ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.
Diskusia o národnom dopravcovi ZSSK.
Si na Slovensku, čo by si chcel? Na to, aby sa k tebe (alebo k iným cestujúcim) v reálnom čase dostala akurátna informácia o mimoriadnosti, musia byť nejako nastavené štandardy. Tie štandardy musí niekto nastaviť a musí vyhodnocovať, ako sa dodržiavajú. A teraz sa pozri na hovorcov a hovorkyne ŽSSK a ŽSR, súčasných aj tých predošlých, a povedz mi, kto z nich by asi tak tieto štandardy mohol zavádzať?
Samozrejme, z hľadiska krízovej komunikácie, keď nastane tento druh mimoriadnosti, dôraz sa tradične kladie na internú komunikáciu, ako čo najrýchlejšie túto mimoriadnosť odstrániť, kým vyrozumenie verejnosti sa obvykle považuje sa druhoradé. Druhoradé sa ale nerovná nepodstatné. Samozrejme, inak sa človek dokáže zariadiť, ak v reálnom čase zistí, že mu minimálne polhodinu žiadny vlak nepríde, než keď márne čaká 5 minút, 10 minút a potom ďalších 10... Nehovoriac o tom, že prevádzkové dôvody sa dajú použiť aj ako eufemizmus a človek nevie, či nejde o skokana, keď všetko stojí podstatne dlhšie a k tým 30 minútam sa môžu nabaliť ďalšie...
Samozrejme, z hľadiska krízovej komunikácie, keď nastane tento druh mimoriadnosti, dôraz sa tradične kladie na internú komunikáciu, ako čo najrýchlejšie túto mimoriadnosť odstrániť, kým vyrozumenie verejnosti sa obvykle považuje sa druhoradé. Druhoradé sa ale nerovná nepodstatné. Samozrejme, inak sa človek dokáže zariadiť, ak v reálnom čase zistí, že mu minimálne polhodinu žiadny vlak nepríde, než keď márne čaká 5 minút, 10 minút a potom ďalších 10... Nehovoriac o tom, že prevádzkové dôvody sa dajú použiť aj ako eufemizmus a človek nevie, či nejde o skokana, keď všetko stojí podstatne dlhšie a k tým 30 minútam sa môžu nabaliť ďalšie...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925490/
ja sa spýtam
v Novom Meste na stanici dve minuty pred odchodom vlaku zanie hlásnie ....bude meškať z prevádzkových dôvodov asi 10 minút....'' a pritom tento vlak stojí pokazený v Leopoldove....ON NEMÓŽE prísť do NMnV za 10 minút., no a potom po desiatich minútach tam nahodia meškanie 30 minút
aká je to logika?
prečo tam už 20 minút pred odchodom nenapíšu že bude meškať a mali by vyhlásiť z akej príčiny a predpokladaný možný príchod, poprípadne i nepríchod....
v Novom Meste na stanici dve minuty pred odchodom vlaku zanie hlásnie ....bude meškať z prevádzkových dôvodov asi 10 minút....'' a pritom tento vlak stojí pokazený v Leopoldove....ON NEMÓŽE prísť do NMnV za 10 minút., no a potom po desiatich minútach tam nahodia meškanie 30 minút
aká je to logika?
prečo tam už 20 minút pred odchodom nenapíšu že bude meškať a mali by vyhlásiť z akej príčiny a predpokladaný možný príchod, poprípadne i nepríchod....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925488/
To sme sa kusisko posunuli. Zvmesto, ak sa cítiš lepšie, lebo zásadne nejdeš do samoobslužnej pokladne, tvoja vec. Ak tomu chceš dávať aj nejaký hlbší, skoro filozofický rozmer, tvoja vec. Niekomu to môže prísť až úsmevné, ale z pozície toho predajcu si úplne nepodstatný. Rovnako ako som nepodstatný ja, ktorý mám ešte stále rád menšie obchody. Túto debatu by sme mohli ďalej rozvíjať, debatiť, že niektorí preferujeme ''živých'' pokladníkov a pokladníčky a na tie automatické sa dívame s podozrievaním a poznámkou ako vystrihnutou z Pelíškov (''A skláři nebudou mít co žrát''), alebo tu môžeme meditovať nad tým, že v niektorých regiónoch je pre inkriminované reťazce čoraz ťažšie nájsť personál a podobne.
Len to, o čom sa tu bavíme, nie je o pokladniach, nie je to o ''slizkých hláseniach'', ale o čo najlepšom zvládaní komunikácie s čoraz ''senzitívnejšími'' cestujúcimi. A potrebu získavania či zlepšovania zručností na ich zvládanie môžeš spochybňovať koľko chceš a ako chceš, ona tu jednoducho je. Asi nemá zmysel baviť sa o tom, ako dnes títo ''senzitívnejší'' cestujúci mrkocú na kadečo, často aj (z môjho pohľadu) neopodstatnene, ako si hneď radi ventilujú svoje frustrácie na webe a sockách, miesto toho, aby veci riešili nejako konštruktívne, ak už majú potrebu ich riešiť. Proste sa to deje. Pre časť takýchto ''senzitívnych'' jedincov je často hromozvodom prvý zamestnanec niektorej zo spoločností, na ktorého práve narazia.
Len to, o čom sa tu bavíme, nie je o pokladniach, nie je to o ''slizkých hláseniach'', ale o čo najlepšom zvládaní komunikácie s čoraz ''senzitívnejšími'' cestujúcimi. A potrebu získavania či zlepšovania zručností na ich zvládanie môžeš spochybňovať koľko chceš a ako chceš, ona tu jednoducho je. Asi nemá zmysel baviť sa o tom, ako dnes títo ''senzitívnejší'' cestujúci mrkocú na kadečo, často aj (z môjho pohľadu) neopodstatnene, ako si hneď radi ventilujú svoje frustrácie na webe a sockách, miesto toho, aby veci riešili nejako konštruktívne, ak už majú potrebu ich riešiť. Proste sa to deje. Pre časť takýchto ''senzitívnych'' jedincov je často hromozvodom prvý zamestnanec niektorej zo spoločností, na ktorého práve narazia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925454/
Sme už OT, ale keď už spomínate tie samoobslužné pokladne, tak z pohľadu mňa ako bývalého pracovníka Tesca majú samoobslužné pokladne výhodu, že vieš tým istým pracovníkom obslúžiť 4 zákazníkov za dobu, čo by si na bežnej pokladni obslúžil jedného, lebo na bežnej pokladni musí pokladník skenovať aj ľahko skenovateľné veci,(jogurty, mlieka, sladkosti, konzervy, sirupy...), ktoré si na samoobslužnej pokladni nablokuje zákazník správne sám.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925449/
Draxter
Samoobslužné pokladne sú veľmi dobrým pomocníkom vtedy,keď sú v supermarkete nakupujúci s plnými vozíkmi a tí potom vytvoria dlhší rad pred pokladňou.Ja keď mám 4 veci a žiaden alkohol,tak som do minúty odbavený bez čakania,takto je to u nás v Poprade v Lidli a v najnovšej Bille alebo v Zakopanom v Lidli aj v Biedronke.No a po výraznom zdražení sladených nápojov už budú Slováci nakupovať len v Poľsku,prípadne v ČR,ktorí tam majú blízko a na Slovensku teda utratia menej a vláda z toho nezíska tak veľa,ako možno predpokladala...
Samoobslužné pokladne sú veľmi dobrým pomocníkom vtedy,keď sú v supermarkete nakupujúci s plnými vozíkmi a tí potom vytvoria dlhší rad pred pokladňou.Ja keď mám 4 veci a žiaden alkohol,tak som do minúty odbavený bez čakania,takto je to u nás v Poprade v Lidli a v najnovšej Bille alebo v Zakopanom v Lidli aj v Biedronke.No a po výraznom zdražení sladených nápojov už budú Slováci nakupovať len v Poľsku,prípadne v ČR,ktorí tam majú blízko a na Slovensku teda utratia menej a vláda z toho nezíska tak veľa,ako možno predpokladala...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925446/
O tom, že algoritmy k tomu **ako ľuďom niečo prikázať alebo zakázať, aby to splnili a ešte ťa mali radi. ** (v preklade z newspeaku ako z ľudí urobiť stádo) sú vedecky prepracované, nepochybujem. Práve preto je menej škodlivá gramatická chyba v ozname na rušni, než sliz v lidli slúžiaci na zakrytie presného opaku: ''Vážení zákazníci...'' (keby boli naozaj vážení, tak by pre nich otvorili pokladňu), či slovný balast na odpútanie pozornosti: ...''na zaplatenie Vášho tovaru...'' (máme snáď vo zvyku platiť iný tovar ako svoj?) .
Z Tvojich dvoch, hoci dobre mienených rád, som si nevybral ani jednu. :o Mám inú metódu (síce primitívnu, ale účinnú), takže nakoniec tú pokladňu otvoria... A čuduj sa svete, prví sa k nej nahrnú tí, ktorí stáli mlčky v rade...
Z Tvojich dvoch, hoci dobre mienených rád, som si nevybral ani jednu. :o Mám inú metódu (síce primitívnu, ale účinnú), takže nakoniec tú pokladňu otvoria... A čuduj sa svete, prví sa k nej nahrnú tí, ktorí stáli mlčky v rade...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925439/
Jasne, pre teba možno, ale máš x výskumov - niektoré vedecké, iné na hranici pavedy (alebo aj za ňou) - ako efektívne nasmerovať pomerne heterogénne skupiny ľudí k želanému správaniu, konaniu, príp. nekonaniu a ako sa pritom vyhnúť zbytočným problémom. Ďalšie zaoberajúce sa tým, ako ľuďom niečo prikázať alebo zakázať, aby to splnili a ešte ťa mali radi. Asi toľko v skratke. A naši dopravcovia predsa chcú, aby ich verejnosť mala rada, či tak nejako :)
Tiež ide o to, že tí zamestnanaci sú, najmä pri mimoriadnostiach, ale nielen pri nich, často vystavení strestu a tlaku a nepotrebujú ešte ďalší stresujúci faktor v podobe nasrdených cestujúcich dožadujúcich sa informácií, vysvetlení a podobne (ktoré títo zamestnanci často ani nemajú). Tu sa naozaj hodí, ak zamestnávateľ na to myslí a zamestnancom poskytne preškolenie, ako to efektívne zvládať. V niektorých to je prirodzene, v iných nie.
No a s tým supermarketovým oznamom a státím pri samoobslužnej pokladni ti poradím len jedno: nakupuj tam, kde ťa to menej štve. Alebo si nakúp z domu, ušetríš čas, nervy a možno aj peniaze ;)
Tiež ide o to, že tí zamestnanaci sú, najmä pri mimoriadnostiach, ale nielen pri nich, často vystavení strestu a tlaku a nepotrebujú ešte ďalší stresujúci faktor v podobe nasrdených cestujúcich dožadujúcich sa informácií, vysvetlení a podobne (ktoré títo zamestnanci často ani nemajú). Tu sa naozaj hodí, ak zamestnávateľ na to myslí a zamestnancom poskytne preškolenie, ako to efektívne zvládať. V niektorých to je prirodzene, v iných nie.
No a s tým supermarketovým oznamom a státím pri samoobslužnej pokladni ti poradím len jedno: nakupuj tam, kde ťa to menej štve. Alebo si nakúp z domu, ušetríš čas, nervy a možno aj peniaze ;)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925436/
Tak pre mňa je ten priamočiary oznam, napísaný bez školenia o krízovej komunikácii, úplne zrozumiteľný a omnoho prijateľnejší - a ľudskejší, než plechová huba v lidli, ktorá mi počas čakania v štvrťhodinovom rade na pokladňu 10x odrecituje slizkým medovým hlasom frázu ''vážení zákazníci, na zaplatenie vášho tovaru môžete použiť aj samoobslužnú pokladňu''. Pritom skutočný význam frázy je zákazníci, se__eme na vás, stojte si koľko chcete, váš čas nám je ukradnutý, potrebujeme len vaše peniaze, zaplaťte a vypadnite...
Kým za oznamom z vlaku vidím rušňovodiča, ktorý žiada to základné - kľud pre svoju prácu, za oznamom z lidlu vidím nenásytného majiteľa reťazca, ktorému je miliardový zisk málo, preto potrebuje ešte ďalší milión, ktorý ušetrí na pokladníčke.
Kým oznam na rušni ma nič nestojí a nijako neobmedzuje (v kabíne nemám čo hádať), je napísaný v mojom záujme (moja bezpečná preprava), oznam v supermerkete je súčasťou krádeže 15 minút môjho času a je v záume nežraného majiteľa, vôbec nie mňa...
Kým oznam na rušni po prvej vete vôbec nemusím čítať, lebo sa ma ako cestujúceho ktorý neplánuje únos rušňa netýka, plechovú hubu v lidli si musím vypočuť stokrát ... Ale je školená a iste prešla kurzom komunikácie.
Kým za oznamom z vlaku vidím rušňovodiča, ktorý žiada to základné - kľud pre svoju prácu, za oznamom z lidlu vidím nenásytného majiteľa reťazca, ktorému je miliardový zisk málo, preto potrebuje ešte ďalší milión, ktorý ušetrí na pokladníčke.
Kým oznam na rušni ma nič nestojí a nijako neobmedzuje (v kabíne nemám čo hádať), je napísaný v mojom záujme (moja bezpečná preprava), oznam v supermerkete je súčasťou krádeže 15 minút môjho času a je v záume nežraného majiteľa, vôbec nie mňa...
Kým oznam na rušni po prvej vete vôbec nemusím čítať, lebo sa ma ako cestujúceho ktorý neplánuje únos rušňa netýka, plechovú hubu v lidli si musím vypočuť stokrát ... Ale je školená a iste prešla kurzom komunikácie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925434/
Kedysi som v tejto veci na jednom fóre vystúpil aj voči bývalému hovorcovi jednej zo železničných spoločností, že v 21. storočí by sa patrilo, aby zdvihol zadok a raz za čas zamieril do regiónov robiť školenia o komunikácii zamestnancom, ktorí sú vo výkone v každodennom kontakte s cestujúcimi. Myslím, že sa zarazil už pri zmienke (a predstave), že by mal zdvihnúť zadok. :)
Samozrejme, pravopis ich mala naučiť už učiteľka na základnej, no vysvetliť im, ako majú komunikovať s cestujúcimi, dať im aspoň nejaké základy krízovej komunikácie a pod. by im mal zamestnávateľ. Zvlášť, keď sa tvári, ako mu záleží na skvalitňovaní služieb a spokojnosti cestujúcej verejnosti.
Samozrejme, pravopis ich mala naučiť už učiteľka na základnej, no vysvetliť im, ako majú komunikovať s cestujúcimi, dať im aspoň nejaké základy krízovej komunikácie a pod. by im mal zamestnávateľ. Zvlášť, keď sa tvári, ako mu záleží na skvalitňovaní služieb a spokojnosti cestujúcej verejnosti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925426/
Chudáčikovia podfinancovaní, údajne na nič nie sú peniaze. Ale za posledný mesiac 8 platených reklamných článkov len v SME. Na to je peňazí dosť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925422/
**Stanovište rušňovodiča!**
**Nevstupovať! Neklopať!**
**Cestujúci ktorý to nebudú rešpektovať budú vylúčený z prepravy**
Páni železničiari, keď už máte nutkavú potrebu vypisovať arogantné odkazy cestujúcim, dajte to napísať aspoň niekomu, kto neprepadal zo slovenčiny.
**Nevstupovať! Neklopať!**
**Cestujúci ktorý to nebudú rešpektovať budú vylúčený z prepravy**
Páni železničiari, keď už máte nutkavú potrebu vypisovať arogantné odkazy cestujúcim, dajte to napísať aspoň niekomu, kto neprepadal zo slovenčiny.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924018/
Hm, na rozlúčku s IC-čkami ZSSK vymyslela toto:
https://www.zssk.sk/aktuality/nove-jesenne-menu-v-restauracnych-voznoch/
https://www.zssk.sk/aktuality/nove-jesenne-menu-v-restauracnych-voznoch/
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/923724/
Minule som bol v Nemecku a tam jasne označený vylukovy vlak so zmenou GVD, ženy pokračovali až niekde na Slovensko a vôbec nevedeli vlak nájsť, pritom to číslo bolo rovnaké aj destinácia. Len mal neskorší odchod. Pokiaľ cestujúci ani nesleduje výluky a potom chce, aby chytil prípoj. To nie je chyba železníc , veď aj keď si kúpiš letenky, musíš zmeny sledovať. Nie všetci dopravcovia/agentúry posielajú zmeny.