ČD muzeum vstoupilo do nové sezóny

7.5.2018 8:00 Jiří Řechka

ČD muzeum vstoupilo do nové sezóny

Dovolte mi pozvat Vás na slavnostní zahájení sezony ČD muzea v Lužné u Rakovníka, které se koná dne 4.5.2018. V příloze zasílám pozvánku s jízdním řádem zvláštního vlaku, v případě zájmu prosím o potvrzení účasti a jízdy zvláštním vlakem do 27.4.2018. Tak zněl text e-mailu, který dorazil prostřednictvím redakce internetového magazínu VLAKY.NET na mou adresu 24. dubna tohoto roku.

 

 

 

Tentokrát odesilatelem pozvánky (což uvádím jen jako zajímavost) nebylo tiskové oddělení Generálního ředitelství ČD, ale mně doposud neznámé Oddělení prezentace značky. Ocitl jsem se tak pod jakýmsi tlakem, protože ve čtvrtek 3. května jsem měl být služebně v Chebu a krom toho právě v pátek začínala v Praze jiná zajímavá akce, snesení betonového mostu přes Křižíkovu ulici, jenž je součástí Negrelliho viaduktu, k němuž bylo také plánováno setkání s novináři. Nicméně v luženském muzeu jsem už dlouho nebyl, naposledy za „šéfování“  bývalého vrchního přednosty Jindřicha Rachoty, tak v tom pátečním duelu zvítězilo právě ono. Nakonec ten most budou demontovat a snášet postupně, tak jsem si řekl, že příslušnou dokumentaci pořídím později a na slavnostní zahájení muzejní sezóny jsem se akreditoval.


Praha-Karlín: poslední hodiny starého mostu © Jiří Řechka

Moje reportážní cesta do Lužné, ač to bude znít divně. začala již ve čtvrtek při jízdě do Chebu. Tehdy jsem ve stanicí Praha-Radotín spatřil odstavenou ponorku společnosti IDS v pěkném laku, kterou jsem chtěl mít ve svém archivu. Protože při návratu do Prahy tam stále byla, rozhodl jsem se, že před pátečním odjezdem do Lužné si ji zajedu zvěčnit. Tak se i stalo a lokomotiva 730.635 natrvalo zakotvila v mé sbírce. A když už jsem byl v terénu, učinil jsem další dokumentační počin, tentokrát se vztahující k onomu v předchozím odstavci zmíněném železničnímu mostu přes Křižíkovu ulici. Na místě jsem zaznamenal probíhající přípravné práce k jeho snesení a naposledy jsem se pod ním prošel. Pak už nic nebránilo tomu, abych vyrazil na hlavní nádraží, z něhož měl odjet protokolární vlak do Lužné do Rakovníka.


Praha hl.n.: Zvláštní vlak do muzea ČD v Lužné u Rakovníka © Jiří Řechka

Čas do jeho odjezdu v 9:12 hod. jsem vyplnil dokumentací provozu. Souprava protokolárního spoje byla složena z vozů, jež jsou nasazovány na retro vlak Ostravan, případně jiné nostalgické jízdy. V jejím čele stála zamračená 749.250 v novém laku. Vlak jel z hlavního nádraží přes Smíchov a Pražský Semmering do Hostivic a dále přes Kladno do cílové stanice. Akce asi byla celkem dobře „utajena“, protože během cesty do muzea a ani při zpáteční jízdě nebyl k vidění téměř žádny šotouš, lačný nevšedního záběru. Po příjezdu do Lužné u Rakovníka došlo k posunu soupravy do areálu muzea a k výstupu cestujících. Pozvání k slavnostnímu otevření nové muzejní sezony kromě novinářů (měl jsem pocit, že byla zastoupena pouze naše redakce) dostali především hosté, kteří jsou profesně nebo zájmově spjati se železnicí.


Muzeum ČD Lužná u Rakovníka: před zahájením akce © Jiří Řechka

Mezi nimi nechyběl bývalý vrchní přednosta DHV Jindřich Rachota či technický ředitel VUZ Antonín Blažek. Měl jsem také možnost pozdravit se po delší době s velkým příznivcem železnice Eduardem Hrubešem.  Na uvítanou byla připravena se svým vystoupením dívčí taneční skupina Lentilky, chystající se hned poté k odjezdu do Hodonína na mistrovství republiky. Vystoupení sklidilo zasloužený obdiv. Po něm předala tisková mluvčí ČD Radka Pistoriusová slovo vrchnímu přednostovi DHV Miloslavu Kotherovi. Ten krátce přivítal hosty a pozval je na prohlídku muzea, aby se podívali, jak moc se za rok změnilo. Já jsem absolvoval prohlídku naposledy před několika lety a od té doby došlo ke změně ve skladbě vystavovaných exponátů. V poslední době přibyly elektrické lokomotivy, což vyvolalo určitý „údiv“.


Muzeum ČD Lužná u Rakovníka: 180.001 © Jiří Řechka

Přiznám se, že jsem byl překvapen, jak vystavené exponáty zářily čistotou, což nebývá vždy pravidlem. Paprsky točny před rotundou jsou vysypány drobným štěrkem, který umožňuje příjemnější chůzi, než tomu bývalo kdysi. Nahlédl jsem také do haly oprav, kde se momentálně renovují tři parní lokomotivy, podle pozdějšího zjištění kafemlejnek 310.127, heligón 414.096 a štokr 556.0298. Po skončení doby vyhrazené k prohlídce muzea nastal čas odjezdu a náš vlak se vydal hodinu po poledni na zpáteční jízdu do Prahy. Netušil jsem, že mi ta zpáteční cesta přinese jedno malé šotoušské překvapení. V Kamených Žehrovicích jsem měl štěstí na nákladní vlak společnosti SD, který jsem fotografoval již v Hostivicích, na němž byly tři lokomotivy, které jsem do tohoto dne neměl v archivu.


Hostivice: 753.605, můj nový přírůstek do archivu © Jiří Řechka

Po příjezdu do Kladna byla naše lokomotiva odvěšena a odjela na pražské zhlaví. Netušil jsem proč. Po pár okamžicích se mně dostalo vysvětlení, že zpáteční jízda, bude dál pokračovat jinudy, do Kralup nad Vltavou a odtud na pražské hlavní nádraží. Po příjezdu do cílové stanice jsem se přesunul opět do Karlína, zaznamenat si pokračující přípravu na snesení železničního mostu přes Křižíkovu ulici. Na likvidaci mostu se již pilně pracovalo, což jsem krátce zaznamenal a po několika minutách jsem odjel domů. Sice jsem se na staveniště vrátil následujícího dne, ale o tom (i dalších dokumentačních návštěvách) se zmíním až v plánované „časosběrné“ reportáži o rekonstrukci Negrelliho viaduktu. Zdá-li se někomu, že jsem se v textu málo věnoval jeho hlavnímu tématu, další informace najde pod ním – a v připojené galerii.


Muzeum ČD Lužná u Rakovníka: 534.0323 © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Železniční muzeum Lužná u Rakovníka – Wikipedie
  2. ČD Muzeum Lužná u Rakovníka – oficiální web
  3. Parní vlak ČD vyrazí na parní víkend v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka – tisková zpráva ČD s celoročním přehledem akcí muzea a návštěvní dobou (formát PDF)
  4. Přehled jízd nostalgických vlaků 2018 – brožurka ČD (formát PDF)
  5. Začala demolice mostu na Negrelliho viaduktu nad Křižíkovou ulicí - ČeskéNoviny.cz
  6. informace uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Pózování „Lentilek“ a hostesek před „kremákem“ © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy