Dopravné správy

Ako bude vyzerať autobusová stanica v Bratislave

Bratislava bude mať novú autobusovú stanicu a jej podobu si môžete pozrieť aj na 3D mape. Možný termín otvorenia stanice je podľa investora koniec roka 2019. S výstavbou plánuje začať tento rok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční prohlídky dělostřelecké tvrze Hůrka

Na sobotu 23. dubna připravil provozovatel muzea speciální prohlídkové schéma tvrze Hůrka. V tento víkendový den proběhne celkem šest prohlídek:

Tři mimořádné Železniční prohlídky jsou připraveny na vstupy v 10, 12 a 14 hodin. Zaměří se nejen na historii a technické parametry tvrze, ale též na podzemní železnici (ukázka šikmého výtahu - svážnice - v chodu, předvedení manipulace s vagóny 600 mm úzkorozchodné pevnostní železnice s pomocí akumulátorové lokomotivy ALD-2 – výrobku ČKD Praha z roku 1959 – a ukázka ruční manipulace vagónu naloženého materiálem). Železniční prohlídka bude vedena v delší trase (přiblíží i některé detaily z doby okupace, zavede návštěvníky do části podzemí pod objektem pro dělovou věž) a její časová náročnost bude asi 110-120 minut. Prohlídku povede průvodce – specialista na železnice. Vstupné na tuto prohlídku je stanoveno na 120,- Kč (dospělí), 80,- Kč (důchodci, studenti a děti). Rodinná vstupenka (2 dospělí a 3 děti) 350,-Kč.
 
Tři prohlídky budou běžného typu – Základní prohlídka – v délce trvání cca 80 minut. Jejich začátek je připraven jako obvykle v 11, 13 a 15 hodin.V průběhu obou typů prohlídek návštěvníci shlédnou nové exponáty a nově instalované expozice, jenž provozovatelé muzea zpřístupnili od 1. dubna 2016.

Originál zprávy najdete na této stránce.

Novinky v železničnej preprave osôb a tovaru

Hospodárske noviny v rámci špeciálnej prílohy určenej podnikateľom v autodoprave pripravuje novinky, ktoré v tomto roku pripravujete v železničnej preprave osôb a tovaru.  Chcem Vás preto požiadať o aktuálne informácie k tejto téme, najmä: Aké novinky môžu očakávať podnikatelia a občania ešte v tomto roku, pokiaľ ide o komfort cestovania a zabezpečenie prepravy tovarov?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Na přejezdech Karlovarska bude bezpečněji

Čtvrt miliardy korun investuje v letošním roce Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do přejezdů v Karlovarském kraji. Největší porci peněz spolyká trať z Karlových Varů do Potůček, a to 150 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB zamestná študentov ako vodičov električiek

Bratislavský dopravný podnik začína nábor nových vodičov električiek z radov vysokoškolských študentov. Po vzore brnianskeho dopravného podniku ponúka študentom možnosť zárobku formou brigády popri štúdiu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční muzeum Zlonice zahájí 20. sezónu

Sobota 23. 4. 2016 9:00 – 17:00 hod.:

  1. Parní expres Svatý Jiří netradičně s lokomotivou 464.008
  2. První letošní jízda odpoledního Cyklohráčku až do Zlonic
  3. Návazná autobusová doprava z nádraží do muzea a zpět
  4. Výstava hasičské techniky s odpolední účastí automobilu Stratílek
  5. Jízdy historické malodráhy, prohlídka expozic, další program 

Další informace najdete na této stránce.

Cyklostojany na Hlavnej stanici v Bratislave

Mohla by som Vas poprosit o vyjadrenie do pripravovaneho clanku k cyklostojanom. Na Hlavnej stanici v Bratislave pribudli cyklostojany, su nejakym sposobom strazene kamerovym systemom? Kolko ste do nich investovali? V Bratislavskej hlavnej stanici majú ŽSR stojiská na bicykle na dvoch miestach.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Přesun nákladu ze silnic na železnici vypadá nereálně

Plány na významnější přesun zboží ze silnic na železnici dostaly loni další závažnou trhlinu a stále více se jeví jako nereálné úřední sny. Vypovídají o tom nejnovější statistiky ministerstva dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Banskej Bystrici bude chodiť Play-off bus

Počas domácich zápasov Play-off hokejového klubu HC 05 iClinic Banská Bystrica premávajú špeciálne spoje z Radvane, Sásovej a Podlavíc. Play-off bus má 3 trasy a platí v ňom bežná tarifa MHD Banská Bystrica. Domáce zápasy finále play-off sú naplánované na 16. a 17. apríla 2016, prípadný 6. zápas sa koná 22. apríla 2016.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

30 let moderních osobních vlaků na území ČR

Přesně před 30 lety, 14. dubna 1986, přijela do tehdejšího Československa první luxusní klimatizovaná souprava. Jednalo se o tzv. „luxusní vlak DR“, východoněmeckých železnic Deutsche Reichsbahn, který od léta zajišťoval pravidelnou dopravu mezi Berlínem a Prahou. Ve stejném roce nasadily také tehdejší Československé státní dráhy své první skutečně moderní osobní vagóny. První zkušební jízdy vedla z Bad Schandau přes Děčín, Ústí nad Labem, Lovosice do Prahy. V květnu se pak konala druhá zkušební jízdy, která prověřila odklonovou trasu z Zittau přes Varnsdorf, Litoměřice a Mělník do Prahy. Od léta 1986 se pak stala tato luxusní a u nás první klimatizovaná souprava pravidelným obrázkem na vlaku InterExpress Progress mezi Prahoua  Berlínem.

Zároveň v roce 1986 začaly tehdejší Československé státní dráhy nasazovat do provozu první osobní moderní vozy 1. a 2. třídy s kotoučovými brzdami pro rychlost nejméně 160 km/h a vybavené i ve 2. třídě sedačkami s textilu, místo dosud používané koženky.

V současnosti disponují České dráhy více než 300 moderními vozy typu UIC-Z, které jsou v drtivé většině vybaveny také klimatizací, uzavřeným systémem WC, elektrickými zásuvkami a desítky z nich také připojením k internetu prostřednictvím palubní Wi-Fi. Kromě toho jsou v provozu i stovky dalších modernizovaných vozů nebo moderních vozů ucelených jednotek jako jsou railjety, pendolina nebo InterPantery.  

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Autovlaky sú na Slovensku v plienkach

Nemci či Holanďania s obľubou využívajú spojenie cestovania autom a vlakom. Slováci si na to ešte nezvykli. Túto možnosť im dávajú vozne na prepravu automobilov, ktoré prevádzkuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo míří do přístavu v belgických Antverpách

Pravidelně třikrát týdně budou nyní nákladní vlaky převážet zboží mezi Ústím nad Labem a přístavem v belgických Antverpách. Expresní vlaky, které náklad mezi Belgií a Českem dopraví za 26 hodin, by se tak měly stát spolehlivým a rychlým alternativním způsobem dopravy zboží, které by jinak putovalo po silnici, či do jiného přístavu, například do německého Hamburku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Top železničné podujatie v Košiciach

Uvidieť unikátne parné rušne, legendárny prezidentský vozeň, modernú techniku či nahliadnuť do železničiarske zákulisia, to všetko budú môcť návštevníci 16. ročníka Rušňoparády v Košiciach. Brány košického rušňového depa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa otvoria už tento víkend. Tradičné rodinné podujatie plné atrakcií pre deti i dospelých organizuje ZSSK a občianske združenie Detská železnica Košice (DZK). Rušňoparáda 2016 je začlenená do programu Terra Incognita - Top10 najzaujímavejších podujatí Košického samosprávneho kraja pre rok 2016.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začne dlouhodobá výluka úseku Hradec Králové - Jaroměř

Výluka Správy železniční dopravní cesty ovlivní od 18. dubna nepřetržitě do 2. srpna provoz vlaků v úseku mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Na trati bude platit výlukový jízdní řád. České dráhy zajistí několik různých linek náhradní autobusové dopravy. Kromě zastávkových a zrychlených autobusů pojede také expresní linka mezi Pardubicemi a Jaroměří, která bude určená cestujícím na trase z Prahy do Trutnova a z Pardubic do Liberce. Cestující upozorňujeme, že náhradní autobusy budou oproti pravidelnému jízdnímu řádu odjíždět dříve a přijíždět později a v Hradci Králové budou rozvázány přípojové vazby.
Vzhledem k tomu, že v době výluky bude na hlavní silnici č. 33 v obci Holohlavy současně probíhat silniční uzavírka a náhradní autobusy budou nuceny používat objízdné trasy, může být touto skutečností dotčena včasnost jejich jízdy.

Za možné komplikace způsobené výlukovou činností se cestujícím omlouváme.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě a také ve výlukovém jízdním řádu ... Na stanicích a zastávkách jsou vylepeny informační letáky.

Stanovisko ZSSK k samozvaným hliadkam vo vlakoch

ĽSNS nepožiadala o využitie mediálneho priestoru ZSSK vo vlakoch. Nemá žiadne povolenie ani súhlas distribuovať vo vlakoch akékoľvek propagačné materiály a letáky. Distribúcia letákov vo vlakoch ZSSK je komerčne platená služba, ktorú realizuje ZSSK alebo zmluvní partneri na základe schválenej objednávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Eskalátory v metru jako „logistický“ problém

V přepravních podmínkách tuhle větu nenajdete, ale Pražané prostě vědí, že na eskalátorech v metru se má stát vpravo. Takže vpravo se stojí a­ vlevo se po schodech, ať už nahoru nebo dolů, řítí ti uspěchaní. Dopravní podnik to chce ale změnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavou bude chodiť historická električka

V piatok 15. apríla 2016 pri príležitosti Dňa narcisov vypraví Dopravný podnik Bratislava (DPB) do ulíc mesta historickú električku vyzdobenú narcismi. Električka začne svoju okružnú jazdu po meste o 15:00 na Námestí SNP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlost našich vlaků od sametu po dnešek

V některých částech republiky není jízda vlakem žádný med. Jižní Čechy, Vysočina, Pardubice a Zlínský kraj pak patří vyloženě mezi vlakové outsidery. Naopak na dálkových tratích se jezdí rychle a na cestující čeká nebývalý komfort.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka bratislavslých električiek na Jesenského

Z dôvodu konania Globsec akcie v Redute v sobotu 16. apríla 2016 od 12. hodiny do konca dňa bude vylúčená premávka električiek na Jesenského a Mostovej ulici. Linky 1 a 4 budú preto premávať v uvedenom čase po zmenených trasách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD koupí nové vozy a motorové i elektrické jednotky

České dráhy dnes vypsaly trojici soutěží na dodávku moderních vlaků. Jedná se o zakázky na dodávku:

- až 50 kusů moderních expresních vozů pro mezinárodní dálkovou dopravu s rychlostí nejméně 200 km/h;
- až 20 kusů elektrických motorových jednotek především pro vnitrostátní rychlíky;
- až 30 kusů motorových jednotek pro vnitrostátní rychlíky na neelektrifikovaných tratích.

S vítězi soutěže uzavřou České dráhy rámcové kontrakty. Dodávky jednotlivých vozidel budou aktivovány podle skutečné potřeby Českých drah.

České dráhy vypisují soutěže na nová vozidla proto, aby byly připraveny na soutěže a kontrakty MD ČR na zajištění dopravní obslužnosti na dálkových linkách.

Naše společnost očekává, že větší objem vypsaných soutěží osloví více renomovaných dodavatelů moderních vlaků, kteří se soutěže zúčastní. Díky tomu by mohly České dráhy vysoutěžit velmi výhodné podmínky budoucích kontraktů.  

Další podrobnosti naleznete v přiložených přílohách:

  1. České dráhy vyberou dodavatele rychlíkových vozů
  2. České dráhy vyberou dodavatele motorových rychlíkových jednotek pro vnitrostátní linky
  3. České dráhy vyberou dodavatele elektrických rychlíkových jednotek pro domácí trasy