ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.
Diskusia o národnom dopravcovi ZSSK.
Na začiatok budeš mať 6 súprav, na obrat bude čas 31 minút, na upratanie to stačí, ale doplniť vodu a odfekalizovať asi nie.....
Ktovie kedy sa využije opcia na ďalšie dve súpravy.....
Ak sa aj využije opcia, jedna súprava pôjde aj na vyťažené vlaky napríklad z/do NZ....
Ktovie kedy sa využije opcia na ďalšie dve súpravy.....
Ak sa aj využije opcia, jedna súprava pôjde aj na vyťažené vlaky napríklad z/do NZ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927429/
RailFun: aspoň cenovo priblížiť TR 10 ČD.
Samozrejme,ak sa cestujúci vo vlaku skrýva na WC,hrá sa na spiaceho a podobne,tak sankcia ako v MHD alebo na TEŽ.
Pozerám,že komentáre k tomu fb príspevku ZSSK staré 5 dni si admin asi ani nečítal,lebo sú tam 2 vulgárne nadávky...
Stačí cestovať len kúsok severne od našich hraníc a tam je prozákaznícky prístup.Koleje Malopolskie,vo vlakoch do Zakopaného sa v pohode dá kúpiť lístok bez manipulačného poplatku alebo pokuty.
A v Nórsku niektorí zamestnanci železníc sa s Vami priateľsky porozprávajú,ukážu ako všetko hľadať,na turistických mapách,ak máte so sebou ukážu zaujímavé viadukty alebo tunely atď...u nás manažeri len aby vykázali,že niečo vypotia v kanceláriách,tak vymýšľajú takéto veci
Samozrejme,ak sa cestujúci vo vlaku skrýva na WC,hrá sa na spiaceho a podobne,tak sankcia ako v MHD alebo na TEŽ.
Pozerám,že komentáre k tomu fb príspevku ZSSK staré 5 dni si admin asi ani nečítal,lebo sú tam 2 vulgárne nadávky...
Stačí cestovať len kúsok severne od našich hraníc a tam je prozákaznícky prístup.Koleje Malopolskie,vo vlakoch do Zakopaného sa v pohode dá kúpiť lístok bez manipulačného poplatku alebo pokuty.
A v Nórsku niektorí zamestnanci železníc sa s Vami priateľsky porozprávajú,ukážu ako všetko hľadať,na turistických mapách,ak máte so sebou ukážu zaujímavé viadukty alebo tunely atď...u nás manažeri len aby vykázali,že niečo vypotia v kanceláriách,tak vymýšľajú takéto veci
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927420/
Je to dokúpenie k štyrom KISSom, ktoré už premávajú na trati BA - Púchov (ZA). A budú vybavené ETCS L2. Snáď sa využije aj opcia, dokúpia sa posledné dva kusy a budeme mať celkom 8 súprav.....
Mali by byť schopné premávať na týchto tratiach
2.10.1. Bratislava hl.st. – Galanta – N. Zámky – Štúrovo – št.hr. (smer Szob).
2.10.2. Bratislava hl.st – Malacky – Kúty – št.hr (smer Břeclav).
2.10.3. Bratislava hl.st. – Trnava – Trenčín – Žilina.
2.10.4. Bratislava hl.st. – Bratislava N. Mesto – Rusovce – št.hr (smer Rajka).
2.10.5. Nové Zámky – Šurany – Levice – Zvolen – B. Bystrica
2.10.6. Palárikovo - Šurany
2.10.7. N. Zámky – Komárno – št.hr (smer Komárom)
2.10.8. Galanta – Sereď – Leopoldov / Trnava
2.10.9. Trnava – Kúty
Mali by byť schopné premávať na týchto tratiach
2.10.1. Bratislava hl.st. – Galanta – N. Zámky – Štúrovo – št.hr. (smer Szob).
2.10.2. Bratislava hl.st – Malacky – Kúty – št.hr (smer Břeclav).
2.10.3. Bratislava hl.st. – Trnava – Trenčín – Žilina.
2.10.4. Bratislava hl.st. – Bratislava N. Mesto – Rusovce – št.hr (smer Rajka).
2.10.5. Nové Zámky – Šurany – Levice – Zvolen – B. Bystrica
2.10.6. Palárikovo - Šurany
2.10.7. N. Zámky – Komárno – št.hr (smer Komárom)
2.10.8. Galanta – Sereď – Leopoldov / Trnava
2.10.9. Trnava – Kúty
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927419/
1- potesujuca sprava, snad sa nikto neodvola :-) :-) :-)
2- otazka: a preco len 2ks??? ved by sa zislo v prevadzke urcite viac......ci to je ''suflikovy projekt'' ak ostanu nevycerpane peniaze.... a ostali na 2ks. :-) tak potom aj tak lepsie ako nic. mmchdm dufam ze budu uz aj s ETCS L2.
2- otazka: a preco len 2ks??? ved by sa zislo v prevadzke urcite viac......ci to je ''suflikovy projekt'' ak ostanu nevycerpane peniaze.... a ostali na 2ks. :-) tak potom aj tak lepsie ako nic. mmchdm dufam ze budu uz aj s ETCS L2.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927418/
Ak chce(la) ZSSK vyzdihnúť kúpu lístka online, je treba ''otočiť'' filozofiu. T.J. ak si kupujem lístok cez appku mám cenovú výhodu. Má to tak IDS Východ: lístok Poprad-Rožňava stojí 5€ cash cez kartu IDS 4€ Takže ak si kupujem na vlak trasu AB cash, tak platím 10€, ak tú istú trasu cez appku (www stránku) tak platím 9 € (fiktívna trasa) Servisný poplatok za CL vo vlakoch má opodstatnenie, ako píšeš v obsadenej stanici a možno v R, Ex... Ale ak by sa zaviedla plná integrácia vlakovej regionálnej dopravy v rámci IDS (ako to je napr. u IDS JMK, PID) tak by tento problém odpadol
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927414/
Úspešný uchádzač na dodávku 2 poschodových jednotiek (+ 2 opcia) je Stadler.
Nikto iný sa tendra nezúčastnil.
https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie/vyhladavanie-dokumentov/detail/3484054?cHash=5091300069ebd0f4da726eb16c747520
Nikto iný sa tendra nezúčastnil.
https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie/vyhladavanie-dokumentov/detail/3484054?cHash=5091300069ebd0f4da726eb16c747520
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927411/
Na fb ZSSK 93 komentárov k príspevku: Cestujete cez sviatky ? Lístky si zabezpečte vopred...
Takmer každý druhý komentár kritický k servisným poplatkom
A ja pomenujem 3 eurový poplatok za nákup vo vlaku pri nástupe z neobsadenej zastýávky za Výpalné ako v 90.r.
Tiež som poslal do redakcií niektorých médií podnety a návrhy na úpravy.Týždenník PLUS 7 dní už zverejnil reportáž na základe doručených emailov od čitateľov.
Nech si ZSSK uvedomí,že nie všetci cestujúci majú v mobiloch dátové balíčky.
Poplatky nech sa aj zvýšia,ale pre tých čo dobiehajú na vlak v Košiciach,B.Bystrici alebo v Bratislave ale nie z neobsadených zastávok typu Kráľová Lehota,Telgárt či Nižné Ružbachy...A už sa objavujú aj turisti z Poľska alebo ČR a tiež nechápu toto
Takmer každý druhý komentár kritický k servisným poplatkom
A ja pomenujem 3 eurový poplatok za nákup vo vlaku pri nástupe z neobsadenej zastýávky za Výpalné ako v 90.r.
Tiež som poslal do redakcií niektorých médií podnety a návrhy na úpravy.Týždenník PLUS 7 dní už zverejnil reportáž na základe doručených emailov od čitateľov.
Nech si ZSSK uvedomí,že nie všetci cestujúci majú v mobiloch dátové balíčky.
Poplatky nech sa aj zvýšia,ale pre tých čo dobiehajú na vlak v Košiciach,B.Bystrici alebo v Bratislave ale nie z neobsadených zastávok typu Kráľová Lehota,Telgárt či Nižné Ružbachy...A už sa objavujú aj turisti z Poľska alebo ČR a tiež nechápu toto
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927407/
Ked tak pozeram, tak pravidla sa zase trochu menili, tak budu potrebovat odrobenych priblizne 42 rokov na predcasny dochodok a o predcasny dochodok budu moct ziadat o take 4 roky, ked budu mat 56 rokov. Ja ako priemyslovak, kedze cas studia sa mi nezapocitava do odrobenych rokov na predcasny dochodok, tak onho budum moct poziadat o 4 roky neskor ako oni. Ked budem mat 60 rokov. Toto plati podla aktualne platnych predpisov.
Taky vysokoskolak ani nema sancu poziadat o predcasny dochodok, lebo doba studia sa mu nezapocitava do odrobenych rokov na predcasny dochodok. Takze ked zacal robit ako 23 rocny, tak narok na predcasny dochodok mu vznika ked ma 65 a to uz by mal mat narok na starobny dochodok.
Pre porovnanie. Momentalne je stanoveny pre rocnik 1965 vek odchodu do starobneho dochodku 63 rokov a 10 mesiacov.Predpoklada, ze vek odchodu do dochodku sa bude zvysovat.
Taky vysokoskolak ani nema sancu poziadat o predcasny dochodok, lebo doba studia sa mu nezapocitava do odrobenych rokov na predcasny dochodok. Takze ked zacal robit ako 23 rocny, tak narok na predcasny dochodok mu vznika ked ma 65 a to uz by mal mat narok na starobny dochodok.
Pre porovnanie. Momentalne je stanoveny pre rocnik 1965 vek odchodu do starobneho dochodku 63 rokov a 10 mesiacov.Predpoklada, ze vek odchodu do dochodku sa bude zvysovat.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927392/
Prosim ta, o akom obdobi hovoris ? Par kamaratov ucnovkarov, ktori koncili ucnovku zaciatkom 90 rokov, nic z toho neplati co si hovoril, neplati. Mali normalne prazdniny ako ja priemyslovak. Ked nastupili do prace, mali taku istu dlzku dovolenky ako ja. Jediny rozdiel oproti mne bolo pocas skoly, ze oni mali pravidelne prax cez tyzden, co som ja nemal. V 3 rocniku mali tyzden praxe a tyzden skoly. Ako ucnovovkari sa vacsinou ucili pre nejaku konkretnu firmu a ta firma im za to vyplacala vreckove. To tak isto mne ako priemyslovakovi nehrozilo.
Co sa tyka zapocitania doby studia do odrobenych rokov. Na Slovensku sa do odrobenych rokov na riadny dochodok zapocitava len studium, ktore sa uskutocnilo do roku 2004. Tam sa nerozlisuje, kto na akej skole studoval.
Rozdiel je pri predcasnom dochodku. Tam sa ucnovkarovi do odrobenych rokov zapocitava aj doba studia na ucnovke, narozdiel od priemyslovakov, kde toto nehrozi.
Co sa tyka zapocitania doby studia do odrobenych rokov. Na Slovensku sa do odrobenych rokov na riadny dochodok zapocitava len studium, ktore sa uskutocnilo do roku 2004. Tam sa nerozlisuje, kto na akej skole studoval.
Rozdiel je pri predcasnom dochodku. Tam sa ucnovkarovi do odrobenych rokov zapocitava aj doba studia na ucnovke, narozdiel od priemyslovakov, kde toto nehrozi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927388/
A proč jim to , závidíte ? když po případě , byli zaměstnáni od svých 15 roků(učni) neměli prázdniny ( 1 měsíc dovolené ve školním roku), marodění neschopenka. Po vyučení jenom 14 dní dovolené první 3 roky v zaměstní . Klucí v 19 letech na vojnu. Jedinou výhodou co měli učni , bylo , že se jim ta doba učení, započívala do odpracovanéch let na penzi
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927386/
Potvrdzujem, že v súčasnosti musí bezplatný cestujúci klikať a skúšať.
Ja občas cestujem do Bratislavy s tým, že neviem, kedy pôjdem naspäť. Na cestu tam si bezplatný lístok zaobstarám včas, ale pri spiatočnej ceste si radšej zaplatím, než by som tvrdol v Bratislave.
Ale ako dôchodca stále tvrdím, že bezplatná preprava je blbosť. Nič totiž nenúti cestujúceho, aby CL vrátil a tak uvoľnil miesto inému, keď si cestu rozmyslí. Aspoň symbolické cestovné by tomu pomohlo.
Ja občas cestujem do Bratislavy s tým, že neviem, kedy pôjdem naspäť. Na cestu tam si bezplatný lístok zaobstarám včas, ale pri spiatočnej ceste si radšej zaplatím, než by som tvrdol v Bratislave.
Ale ako dôchodca stále tvrdím, že bezplatná preprava je blbosť. Nič totiž nenúti cestujúceho, aby CL vrátil a tak uvoľnil miesto inému, keď si cestu rozmyslí. Aspoň symbolické cestovné by tomu pomohlo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927368/
A v mnohých iných prípadoch ten JOZEF alternatívu má a využije ju. Alternatíva môže byť aj v iný čas či v iný deň, napríklad. :-)
Ja keď som študoval, tak som zámerne cestoval v piatky až večer jednými z posledných vlakov, aj keď mi škola končila poobede (i keď to nebolo kvôli cene, ale kvôli prázdnejším vlakom). Samozrejme uznávam, že kto cestuje cez celú republiku, má tých možností menej. Ale tu ide najmä o odľahčenie špičkových vlakov.
Konieckoncov *v diaľkovej doprave* sú najkritickejšie asi aj tak špičkové Tatrany, niektoré po Žilinu idúce Považany (najmä v tomto GVD, keď nejakú múdru hlavu napadlo znížiť im kapacitu), prípadne možno ešte niektoré Metropolitany. Kto cestuje zo západu na východ a nie je moc flexibilný, tak si holt ten lístok zaplatí. Ale tými vlakmi cestuje aj dosť takých, ktorí idú kratšiu trasu, alternatívu majú a využíjú. A o to ide :-)
Inak možno by nebolo od veci, keby na stránke či v aplikácii bolo možné zobraziť prehľad vlakov na konkrétnej relácii a naplnenosť ich kontingentu. Predpokladám, že dnes musí študent či dôchodca klikať a skúšať, kam ho to pustí, takto by to rovno prehľadne videl.
Ja keď som študoval, tak som zámerne cestoval v piatky až večer jednými z posledných vlakov, aj keď mi škola končila poobede (i keď to nebolo kvôli cene, ale kvôli prázdnejším vlakom). Samozrejme uznávam, že kto cestuje cez celú republiku, má tých možností menej. Ale tu ide najmä o odľahčenie špičkových vlakov.
Konieckoncov *v diaľkovej doprave* sú najkritickejšie asi aj tak špičkové Tatrany, niektoré po Žilinu idúce Považany (najmä v tomto GVD, keď nejakú múdru hlavu napadlo znížiť im kapacitu), prípadne možno ešte niektoré Metropolitany. Kto cestuje zo západu na východ a nie je moc flexibilný, tak si holt ten lístok zaplatí. Ale tými vlakmi cestuje aj dosť takých, ktorí idú kratšiu trasu, alternatívu majú a využíjú. A o to ide :-)
Inak možno by nebolo od veci, keby na stránke či v aplikácii bolo možné zobraziť prehľad vlakov na konkrétnej relácii a naplnenosť ich kontingentu. Predpokladám, že dnes musí študent či dôchodca klikať a skúšať, kam ho to pustí, takto by to rovno prehľadne videl.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927365/
1) Nepravda, moze vyuzit Bus, RJ alebo R Povazan
2) Do Za Povazanom a dalej Os, dalsia moznost je ist cez Nitru alebo RK autobusom
3) To je pravda, ale tymi vlakmi na juhu zase tolko ludi nejazdi
4) Nepravda, jazdia aj REx alebo Os, z Kosic do Trencina sa vies dostat aj osobakmi
5) Preco by sa nezmeestila? Tak si kupia normalne listky alebo si naklady podelia a pojdu Ex, to uz by boli ini kolenovrti ak by museli Os, na tych jazdia pantery, zo ZA do VR/MT to zvladnu aj postojacky.
2) Do Za Povazanom a dalej Os, dalsia moznost je ist cez Nitru alebo RK autobusom
3) To je pravda, ale tymi vlakmi na juhu zase tolko ludi nejazdi
4) Nepravda, jazdia aj REx alebo Os, z Kosic do Trencina sa vies dostat aj osobakmi
5) Preco by sa nezmeestila? Tak si kupia normalne listky alebo si naklady podelia a pojdu Ex, to uz by boli ini kolenovrti ak by museli Os, na tych jazdia pantery, zo ZA do VR/MT to zvladnu aj postojacky.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927359/
Rozmeňme si to na drobné.
1. JOZEF cestujúci z Bratislavy za Žilinu nemá alternatívu a je odkázaný na Ex.
2. JOZEF, ktorý chce ísť spred Žiliny (od BA) smer Banská Bystrica potrebuje použiť Ex, aby mohol ísť Fatranom
3. JOZEF, ktorý chce ísť z Košíc za Moldavu, nemá alternatívu a musí využiť R
4. JOZEF, ktorý chce absolvovať odkiaľkoľvek kamkoľvek nad 150 Km okrem BA-ZA je odkázaný na vlak s kontingentom.
5. Školská skupina 40 detí, ktorá sa nezmení do Ex napr. z ZA do TN alebo zo ZA do Vr, RK, LM a natrepe sa do osobáku, obmedzí cestujúcich v OS vlaku, ktorý nepočíta s touto kapacitou.
Takže áno, niekde možno JOZEF zvolí cestu iným vlakom, ale zväčša to JOZEF nerobí, lebo v diaľkovej doprave je odkázaný na vlaky s kontingentom....
1. JOZEF cestujúci z Bratislavy za Žilinu nemá alternatívu a je odkázaný na Ex.
2. JOZEF, ktorý chce ísť spred Žiliny (od BA) smer Banská Bystrica potrebuje použiť Ex, aby mohol ísť Fatranom
3. JOZEF, ktorý chce ísť z Košíc za Moldavu, nemá alternatívu a musí využiť R
4. JOZEF, ktorý chce absolvovať odkiaľkoľvek kamkoľvek nad 150 Km okrem BA-ZA je odkázaný na vlak s kontingentom.
5. Školská skupina 40 detí, ktorá sa nezmení do Ex napr. z ZA do TN alebo zo ZA do Vr, RK, LM a natrepe sa do osobáku, obmedzí cestujúcich v OS vlaku, ktorý nepočíta s touto kapacitou.
Takže áno, niekde možno JOZEF zvolí cestu iným vlakom, ale zväčša to JOZEF nerobí, lebo v diaľkovej doprave je odkázaný na vlaky s kontingentom....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/927356/
Plán je že súčasné vozne z BA - ZA pôjdu na BA - BB.
Tie dve jednotky budú financované z Plánu obnovy a odolnosti.
Projekty financované z Plánu obnovy a odolnosti musia byť hotové do 6/2026. Takže Stadler do roka musí tie jednotky dodať. Zrejme dodať viac jednotiek by nebolo reálne, preto sú to iba dve.
Áno, presúvali sa pár mesiacov nazad nejaké peniaze v rámci Plánu obnovy a odolnosti tak aby sa dokázali do 6/2026 minúť a projekty zrealizovať a časť práve dostala ZSSK na nové jednotky.
Tá opcia na dva kusy ráta s financovaním z Operačného programu Slovensko.
Opcia preto, že nateraz nie je jasné, či sa financie nájdu. A zrejme nie je vyhliadka, žeby sa našlo na viac ako dva kusy...
Väčšina ľudí má dojem, že množstvo EU bubákov je nekonečné, ale nateraz je rozdelenie eurofondov pre železnice v OP Slovensko nasledovné:
1) Koridory -> 436 miliónov eur.
Z toho sa financujú uzol Žilina, Svrčinovec a bude sa aj Poprad - Vydrník. Na pokrytie výdavkov chýba 280 miliónov eur. Ak sa nepresunú peniaze od iných ministerstiev, bude to musieť pokryť štátny rozpočet.
Sú tam ešte nejaké peniaze vyčlenené na málo rozvinuté regiony (50 milionov eur, väčšia polovica šla na Moldavu) a pre Bratislavu (20 miliónov eur, zatiaľ nepoužité).
2) regionálky -> 180 miliónov eur
Z týchto peňazí sa ešte nič neminulo.
Mali ich ŽSR minúť na regionálne trate. Plán bol použiť všetko na Jelšovce - Prievidza, čo bol od začiatku nezmysel a tak to aj dopadlo. Projekt stále nemá ani len EIA.
Tento rok ŽSR konečne dali žiadosť na projekt dispečerizácie Prešov - Strážske + Kapušany - Raslavice. Za 50 miliónov eur. Projekt je nepripravený. Prípravu (EIA, stavebko, atď.) chcú hodiť na Zhotoviteľa a už teraz dúfajú, že to stihnú do 2029... Pritom UHP projekt s pripomienkami schválilo cca tri roky dozadu. Odvtedy ŽSR neurobili nič.
Zo strany ŽSR je to trochu nemohúcnosť, oni stále riešia projekty z Plánu obnovy. Dva pomerne veľké tendre boli problémové s námietkami (Streda nad Bordrogom a tuším Šelpice), teraz vyhlasovali dva menšie tendre (diaľkové ovládanie Slatinka, zabezpečovačka Medzibrod a Slovenská Ľupča).
Je to trochu smutné, pretože majú harmonogram projektov a UHP im problémy pri regionálkach nerobí, naopak, chcú aby regionálky s potenciálom vylepšovali. V minulom období sa po dlhej agónii celkom slušne naštartovali a nakoniec dosť prác sa v rámci možností urobilo (Palárikovo, Dvory nad Žitavou, atď.). Tak snáď sa na niečo zmôžu, investičný dlh je obrovský.
Zrejme už všetci vidia, že do 2029 ŽSR veľa vody nenamútia, tak ZSSK začala obstarávať hybridné jednotky za 160 miliónov eur s poriadne veľkou opciou . Tie je možné z týchto peňazí nakúpiť. Z toho vedia aj tie dva Stadlery.
Už ale neviem, kde chcú kompetentní vykúzliť peniaze na tie jednotky pre diaľkovú dopravu...
No a potom tu je ešte CEF. Je tam 550 miliónov eur presunutých z bodu 1).
Tam to funguje tak, že Brusel vyhlási výzvu, stanoví si podmienky a záujemcovia podávajú žiadosti o granty. Čo najlepšie projekty, aby peniaze získali. Prvé tri roky sú takmer všetky peniaze vyčlenené iba pre konkrétnu krajinu, t.j. Slovensko malo iba pre seba vyčlenených tuším 80% z tých 550 miliónov eur.
Za prvé tri výzvy sa podarilo z tých 550 miliónov získať cca 300 miliónov. V poslednej výzve Brusel odmietol dať 200 milionov na trať Vydrník - Spišská Nová Ves. Neviem dôvody. To bola vtedy slušná blamáž, keďže Správa železnic mala viac úspešných projektov než ŽSR podaných...
Takže zostáva 250 miliónov.
Má to však háčik. Od štvrtej výzvy už tých 250 miliónov môže získať aj iná krajina. Na druhú stranu Slovensko môže získať peniaze pôvodne vyčlenené pre iné krajiny. Ale musí byť hotovo najneskôr do 12/2029.
ŽSR šli do súťaže s dvomi projektami: Palúdza - Liptovský Hrádok a Vydrník - Markušovce.