Modernizácia mení stanice a zastávky na slovenskom koridore (1)

20.2.2018 8:00 Michal Mazánik

Modernizácia mení stanice a zastávky na slovenskom koridore (1)

Cestujúci poznajú modernizáciu hlavnej trate číslo 120 Bratislava – Žilina ako (až priveľmi) častý dôvod meškaní vlakov, obyvatelia k trati priľahlých miest a obcí zasa ako výrazný zásah do vzhľadu ich bydliska a jeho okolia (nehovoriac o prechodných negatívnych účinkoch samotnej stavby).

V krátkom seriáli sa pozrieme, ako vyzerajú zmodernizované stanice a zastávky na považskej trati.

 

 

V prvom diele seriálu sa zameriame na úsek z Trenčína do Púchova, ktorý patrí medzi najnovšie dokončené súvislé úseky. Tento približne 35 kilometrov dlhý úsek trate 120 prechádzal zmenami postupne, približne od roku 2010 až po záver roka 2017, kedy bol dokončený prieťah cez mesto Trenčín. Najmä úsek v Trenčíne sa dostal do pamäti mnohých cestujúcich kvôli častému meškaniu prác a posúvaniu termínov.

Ostatné časti stavby prebiehali bez zásadnejších meškaní počas prác. Niekde skončili s dobrým výsledkom, ide výsledná podoba staníc vyvolala rozpaky. V Trenčíne sa v rámci modernizácie rekonštruovali všetky tri nástupištia s koľajiskom stanice, ktoré majú veľmi moderný vzhľad. Predĺžením staničného podchodu pre Trenčanov vznikol nový praktický prístup na železničnú aj autobusovú stanicu. Výpravná budova nebola súčasťou modernizácie.


Trenčín: priestor pred železničnou stanicou so zastávkami MHD © Michal Mazánik

Zastávka Opatová nad Váhom bola tesne po dokončení modernizácie premenovaná na Trenčín-Opatová (Opatová je však súčasťou Trenčína od roku 1985), čo si vyžiadalo opätovnú výmenu nových tabúľ s názvom. Svojim vzhľadom pripomína väčšinu koridorových zastávok. Zaujímavosťou je, že nie je nijak poznačená vandalizmom. 

Prestupný uzol v Trenčianskej Teplej patril medzi prvé dokončené stanice. Ihneď po otvorení sa stal terčom kritiky podchod, ktorý sa nachádza desiatky metrov od odbavovacej haly. V stanici bola spočiatku opravená iba polovica historickej budovy, po naliehaní verejnosti sa opravy dočkala aj druhá časť. Časť prvého z dvoch monumentálnych betónových nástupíšť slúži električke do Trenčianskych  Teplíc.


Trenčianska Teplá: pohľad z druhého nástupišťa na pôvodnú budovu s novým
betónovým nástupišťom © Michal Mazánik

V Dubnici nad Váhom sa opravy dočkali iba dve z troch nástupíšť, tretie je dlhodobo nevyužívané a modernizácia sa mu vyhla. Samozrejmosťou bola oprava odbavovacej haly, čiastočné úpravy výpravnej budovy. Na prístup na nástupištia bol využitý pôvodný, čiastočne opravený, podchod. Stanica Ilava bola na rozdiel od ostatných staníc vybavená iba bočnými nástupišťami, podobne ako väčšina zastávok. Na rozdiel od zvyšku staníc sa tu v rámci prestavby nevybudovali výťahy.

Zastávka Košeca patrila medzi prvé otvorené. Jej vybavenie sa stáva pravidelne terčom vandalizmu. Pôvodná výpravná budova je odstránená, cestujúcim sú k dispozícií 4, značne zdevastované prístrešky. Pôvodné priecestie nahradil nadjazd. Stanica v Ladcoch disponuje dvoma nástupišťami, z ktorých ostrovné je dosť vzdialené od budovy. Cestujúci namiesto podchodu využívajú služobný úrovňový priechod. Na stanici je otvorená modernizovaná čakáreň, no bez predaja lístkov.


 Ladce: stará súprava smeruje do Nového Mesta nad Váhom © Michal Mazánik

Železničné zastávky Beluša a Dolné Kočkovce disponujú podobným vzhľadom aj vybavením. V Dolných Kočkovciach slúži cestujúcim podchod, v Beluši bol vybudovaný nadjazd. Vybavenie zastávok je oproti zastávke Košeca udržiavané omnoho lepšie, bez následkov vandalizmu. Pôvodná železničná stanica v Beluši je zrušená, zachovala sa iba pôvodná budova a jedno hradlo pri trati. Nová zastávka je o niekoľko stoviek metrov bližšie k Púchovu a centru obce.

Prestupný uzol v Púchove podobne ako Trenčianska Teplá nedisponoval ostrovnými nástupišťami. V rámci modernizácie tu pribudli dve ostrovné nástupištia, z ktorých ani jedno neprilieha priamo k výpravnej budove. Prístup na obe je zabezpečený podchodom, ktorý pokračuje až do časti Horné Kočkovce. Pôvodná výpravná budova bola nahradená novou, s veľkou, čiastočne presklenou, odbavovacou halou. Pravdepodobne kvôli obavám z vandalizmu sú priestory pre cestujúcich vybavené dosť skromne, no dostačujúco.


Púchov: rýchlik 604 vedený Vectronom vchádza na druhé nástupište.
V pozadí výpravná budova © Michal Mazánik

Samozrejmosťou na všetkých zastávkach sú bezbariérové prístupy (buď výťahy, alebo šikmé plošiny), informačný systém vrátane hlásenia príchodov a odchodov. Nástupištia vybudované z prefabrikovaných častí a zámkovej dlažby sú doplnené osvetlením, informačnými tabuľami a prístreškami, vo väčších staniciach priestrannými, najmä betónovými, konštrukciami.

Nabudúce sa pozrieme na prebiehajúcu modernizáciu v úseku Púchov – Žilina.

Zaujímavé odkazy:

  1. Električka premávala za vysvedčenie 2018 - TREŽ - iReportér RTVS
  2. Trenčianska Teplá krásna stanica s najhorším podchodom. Ako to vyzerá v praxi - Jonáš Štepita (blog.sme.sk)
  3. Modernizácia železnice v Trenčíne končí - mytrencin.sme.sk

Úvodná snímka: Zastávka Beluša © Michal Mazánik

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy