Dopravné správy

V kauze zakázek SŽDC padl návrh na vazbu

Státní zástupce podal návrh na vazbu pro jednoho obviněného v souvislosti se zadáváním zakázek Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Informoval o tom státní zástupce Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze. V případu policie v úterý obvinila šest lidí a tři firmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Alternatíva k prepchatým vlakom

Plné vlaky nútia zamýšľať sa nad tým ako sa na sviatky presunúť do cieľa určenia. Riešením môže byť aj spolujazda. Obdobie Veľkej noci je každoročne spojené s predĺženým víkendom, ktorý sa priam ponúka na cestovanie. Mnoho Slovákov práve v tomto období cestuje za svojimi rodinami, blízkymi či priateľmi a medzimestská doprava zažíva jeden z najväčších náporov v roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Změna času ovlivní 10 nočních rychlíků ČD

V noci ze soboty na neděli dojde ke změně času z tzv. zimního na letní. Tato změna ovlivní na našem území jízdu pouze 10 nočních rychlíků. Mezi druhou a třetím hodnou noční totiž nejezdí žádné regionální spoje. Ty vyjedou až po změně času podle tzv. letního času a podle plánovaných jízdních řádů.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Výluka liniek MHD na Trnavskej a Tomášikovej

Pre čiastočnú uzávierku križovatky Trnavská cesta - Tomášikova budú v dňoch 27. marca (od začiatku dennej premávky) až 29. marca 2016 (do 4:00) linky 39, 50, 96, N61 a N74 premávať obchádzkovými trasami nasledovne:

- viď správu na tejto stránke.

Velký pátek zmátl jízdní řády

Tuzemské dopravce čeká jeden z nejsilnějších víkendů z pohledu přepravených osob i tržeb. Zavedení státního svátku na Velký pátek přineslo ale nečekané problémy: dopravci s ním v jízdním řádu příliš nepočítali.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická MHD počas veľkonočných prázdnin

Počas veľkonočných školských prázdnin a sviatkov, od štvrtka 24. marca do utorka 29. marca 2016, bude MHD premávať nasledovne:

- viď správa na tejto stránke

ČD otevírají v Královéhradeckém kraji půjčovny kol

Se začátkem turistické sezóny otevírají České dráhy půjčovny kol na hlavním nádraží v Trutnově a v České Skalici. Obě půjčovny budou v provozu od Velikonoc až do konce října a od května do srpna se síť půjčoven rozšíří o stanici Adršpach. S vypůjčenými bicykly je možné naplánovat zajímavé výlety například do Babiččina údolí nebo Adršpašsko-teplických skal, a to bez starostí z přepravy kol na místa výletů. Pohodlné je i vracení kola, kromě stanic s půjčovnami lze kola vrátit také na nádraží v Červeném Kostelci. Cyklopůjčovny Českých drah budou stejně jako loni dostupné ve všech krajích ČR. Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK pridá dva mimoriadne „veľkonočné“ rýchliky

Z dôvodu vysokého záujmu o cestovanie pred a po veľkonočných sviatkoch zavádza Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dva mimoriadne posilové  „veľkonočné rýchliky“. Z Bratislavy do Košíc ide spoj vo štvrtok (24. marca) popoludní, v opačnom smere z Košíc v posledný deň prázdnin v utorok (29. marca) popoludní. Vlaky sú radené z desiatich  vozňov druhej triedy a k lístku je možné  kúpiť aj miestenku (1 €). Spoje zastavujú naprieč Slovenskom v 19 až 21 staniciach na území šiestich krajov Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf SŽDC o naší železniční síti

Správa železniční dopravní cesty má za sebou hektický rok. Do tratí loni investovala více než 50 miliard korun a generální ředitel Pavel Surý je přesvědčen, že je to na železniční síti znát. Napříště by se ale raději honbě na evropské dotace na poslední chvíli vyhnul a čerpal peníze v jednotlivých letech rovnoměrněji. „Neměli bychom znovu zaváhat, jako se to stalo v roce 2010,“ říká Surý.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Obmena trolejbusov a električiek DPB napreduje

Po dodávkach nových električiek a trolejbusov sa v uplynulých mesiacoch postupne znížil počet starých vozidiel elektrickej trakcie v pravidelnej premávke. V rokoch 2014 - 2015 bolo do premávky zaradených 120 nových nízkopodlažných trolejbusov Škoda 30 Tr a Škoda 31 Tr.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V sezóně vyjede přes 6 500 cyklovlaků ČD

S nadcházejícími Velikonocemi začne na české železnici nová cykloturistická sezóna. Vlaky přepravují cestující s jízdními koly celoročně, ale od nadcházejících Velikonoc postupně vyrazí na tratě i několik cykloturistických vlakových speciálů a některé vlaky budou nabízet zvýšenou kapacitu pro přepravu jízdních kol.

České dráhy nabízejí přes 6 a půl tisíce spojů, ve kterých je možné přepravovat také jízdní kolo. Jedná se o dálkové expresy i regionální tratě od Aše po Mosty u Jablunkova, od Šluknovského a Frýdlantského výběžku na severu až po Horní Dvořiště na jihu. V kooperaci se zahraničními železnicemi je možné vydat se například na Dunajskou nebo Labskou cyklostezku a do dalších míst.

České dráhy nabízejí i několik cykloturistických speciálních spojů. Například nyní o Velikonocích opět vyjede populární "Cyklohráček" Praha - Hostivice - Podlešín - Slaný. Začne také posilování některých spojů do oblastí vyhledávaných cykloturisty. Mezi takové tratě patří např. linka Praha - Děčín, která sleduje populární cyklostezku Praha - Kralupy nad Vltavou - Mělník - Ústí nad Labem - Děčín.      

Služeb Českých drah ročně využívá okolo tři čtvrtě milionu cyklistů a  cykloturistů.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Podrobné informace o službách pro cykloturisty naleznete také na www.cd.cz/cdbike.

Záchytné parkoviská pre IDS Bratislavského kraja

Prosím o stanovisko k návrhu výstavby záchytného parkoviska v Ivanke pri Dunaji. Na stránke ministerstva vnútra bola zverejnená "Zmena navrhovanej činnosti", v znení na webe enviroportalu: "vynechala sa zastávka HD s pridruženými objektami, zmena polohy parkoviska, preložky podzemných vedení ŽSR. Počet parkovacích miest sa znížil na 80".

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

ČD dostaly pokutu za dělení zakázky na opravy vozů

České dráhy mají zaplatit pokutu 800 tisíc korun. Dostaly ji od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za nezákonné dělení zakázky na redukované opravy osobních železničních vozů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Lístky na vlaky ZSSK sa míňajú

Zvýšený záujem o cestovanie vlakmi pred veľkonočnými sviatkami zaznamenáva Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) najmä od stredy 23. marca až do utorka 29. marca 2016. Pred sviatkami sa cestujúci presúvajú najmä zo západu Slovenska na stredné a východné Slovensko. Od nedele (27. marca) zasa v opačnom smere. Podľa skúseností z minulých rokov cestuje v najvyťaženejších dňoch pred veľkonočnými sviatkami až dvojnásobok cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parními vlaky ČD na křivoklátský velikonoční jarmark

Pěkný den všem milovníkům železniční nostalgie, kteří mohou o Velikonocích opět vyrazit parním expresem na hrad Křivoklát. V rámci akce „Královské Velikonoce na Křivoklátě“ budou vypraveny dva expresy, a to v sobotu 26. a v neděli 27. března. Cestující s platnými zpátečními a rodinnými jízdenkami na tyto vlaky získají dvacetiprocentní slevu ze vstupného do prohlídkového okruhu hradem. Jízdenky a místenky na parní vlak je možné koupit v předprodeji ve stanicích Praha Masarykovo nádraží a Praha-Braník. Parní vlak v čele s lokomotivou 464.008 „Bulík“ bude sestaven z historických vozů ze 40. let minulého století (tzv. Rybáků) a z vozů Bai z 50. let. Nebude chybět bufetový vůz, kde si lze dopřát točené pivo Ferdinand nebo zakoupit předměty s železniční tematikou.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

O vlakoch medzi Bratislavou a Košicami

Cestovanie vlakom medzi Bratislavou a Košicami od 21. marca zdražie. Súkromné vlaky RegioJetu budú na hlavnej trati drahšie v piatky a nedele. Český dopravca prehodnotil prevádzku svojich vlakov po tom, čo v januári stratil konkurenciu v podobe stratových štátnych IC vlakov. Cestujúci teda budú musieť platiť viac alebo cestovať dlhšie štátnymi rýchlikmi. V budúcnosti sa však IC vlaky podľa plánov vznikajúcej vlády môžu vrátiť a situácia sa následne možno opäť zmení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestování vlaky ČD v období Velikonoc

Národní dopravce posílí o Velikonocích dálkové spoje o desítky vozů navíc. Ty nabídnou dohromady několik tisíc dodatečných míst. Z Ostravy do Prahy pojede v pondělí odpoledne i mimořádný posilový rychlík. Na Velký pátek ale pojedou vlaky už jako ve svátek. Upravený jízdní řád je k dispozici například na webu nebo v elektronických vyhledávačích spojení.

Už v pátek bude možné využít také zlevněnou jízdenku Skupinová víkendová jízdenka. Například jednodenní výlet z Olomouce, Chebu nebo Brna do Prahy, tedy cesta tam i zpět, tak vyjde rodinu o dvou dospělých a až třech dětech ve věku 6 až 15 let jen na 679 Kč. Pokud si navíc přikoupí variantu s městskou dopravou v Praze, nemusí si v hlavním městě kupovat už žádné další jízdenky a mohou se svést například metrem nebo tramvajemi. Cena této jízdenky je 829 Kč  

Další podrobnosti jsou v přiložené tiskové zprávě
.

Bombové útoky v Bruseli zastavili aj vlaky a MHD

Bruselským letiskom Zaventem v utorok krátko pred 08.00 h SEČ otriasli dve explózie. Očití svedkovia lokalizovali miesto výbuchov do odletovej haly, kde sa registrujú cestujúci na medzinárodné lety, najmä do USA. Dodali tiež, že po výbuchoch bola hala plná dymu, ale nevypukol požiar. Výbuch otriasol aj stanicou metra Maelbeek, ktorá sa nachádza neďaleko štvrte, kde sú sústredené európske inštitúcie. Dopravná spoločnosť STIB, prevádzkujúca bruselského metro, nariadila uzavrieť všetky jeho stanice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policie rozkrývá machinace se zakázkami SŽDC

Šest lidí a tři firmy obvinila policie kvůli manipulacím se zakázkami na železnici. Protikorupční policisté v uniformách i civilu od rána zasahují v několika železničních společnostech v čele se Správou železniční dopravní cesty. Podle informací serveru Lidovky.cz také ve Výzkumném Ústavu železničním, ale i u projektantské společnosti Sudop či na ministerstvu dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 11. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k trom zrážkam vlaku a civilnej osoby, jedna z nich bola, žiaľ, smrteľná. Tento tragický prípad sa stal v úseku Slovenské Nové Mesto – Streda nad Bodrogom. Osobný vlak tam zrazil a usmrtil muža, prípad vyšetruje polícia. V dôsledku tejto nehody bolo zmeškaných 5 vlakov celkovo 345 minút. Zrážky nákladných vlakov a civilných osôb sa stali v úseku Ružomberok – Ľubochňa a Senec – Bernolákovo.  Muži zrážku prežili a boli odvezení do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.