdce hlásil stanice mikrofonem. Není dost pracovníků na opravy, tak jim nic nezbývá než používat vadné vozy, dokonce i s nefungujícími dveřmi, co zase dělá problémy cyklistům, kteří na jedné zastávce nastoupili do vlaku, kde dveře fungovaly, a nemohli se dostat ven, když výstup byl na druhé straně, ale dveře tam byly mimo provoz. Vlastně mělo jet 5 vagonů, momentálně jedou jenom 4, co při slunečném počasí vede k přeplnění souprav, když mnoho výletníků vyrazí do Saského Švýcarska. Na druhé straně IDS VVO nesmyslně žádal posilnění linky S2 na letiště o třetí vůz, což vůbec není třeba.


S2 Letiště – Dresden hl. n.

Zdá se ale, že mezitím dostali rozum, a tak namísto patrových vozů jede jedna souprava s řadou 445, kterou jsem fotil 13.4. v Dresden-Klotzsche.


Dresden Hbf

Na hlavním nádraží mě překvapila souprava, která nedávno musela opustit rodnou trat’ Schönberg – Schleiz pro technickou závadu na trati a našla nové útočiště u spolku Eisenbahnwelten Gera.


Výstava lokomotiv v depu Dresden-Altstadt

Cestou vlakem do zastávky Edle Krone jsem zachytil výstavu  lokomotiv s čmelákem.


Paralelní jízda

Ze zastávky Edle Krone jsem šel údolím řeky Weißeritz na místo, kde už stál dav fotografů a filmoval jsem paralelní jízdu.

Potom jsem ještě fotil, jak se vrátí foto-vlaky a potom jsem se vrátil domů.

Další fotky jsou na https://postimg.cc/gallery/kPWyGy4Z , https://postimg.cc/gallery/cMzPqmH a https://postimg.cc/gallery/dY2Rw7QZ .