V Lužné se rojili „brejlovci“

14.10.2011 8:00 Jiří Řechka

V Lužné se rojili „brejlovci“

Měsíc září je vždy plný železničních akcí, na kterých nechci chybět. A poslední tři roky mně vychází účast jak na GP Zvolen, tak na Dnech železnice. Letošní poslední zářijový víkend byl obohacen i o setkání lokomotiv původní řady T 478.3 zvaných brejlovec a jejich modernizací v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka.

 

 

 


V sobotu návštěva v Děčíně na Dnu železnice a v neděli návštěva v Lužné u Rakovníka. To byl program mého posledního zářijového víkendu. Setkání v Lužné začínalo již v sobotu a končilo v neděli. Ve čtvrtek si kupuji přes e-shop ČD jízdenku na vlak do Lužné u Rakovníka a i s tímto nákupem mám zpočátku problém, tak jako s nákupem jízdenky do Děčína. Opět mně dává e-shop informaci, že dotyčný rychlík s Masarykova nádraží nejede. Až po chvilce zjišťuji, že je výluka mezi Masaryčkou a Dejvicemi a tudíž si musím koupit lístek z Dejvic.


R 1284 do Lužné u Rakovníka ve výchozí stanici Praha-Dejvice © Jiří Řechka

Po zadání správných parametrů mám jízdenku koupenou a vytištěnou. V neděli ráno jedu autem na parkoviště k metru a metrem do Dejvic, tedy na stanici Hradčanská a odsud pěšky na nádraží Praha-Dejvice. Podle jízdního řádu rychlík odjíždí a také na čas přijíždí do Lužné u Rakovníka. Byl to pro mne krásný pohled s okna rychlíku na paprsky točny, kde bylo srovnáno a prvními paprsky slunce osvětleno jedenáct brejlovců. Moje nejoblíbenější lokomotivy.


Nahlédnutí do muzea doslova z rychlíku © Jiří Řechka

Po výstupu se vydávám k muzeu, kde už čekají první návštěvníci. Díky vstřícnosti paní pokladní, jsme po zaplacení vstupného předčasně vpuštěni. Dělám první snímky a poté již moje kroky směřují k točně, kde si v klidu dělám první snímky brejlovců. Po oficiálním otevření muzea přichází další návštěvníci, před zahájením prezentace na točně přichází také pan Eduard Hrubeš se svojí kamerou. Před prezentací jsem se rozhodl nic neponechat náhodě a vybírám si místo, odkud budu fotit. Tato prezentace měla pro mne příjemnou změnu, lokomotivy na točně jsou uváděny s odborným komentářem.


Na točně se předvádí trutnovský krasavec 750.346 © Jiří Řechka

Komentátorem byl vrchní přednosta DHV Lužná u Rakovníka Ing. Rachota a konstruktér Ing. Skála. Zároveň byl tento den vypraven nostalgický vlak, vedený kremákem 534.0323. Krásné počasí, krásné lokomotivy. Jsem spokojený také proto, že mezi brejlovci je i jeden z mého rodného Trutnova - 750.346. To bylo pro mne velmi příjemné překvapení. Vystaven byl i jeden privátní brejlovec, s označením T 478.3127. který patří Ing. Křížovi. V duchu si říkám, že je škoda, že zde nebyli zástupci ze Slovenska. Po skončení prezentace se chci podívat také na modulové kolejiště, které je umístěné v hale oprav.


Mašinky mrňavé mezi velkými © Jiří Řechka

Nemohu se ale do haly dostat, až po dotazu u pracovníka muzea jsem naveden správným směrem. Modulové kolejiště bylo v režii Zababova a KŽM Jesenice. Moje návštěva v muzeu pomalu končila a mě čekala zpáteční cesta do Prahy. Dvě železniční akce, každá jiná, ale jsem nakonec spokojený s celým víkendem.

Titulní snímek: Slavnostní nástup na paprscích točny © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy