Dopravné správy

Stát na hlavním tahu ustupuje soukromníkům

Ministerstvo dopravy chce od příštího jízdního řádu zásadně změnit provoz dálkových vlaků z Prahy na Moravu. Největší změny čekají především cestující ve státem objednávaných vlacích z Prahy do Olomouce a dál do Vsetína nebo Luhačovic. Stát přestane objednávat některé expresní vlaky, výrazně ale zkrátí dobu jízdy u rychlíků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

K pamiatkam Bratislavy pribudla aj jedna železničná

Celomestský zoznam pamätihodností Bratislavy je bohatší o 17 nových pamiatok. Mestský ústav ochrany pamiatok ho spracoval ešte v roku 2011 a doteraz v ňom bolo 283 položiek. O rozšírení zoznamu rozhodli bratislavskí mestskí poslanci na marcovom zasadnutí zastupiteľstva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rakouský prezident přijel za Zemanem vlakem

Rakouský prezident Heinz Fischer přijel v pondělí na dvoudenní návštěvu České republiky. Do Prahy přicestoval se svou ženou Margit hodinu před polednem netradičně vlakem. Z hlavního nádraží pak přejel zvláštním vlakem s historickými vozy do Stochova poblíž Lán, kde jej uvítal český prezidentský pár. V Česku Fischer zůstane do úterý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SNCF chce vo vlakoch ozbrojenú ostrahu

Cestujúcich vo vlakoch francúzskych štátnych železníc SNCF bude strážiť ostraha v civilnom odeve, ktorá bude môcť použiť strelné zbrane. Informovala o tom francúzska verzia spravodajského portálu The Local s tým, že na vybraných staniciach budú nainštalované kontrolné rámy. Vznikne tiež analytický tím, ktorý bude vyhodnocovať podozrivé správanie zo staničných bezpečnostných kamier.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Olomouc nezvládá vymáhání pokut

Revizoři olomouckého dopravního podniku loni chytili v autobusech a tramvajích bezmála 12 500 lidí bez jízdenky. Na pokutách dopravce ovšem vybral jen necelé čtyři miliony korun. Kvůli změně legislativy je totiž musí vymáhat sám a úspěšnost tak výrazně poklesla. Navíc je to i dražší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka na trati Poprad-Tatry - Studený Potok

Z dôvodu výlukových prác Železníc Slovenskej republiky bude medzi stanicami Poprad-Tatry Studený Potok v dňoch 11. až 13. apríla v čase od 7.15 h do 11.40 h vylúčená osobná železničná doprava. Vlaky 8307, 8306, 8309 a 8308 budú nahradené autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Klatovsku válčí autodopravci

Za loňskou rvačku dvou řidičů autobusů z konkurenčních firem na Klatovsku padlo první obvinění. Společnosti bojují o cestující na lince z Nýrska do Klatov, snaží se být první na zastávkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo s exministrom dopravy?

Koaličná zmluva je z dôvodu obáv vládnucich strán stále zahalená rúškom tajomstva, preto zostáva iba možnosť špekulovať nad osudom niektorých doteraz významných postáv strany Smer-SD. Tá sa po marcových voľbách musela, čo sa týka počtu ministerstiev, uskromniť a na niekoho už jednoducho neostali.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlost našich vlaků od monarchie po samet

Dodnes jezdíme v České republice po kolejích, které položili naši předci již před první světovou válkou. Podívejte se, kam se vlakem dalo z Prahy dojet za císaře pána a kam o osmdesát let později během vlády jedné strany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet chce ročne odviezť vyše 20 miliónov ľudí

Súkromný dopravca RegioJet prepravil za prvé tri mesiace tohto roka na svojich autobusových linkách celkovo 1,86 milióna cestujúcich. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o 14 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žižkov metro nepotřebuje, tvrdí studie

Plánovaná linka pražského metra D nemá ve své druhé fázi vést přímo na Žižkov, ale z náměstí Míru přes stanici Hlavní nádraží na náměstí Republiky. Vyplývá to z analýzy, kterou vytvořil Institut plánování a rozvoje (IPR).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňoparáda 2016 ponúkne bohatý program

Premiéra dvoch parných rušňov, jedinečný pápežský vlak aj unikátny prezidentský salónny vozeň zo slávnych čias éry Trans Europe Expressov – to všetko bude možné o pár dní vidieť na vlastné oči v Košiciach. Nezabudnuteľná Rušňoparáda opäť otvorí verejnosti brány rušňového depa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Železničná nostalgia i moderna tak budú doslova na dosah už počas víkendu 16. a 17. apríla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nepřetržitá výluka Bludov - Hanušovice - Lipová Lázně

Dovolujeme si vás informovat, že státní organizace Správa železniční dopravní cesty zahájí příští čtvrtek 14. dubna nepřetržitou výluku na trati mezi Šumperkem a Jeseníkem v úseku Bludov - Hanušovice - Lipová Lázně. Výluka se dotkne také tratě 294 z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem. Vlaky nahradí na téměř půl roku autobusy, plánované ukončení výluky je 3. října 2016.

České dráhy nahradí autobusovou dopravou všechny vlaky v úseku Zábřeh na Moravě resp. Šumperk - Hanušovice – Lipová Lázně – Jeseník a opačně, vybrané vlaky z/ve směru Javorník ve Slezsku pojedou v úseku Lipová Lázně – Jeseník a opačně vlakovou soupravou. Vlaky v úseku Jeseník – Mikulovice jedou bez omezení.

Také všechny vlakové spoje v úseku Hanušovice – Staré Město pod Sněžníkem a opačně nahradí České dráhy autobusovou dopravou.

Na uvedených tratích platí výlukový jízdní řád, který naleznete v příloze mailu. Výlukový jízdní řád je také k dispozici na http://www.cd.cz ve složce http://www.cd.cz - Vlakem po ČR - Jízdní řád - Traťové jízdní řády.

Cestující budou odbaveni bez přirážky ve spojích náhradní autobusové dopravy v zastávkách, které nejsou umístěny před nádražní budovou.

Upozorňujeme cestujícící, že ve spěšných vlacích je přeprava jízdních kol umožněna v omezeném počtu, pouze do vyčerpání kapacity vozidla náhradní dopravy.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:

Trať 292

Jeseník – před nádražní budovou
Lipová Lázně zastávka – na hlavní silnici, zastávka BUS ''Selská Světnička''
Lipová Lázně – před nádražní budovou
Horní Lipová – zastávka BUS ''Lipová-lázně závod'', zastávka BUS Lipová-lázně konečná (jede pouze označený autobus)
Ramzová – na hlavní silnici, zastávka BUS'' Ostružná, Ramzová, hotel Horská chata''
Ostružná – na hlavní silnici, zastávka BUS Obecní úřad
Branná – na hlavní silnici, zastávka BUS Branná žel. st.
Nové Losiny – na hlavní silnici, zastávka BUS Jindřichov Nové Losiny rozcestí
Jindřichov na Moravě  – směr Jeseník na hlavní silnici zastávka BUS, směr Hanušovice na hlavní silnicI pod nádražní budovou
Potůčník – na hlavní silnici, zastávka BUS Potůčník, závod
Hanušovice  – před nádražní budovou
Hanušovice Holba – na hlavní silnici, u továrny ZKL (naproti železniční zast.)
Raškov  – na hlavní silnici u obchodu
Bohdíkov – na hlavní silnici u pohostinství U Seppla
Komňátka – na hlavní silnici u odbočky k zastávce ČD
Ruda nad Moravou – před nádražní budovou na zastávce BUS „žel stanice“
Bartoňov – na hlavní silnici, zastávka BUS ''Olšany, U Dvora" + zastávka BUS ''Ruda nad Moravou, U Zámku''
Bohutín – zastávka BUS ''Hasičárna“
Bludov lázně – zastávka BUS „Bludov Lázně“
Bludov – před nádražní budovou
Šumperk – před nádražní budovou
Postřelmov – před nádražní budovou
Zábřeh na Moravě – před nádražní budovou


Trať 294
Hanušovice – před nádražní budovou
Hanušovice zastávka – na hlavní silnici naproti zastávce
Vysoké Žibřidovice – Na hlavní silnici zastávka BUS „ Vysoké Žibř./ Hanušovice, osada Sokol“
Chrastice – na hlavní silnici odbočka k zastávce zastávka BUS ''Staré Město, Chrastice, rozc.''
Staré Město pod Sněžníkem – před nádražní budovou


Kompletní informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, najdou cestující na našich stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 840 112 113.

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení.

Nelegálna osada pri zastávke Košice predmestie

Dobrý deň, rád by som Vás poprosil o informácie: Ako ŽSR ako vlastník pozemkov vníma a ako rieši problém rozrastajúcej sa nelegálnej osady pri malej stanici v mestskej časti Košice - Juh?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Řidiči DP Jihlava si moc nepolepší

V jihlavském dopravním podniku skončilo vyjednávání o platech. Část zaměstnanců není s výsledkem spokojena. Navýšení platů není podle jejich představ a navíc dojde ke snížení vánočních bonusů. Na radnici řidiči slyšeli, že mají možnost najít si lepší místo na trhu práce nebo druhé zaměstnání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusy Student Agency sú už RegioJet

Žlté autobusy Student Agency jazdia od pondelka 4. apríla už pod značkou RegioJet. Spolu s vlakmi rovnakého názvu tak tvoria jednotnú dopravnú sieť s možnosťou prestupu medzi spojmi na Slovensku a v Českej republike.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Návrat tramvají na trať do Jablonce zvýšil tržby DPMLJ

Zhruba o tři miliony korun víc vydělal loni liberecký dopravní podnik na přepravě cestujících. V autobusech a tramvajích jich svezl 41 milionů. Čísla vzrostla i díky ukončení výluky mezi Jabloncem a Libercem. Přesto ale výdělek není tak vysoký, jako býval dřív.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Extrémisti chystali v ČR útok na nákladný vlak

Česká polícia navrhla obžalovať päť osôb pre prípravu teroristického útoku na nákladný vlak. Podľa vyšetrovateľov mal byť cieľom ľavicových extrémistov buď vlak s vojenským materiálom, alebo s automobilmi. Zaútočiť na neho podľa polície chceli na trati medzi Radotínom a Berounom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další úspěch plzeňské Škodovky v Číně

Plzeňská Škoda Electric uspěla ve výběrovém řízení na kompletní elektrické výzbroje pro tramvaje v čínském městě Su-čou. Jde o kontrakt na osmnáct stoprocentně nízkopodlažních pětičlánkových tramvají, jejichž koncovým výrobcem je čínská firma CRRC Nanjing Puzhen, řekla mluvčí mateřské skupiny Škoda Transportation Lubomíra Černá. Hodnotu kontraktu strojírny neuvedly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zlý stav podchodu a nástupišť v žst. Trenčín

Pred pár dňami som nastupoval v Trenčíne na vlak a nemilo ma prekvapil dezolátny stav dlažby v podchode, kde už je aj časť tejto dlažby vypadaná. Keďže vonku pršalo, všimol som si na 3. nástupišti aj zatekajúce nové zastrešenie nástupišťa. Na 2 miestach voda nielenže kvapkala ale tiekla stálym prúdom zo strechy cez elektrické rozvody a osvetlenie na nástupište. Viem, že stavba ešte nie je odovzdaná do riadneho užívania, ale cez to všetko preniká na povrch nekvalitne odvedená práca. Chcel by som sa opýtať, aké máte skúsenosti s doposiaľ vykonanými prácami v tejto ŽST. Na nástupišti som nenašiel ani rozvod pitnej vody, čo už býva bežne štandardom.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.