Dětský den v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka

22.6.2010 8:00 Jiří Řechka

Dětský den v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka

Moje první letošní návštěva v železničním muzeu byla ve znamení dětského dne, který se konal v sobotu 5. června. Cesta začala na pražském Masarykově nádraží. Odjíždím R 1284 v 7:02 hod. Po cestě si dělám pár dokumentačních fotografií a před půl devátou vystupuji na nádraží v Lužné u Rakovníka.

 

 

 


Do otevření muzea zbývá ještě nějaká ta minuta, a protože moje tělesná schránka si vyžaduje nějaké to osvěžení, počasí dává zapomenout, že ještě před pár dny bylo krajně nevlídno, uspokojil jsem ji chladným pěnivým mokem. Pak mě již čeká obchůzka podél plotu muzea a focení přes něj.

Za pár okamžiků zjišťuji, že chůze po ránu ve vysoké trávě není to pravé ořechové.Jsem promočen, ale po navrácení se zpět do „civilizace“ mě sluníčko rychle vysušilo promáčené kalhoty a obuv. Poté nastala hodina „H“ a brána muzea se otevřela.

A protože nápor návštěvníků zejména dětí měl teprve přijít, byl začátek fotografování pohodový. Na svoje jízdy byl připraven parní vůz M 124.001 Komarek a také různé hry pro děti.Po úzkorozchodném okruhu v areálu muzea, vozila parní mašinka B50/800 svoje návštěvníky.

Pod dohledem instruktora, se na úzkorozchodné motorové lokomotivě BN-60H , zacvičovali možná budoucí adepti strojvůdcovského řemesla. Před jedenáctou hodinou se vracím na nádraží, kam přijede zvláštní parní vlak Louny – Rakovník - Lužná u Rakovníka a zpět.

Po zdokumentování příjezdu zvláštního vlaku, vedeného papouškem 477.043, s vozy řady Bai a na postrku s pielstickem T 466.0286. se vracím zpět do muzea. V tuto dobu zažívala pokladna muzea největší nápor návštěvníků, u stánků s občerstvením se tvořily fronty hladových a žíznivých návštěvníků.

A protože na mém záznamovém médiu se ocitlo vše, co jsem chtěl, čekala mě zpátky cesta do Prahy. Byl to povedený den, krásné počasí.

Titulní snímek: "Komarek" dělá radost malým i velkým © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy