Dopravné správy

Podpora železníc za cestami nezaostáva

Nová vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že bude pokračovať v modernizácii železničných tratí a obnove vlakov. Študenti a dôchodcovia by okrem toho mali aj naďalej cestovať zadarmo a vláda prehodnotí návrat zrušených IC vlakov na trať medzi Bratislavou a Košicami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chystá Velkou zářijovou tramvajovou revoluci

Tramvajový provoz v Praze čekají od letošního 1. září změny. Praha má dvě varianty nového vedení tramvajových linek, z nichž připraví do konce května finální verzi. Další významné změny by měly přijít až za deset let, řekli primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) a ředitel Ropid Petr Tomčík. Úpravy počítají se změnami tras některých tramvajových linek nebo přibudou nové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 15. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) až k      3 smrteľným zrážkam vlaku a civilnej osoby. Prvá zrážka sa odohrala na trati Veľké Kostoľany – Piešťany, kde vlak zrazil muža s úmyslom spáchať samovraždu. Podobný tragický prípad sa stal v úseku Trenčianska Teplá – Dubnica nad Váhom, rýchlik tam zrazil ženu, ktorá zraneniam podľahla, taktiež išlo o samovraždu. V úseku Malacky – Veľké Leváre zrazil vlak ženu nachádzajúcu sa na aktívnom železničnom priecestí, nereagovala na spustenú výstrahu a vstúpila do jazdnej dráhy vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravní podniky ČR bojují marně s vandaly

Vandalové v městské hromadné dopravě způsobují v Česku škody za desítky milionů korun. Další miliony stojí ochrana proti nim. Jen v Praze, Plzni, Brnu a Ostravě ochudili loni vandalové MHD o více než 28 milionů korun. Byly by za to čtyři nové autobusy s ekologickým provozem na CNG. Nejvíce všude bojují s fenoménem doby - graffiti. Ve škodách “vítězí” pražské metro s 10 miliony korun, následuje s pěti miliony Dopravní podnik Ostrava. Naopak slušně vychází s menšími škodami Plzeň.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Kovové prvky v žst. Kraľovany a iné otázky

Bol sa projektant aj reálne pozrieť na mieste, predtým než navrhol kovové prvky v interiéri v železničnej stanici Kraľovany. Jeden cestujúci tvrdí, že je rozdiel sedieť na kovových lavičkách v Bratislave a na Orave, kde je chladnejšie.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

S Českými drahami na Řípskou pouť

Tradiční Řípská pouť se uskuteční už o nadcházejícím víkendu. Nabízí se nechat auta doma a k výletu na horu Říp využít vlaková spojení. České dráhy vypraví v sobotu 23. dubna parní vlak „Svatý Jiří“ včele s lokomotivou "Bulík" a na téměř všech denních spojích Podřipských lokálek bude jezdit motorová jednotka RegioShark.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Priecestie na Kamennej ceste v Trnave

Neuvažuje sa nad osadením mechanického zariadenia na priecestí na Kamenej ceste vzhľadom na neustále rastúcu dopravu v tejto časti? autá, cyklisti, chodci.... Koľko vlakov približne tadiaľ denne prejde.....osobných a nákladných ...

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

DP Praha zmodernizuje tramvaje pro Postupim

Pražský dopravní podnik získal jednu z největších zakázek ve své historii. Město Postupim si u něj objednalo modernizaci dvanácti tramvají, za niž zaplatí 85 milionů korun. Jde už o třetí zakázku z Německa za poslední dobu. Tato je však suverénně největší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prioritou v košickej MHD sú električky

Keďže podľa Stratégie rozvoja dopravy pre mesto Košice nevyplynula potreba a efektivita rozširovania trolejbusovej dopravy a nákupu nových trolejbusov, nebol takýto projekt zaradený do Zoznamu národných projektov pre Operačný program (OP) Integrovaná infraštruktúra pre roky 2014 – 2020.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odstávka telefonních čísel Českých drah

Z důvodu výstavby nového call centra Českých drah bude dnes 18. dubna 2016 od 18 do 22 hodin z technologických důvodů přerušen provoz informačních telefonních linek 840 112 113 a 221 111 122. Po tuto dobu budou uvedené linky dočasně nedostupné. V této době je možné získat informace o vlakových spojích, slevách a službách Českých drah na náhradní telefonní lince 800 100 064.

Věříme, že naši zákazníci tuto mimořádnou technologickou odstávku přijmou s pochopením. Jejím cílem je spuštění nového moderně vybaveného call centra, které nabídne možnost pružnějšího odbavení hovorů a dalších dotazů zaslaných například mailem nebo prostřednictví dotazového formuláře na webové stránce ČD www.cd.cz.

Informace o odstávce a náhradní telefonní číslo je k dispozici také na našem webu: http://www.cd.cz/infoservis/aktuality/-26499/

Děkujeme za pochopení a těšíme se na možnost poskytovat zákazníkům vylepšený servis prostřednictvím nového call centra
.

Električka do Petržalky pripomína „Čakanie na Godota“

Čakanie na Godota pripomína Bratislavčanom proces kolaudácie zrekonštruovaného Starého Mosta. Obyvatelia hlavného mesta sa už naučili brať sľuby komunálnych politikov s rezervou a na sociálnych sieťach na adresu spustenia električky do Petržalky nešetria ironickými komentármi. Čas im dáva zapravdu, proces kolaudácie sa naozaj začal naťahovať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legiovlak se zapojí do své první novodobé bitvy

Legiovlak, který už rok křižuje Českou republiku, se zúčastní své vůbec první novodobé bitvy. Při své zastávce v Plzeňském kraji se ozbrojený vlak československých legionářů zapojí na Tachovsku do bojů nadšenců vojenské historie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zdieľané cestovanie je na Slovensku úspešné

Vyše 101 000 miest na trasách v dĺžke 5 226 386 km ponúkli slovenskí vodiči za štvrťrok spustenia projektu zdieľaného cestovania spoločnosťou BlaBlaCar. Výsledky za prvý kvartál potvrdzujú, že o zdieľané cestovanie je veľký záujem. Slováci sú cestovatelia na dlhé trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Jirkově trolejbusy končí, v Chomutově ne

Trolejbusy z ulic Chomutova nezmizí. Navíc projdou modernizací. Rozhodli o tom zastupitelé města. K tomuto kroku se odhodlali i přesto, že v sousedním Jirkově, s nímž má Chomutov společný dopravní podnik, přestanou trolejbusy jezdit letos 31. prosince.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Reklamy zbytočne znepríjemňujú výhľad z vozidiel MHD

Uprostred slnečného dňa nastúpite do vozidla MHD a ponoríte sa do šera. Nejde o náhle zhoršenie zraku, ale ocitli ste sa v električke či autobuse s celoplošnou reklamou. Už dlhšiu dobu sa väčšina celoplošných reklám na dopravné prostriedky MHD aplikuje aj s prekrytím okien čiastočne priehľadnými fóliami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka nemá lokomotivy pro ČD Cargo

ČD Cargo rozšíří do konce října letošního roku svůj vozový park o pět nových lokomotiv Siemens Vectron. Jde o první nákup nových strojů od vzniku firmy. Tuzemský výrobce lokomotiv Škoda Transportation se do soutěže nepřihlásil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávka Spišská Belá prejde rekonštrukciou

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ešte v tomto roku začnú s realizáciou rekonštrukcie železničnej zastávky v Spišskej Belej. Cieľom stavby je upraviť nástupištia tak, aby boli bezbariérové a vo večerných hodinách osvetlené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konec špatného signálu ve vlaku?

Na českou železnici příští týden vyrazí i jeden vagón, který pojede prakticky bez cestujících. Český telekomunikační úřad vyráží měřit kvalitu a sílu signálu telefonních operátorů podél hlavních tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Historická brúsiaca električka v uliciach Bratislavy

Bratislavský dopravný podnik predstavil pri príležitosti minuloročného 120. výročia začiatku premávky električiek v Bratislave tri vynovené historické električky, medzi ktorými bol aj brúsiaci vozeň Schörling #8431.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dva roky za falešné bomby na nádražích

Obvodní soud pro Prahu 4 poslal na dva roky do vězení 30letého muže, který loni na podzim vyhrožoval bombou na nádražích. Rozsudek dosud není pravomocný, řekl na dotaz Novinek mluvčí soudu Michal Dvořák. České dráhy podle své mluvčí nestihly do rozsudku spočítat škody způsobené omezeným provozem. Muže tak telefonáty přijdou na 3 500 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.