Dopravné správy

Dočká se Brno lanovky?

Politici v Brně usilovali v minulosti o stavbu dvou lanovek. Ani turisté na Špilberk a ani lidé dojíždějící do oblasti bohunického kampusu se však zatím nedočkali. Největší šanci má lanovka do kampusu. V Karlových Varech by dvě turisticky oblíbené lanovky mohly v budoucnu doplnit další. Bude ale záležet hlavně na dostatku peněz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bude z trate Piešťany - Vrbové cyklochodník?

Piešťanská radnica plánuje využiť nevyužívanú železničnú trať medzi Piešťanmi a Vrbovým na cyklodráhu. Prosím o vyjadrenie Železníc Slovenskej republiky. Je takýto zámer reálny? Koľko kilometrov nevyužívaných železničných tratí je na Slovensku? Je k dispozícii ich konkrétny zoznam? 

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Londýn spouští metro nonstop

Londýn je dalším evropským městem, kde bude na vybraných linkách jezdit metro nepřetržitě bez nočního zastavení provozu. V Praze si o takové vymoženosti mohou cestující nechat zatím jen zdát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jarné vozidlové novinky z DP Košice

V priebehu marca bola z električky T6A5 #613 odstránená reklama Villapark-u, električka po reklame ostala v pôvodnom zeleno - bielom nátere. Čiastočnej opravy náteru poškodeného pri strhávaní reklamy sa dočkala T6A5 #617, električka tak naďalej jazdí v modrom nátere, ktorý dostala kvôli reklame ešte v roku 2008.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Realitka nabízí za nádraží ČD víc než SŽDC

Realitní skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka nabídla Českým drahám, že od nich odkoupí všechny nádražní budovy za čtyři miliardy korun. Částka je o 800 milionů korun vyšší než suma, za kterou má budovy od ČD získat Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

O podchode v žst. Žilina

V roku 2013 ŽSR na základe výzvy zo strany Mesta Žilina pristúpili k úprave podchodu v ŽST Žilina. Výberovým konaním bol obstaraný zhotoviteľ prác. Po zahájení prác v podchode – demontáž starého podhľadu a nefunkčnej technológie bol zistený priesak vody do podchodu. Plocha nad podchodom bola značne poškodená, bol predpoklad, že spevnená plocha nad podchodom neplní svoju izolačnú funkciu. Po vykopaní sondy sa tento predpoklad potvrdil a medzi popraskanou dlažbou, štrkovým podsypom a železobetónovým telesom podchodu boli len zvyšky starej izolácie. Dlažba a podsyp sa preto odstránili, vykonalo sa dvojnásobné zaizolovanie podchodu ťažkou asfaltovou lepenkou a zabetónovanie betónom C 15/30 a následné zaasfaltovanie spevnenej plochy, čím vznikla trojitá izolácia.

Celé vyjadrenie pre Žilinský večerník nájdete na tejto stránke.

Policii zajímají čtyři zakázky SŽDC

Čtyř zakázek se týká policejní vyšetřování na Správě železniční dopravní cesty a jejích dodavatelů. V případu je zatím obviněno šest lidí a tři firmy. Server iDnes.cz získal přehled zakázek, kterých se problémy týkají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a trať cez Łupków

V súvislosti s aktivitami poslanca poľského Sejmu Wojciecha Buzcaka, ktorý otvára medzinárodné rokovania o téme obnovy železničnej dopravy na železničnej trase Medzilaborce, Palota- Lupkow si Vám dovoľujem položiť otázky týkajúce sa železničnej dopravy na úseku Medzilaborce- Lupkow- Rzeszov. Kedy  po revolúcii v roku 1989 bola obnovená železničná trať vrátane Lupkovského tunela na trase Medzilaborce- Palota- Lupkow?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Jak funguje výprodej nepotřebných lokálek

Brzy půjde do prodeje nepoužívaná trať mezi Kralovicemi a Mladoticemi na Plzeňsku. Správci české železnice za ni budou chtít 27 milionů korun. Pokud ale zájemce počká ještě několik měsíců, pravděpodobně bude jedenáct kilometrů dlouhá trasa k mání za výrazně nižší cenu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O podchode pod traťou pri Tr. Teplej

Dobrý deň, chcel by som sa Vás spýtať, či niekedy bude dobudovaný podchod pre chodcov (zo zastavanej časti obce smerom k družstvu a k váhu) po rekonštrukcii železničnej trate v časti Trenčianska Teplá časť Dobrá nakoľko tento podchod je už takmer tri roky rozostavaný bez toho aby na ňom boli vykonávané ďalšie práce a momentálne je nepoužiteľný nakoľko je v ňom asi 30 cm vody.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

S kolem Českých drah Vysočinou

Cyklosezóna začíná a nadšencům kol nabízí Vysočina řadu zajímavých míst, za jejichž poznáním je ideální vyrazit vlakem nebo právě na kole, nejlépe z půjčovny ČD. Telčskou, novoměstskou půjčovnu a půjčovnu ve Světlé nad Sázavou doplní v průběhu května nově i třebíčská a ve Žďáru nad Sázavou, kde na zakoupení kol poskytl dotaci Kraj Vysočina. Všechny půjčovny nabídnou celkem 39 kvalitních bicyklů, které lze při výletu bezplatně přepravovat na všech tratích v kraji. Loni využilo této celoroční nabídky 212 zájemců.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Zmena na letný čas postihne päť vlakov ZSSK

Zmena stredoeurópskeho času (SEČ) na letný čas v nedeľu 27. marca nadránom ovplyvní na slovenskom území jazdu piatich diaľkových vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Uvedené spoje zastihne zmena času na časti ich trasy, vlaky pôjdu zmeškané. Zmena času sa realizuje v noci zo soboty 26. marca na nedeľu 27. marca 2016, kedy sa hodiny posunú z 2.00 h SEČ na 3.00 h letného času. Uvedené vlaky tak prídu do konečnej stanice o hodinu „neskôr“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na opatovické nádraží se vrací osobní doprava

Na základě dohody Královéhradeckého a Pardubického kraje dojde od 4. dubna 2016 k obnovení zastavování vybraných osobních vlaků ve stanici Opatovice nad Labem-Pohřebačka na trati 031 mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Na této stanici přestaly vlaky zastavovat 13. prosince 2015 v souvislosti se zprovozněním zastávky Opatovice nad Labem na nově zdvojkolejněném úseku do Stéblové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešovská MHD počas zmeny času

V nedeľu 27. marca 2016 v čase 2:00 - 3:00 hod. dôjde k prechodu na letný čas (hodina medzi 2:00 do 3:00 hod sa vynecháva). Spoje nočnej MHD budú preto v noci zo soboty na nedeľu premávať s miernymi odchýlkami od bežného stavu. Spoje do 2:00 budú jazdiť podľa zimného času, spoje po 3:00 podľa letného času. Spoje s odchodmi z konečných medzi 2:00 a 3:00 nebudú vykonané.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nabízí celoročně na jižní Moravě půjčovny kol

Zájem o kola z půjčovny Českých drah na jižní Moravě každoročně stoupá. Loni službu národního dopravce využilo 837 zájemců, tedy bezmála o 200 více ve srovnání s rokem 2014. Po Jihočeském kraji patřil Jihomoravský ke krajům s největším zájmem o tuto službu. Tradiční čtveřici půjčoven v Břeclavi, Znojmě, Veselí nad Moravou a Hodoníně doplnila loni v květnu vranovická půjčovna.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě
.

Bratislavská MHD počas zmeny času

V nedeľu 27. marca 2016 sa o 02:00 posúva stredoeurópsky čas (SEČ) o hodinu dopredu na 03:00 - stredoeurópsky letný čas (SELČ), čím sa noc skráti o hodinu. Nočné spoje budú premávať podľa štandardných cestovných poriadkov podľa práve platného času.

Správu nájdete na tejto stránke.

ČD otevřou půjčovny kol na střední a severní Moravě

V dubnu se zájemcům otevřou půjčovny kol na severní a střední Moravě. České dráhy letos rozšiřují nabídku o další tři půjčovny v Olomouckém a Zlínském kraji. Půjčovny nabízejí kvalitní značková kola s výbavou, k dispozici jsou také elektrokola, dětská kola nebo sedačky pro nejmenší. Zákazníkům je služba ČD Bike v těchto krajích k dispozici do 31. října letošního roku.

Další informace jsou v přiložené tiskové zprávě
.

Ďalší krok k meškajúcej električke do Petržalky

Hlavné mesto formou verejného obstarávania vybralo projektanta prestupnej električkovej zastávky pod Manderlákom na začiatku Štúrovej ulice, ktorá by mala nahradiť súčasnú zastávku na začiatku Jesenského ulice. Vybudovanie zastávky súvisí s plánovaným predĺžením električkových liniek 1 a 3 cez Starý most do Petržalky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha testuje elektrobusy

Praha pokračuje v testování elektrobusů, které by mohly nahradit naftové vozy. Model SOR EBN 11 podle Jana Barchánka z pražského dopravního podniku po půl roce provozu předčil očekávání. Nejde ovšem jen o výběr a nákup vozidel, ale hlavně o vybudování infrastruktury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická MHD pri zmene času

V nedeľu 27. marca 2016 o 2:00 dôjde k zmene zimného času na letný (hodina medzi 2:00 do 2:59 sa vynecháva). Spoje do 2:00 budú jazdiť podľa zimného času, spoje po 3:00 podľa letného času. Spoje s odchodmi z konečných medzi 2. a 3. hodinou nebudú vykonané

Celú správu nájdete na tejto stránke.