Nová sezona železničního muzea v Lužné u Rakovníka začala

24.4.2014 8:00 Jiří Řechka

Nová sezona železničního muzea v Lužné u Rakovníka začala

19. dubna začala nová sezona ČD muzea v Lužné u Rakovníka a já jsem se rozhodoval, zda tam jet nebo zůstat doma. Přemýšlel jsem o prvním parním víkendu, pak jsem si ale uvědomil, že toho víkendu jsou oslavy 10 let existence našich stránek VLAKY.NET, takže bylo rozhodnuto. Další důvod toho rozhodnutí byl zvláštní parní vlak z Prahy-Braníka přes Křivoklát do Lužné u Rakovníka.

 

 

 

 

Domluvil jsem si v muzeu setkání s kamarádem a ve výše uvedenou sobotu jsem rychlíkem odjel do Lužné u Rakovníka. Zajímavé setkání proběhlo ve stanici Kladno, kde byl připraven k odjezdu zvláštní vlak společnosti KDS s.r.o. do Plzně. V čele s brejlovcem 753.197-3 této společnosti v novém laku. Podle mne velmi povedeném. Na postrku tohoto vlaku byla ponorka 730.613-7 také onoho dopravce. A tak mohla vzniknout moje první fotografie této lokomotivy.


730.613-7 na postrku zvláštního vlaku společnosti KDS s.r.o. do Plzně © Jiří Řechka

Po příjezdu do Lužné u Rakovníka jsem se šel podívat na místo před vjezdem do stanice, kde jsem chtěl vyfotografovat parní vlak, jak to tam vypadá. Pak jsem odešel do muzea, sešel jsem se s kamarádem, prošli jsme si muzeum a po rozloučení moje kroky směřovaly k místu průjezdu parního vlaku. Parní vlak vedený šlechtičnou 475.179 přijel podle svého jízdního řádu.


 Zvláštní parní vlak z Prahy-Braníka přijíždí do Lužné u Rakovníka © Jiří Řechka

Po průjezdu parního vlaku jsem se vrátil na stanici, kde došlo k odstavení soupravy a k odjezdu šlechtičny do areálu muzea na zbrojení. Ještě jsem se na pár okamžiků vrátil do muzea a poté mi již zbývala jen cesta zpět domů. Ve stanici Kladno jsem se opět setkal s ponorkou 730.613-7 společnosti KDS s.r.o. Docela příjemný den završil příjezd do Prahy a obligátní cesta domů, okořeněná vzpomínkami na vše prožité.


345.195 se v luženském DHV připrravuje na sezonu © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s. - Vlakem za zážitky
  2. Parním vlakem ČD na velikonoční Křivoklát – tiskové sdělení ČD v Krátkých správach VLAKY.NET
  3. ČD Muzeum Lužná u Rakovníka

Úvodní snímek: E 212.001 v ČD muzeu Lužná u Rakovníka © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy