Naše téma: Školka na přejezdu

17.2.2020 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Školka na přejezdu

Ve středu 5. února 2020, čtyři minuty před polednem, došlo na přejezdu v obvodu železniční stanice Praha-Řeporyje k incidentu, který se o den později stal předmětem zájmu většiny médií, takže zřejmě neunikl ani vaší pozornosti. Na kamerovém záznamu, jenž událost zachytil, tři ženy převádějí přes koleje skupinku malých dětí, ač jsou závory spuštěné a světelná signalizace podobné počínání nepovoluje. Životy dětí i jejich průvodkyň byly zjevně ohroženy. Nebo ne?

K mediálnímu zájmu o (na první pohled) šokující skutek přispěl nepochybně také fakt, že zdrojem videa byl extrémní (jak si sám říká) starosta dotčené městské části, kontroverzní politik, bývalý novinář a moderátor Pavel Novotný. Novotný je podle svých slov z incidentu v šoku. Původně chtěl pomocí kamery zaznamenávat v rámci internetového pořadu nešvary občanů, jako je třeba špatné parkování. Houf dětí doprovázený dospělými byl ale překvapením. „Jsem otrlý frajer, ale tohle jsem nečekal. Pátráme po identitě dotyčných osob, chci je s tím záznamem konfrontovat,“ řekl ve čtvrtek starosta Novinkám. To (a mnoho dalšího) se můžete dočíst v závěru zprávy ve zmíněném internetovém deníku, jejíž součástí je také ono klíčové video. Kromě něj v článku najdete také základní místopisné údaje a přehledný snímek místa činu:


Přejezd P2224 v žst. Praha-Řeporyje; zdroj: Mapy.cz

O skutek, který by mohl být klasifikován jako trestný čin obecného ohrožení, se pochopitelně začala zajímat Policie České republiky a současně vycházely najevo další okolnosti. Videozáznam z přejezdu v pražských Řeporyjích, kde trojice vychovatelek hnala třináct předškoláků přes kolejiště na červenou a přes zavřené závory, vyvolal vlnu ohlasů na internetu. Mezi diskutujícími se objevili rovněž lidé, kteří tvrdí, že incident viděli, a podle nich na skupinu mával průvodčí vlaku z přilehlé stanice, kam školka pospíchala. […] „Jedna paní tu psala, že tam stál vlak a čekal na ty děti. A že průvodčí na mě mával, že na ně čekají. Byla to tedy asi patová situace, když vlak čeká na děti a ty nemohou jít, jelikož je červená kvůli vlaku, co čeká,“ uvedl například jeden z pisatelů na Facebooku, popisuje situaci jiná zpráva z už citovaného zdroje.


Přejezd P2224 v žst. Praha-Řeporyje na fotomapě; zdroj: Mapy.cz
(odkaz na mapu on-line)

Je tedy na čase, abychom se na událost podívali z pohledu železničního. Železniční stanice Praha-Řeporyje leží na trati číslo 173, po níž jezdí vlaky linky S6 Pražské integrované dopravy. Nahlédnutí do jízdního řádu ukazuje, že školka spěchala na vlak Os 19915, s nímž ve stanici křižoval spoj Os 19958. K tomu je třeba uvést, že řeporyjské nádražíčko není personálně obsazeno a cestujícím neposkytuje prakticky žádné služby, jak uvádí web národního dopravce. Stanice leží v km 10,290 jednokolejné trati z Prahy do Berouna, má tři dopravní koleje a nástupiště u obou krajních. Je dálkově řízena výpravčím DOZ v železniční stanici Beroun. Příchod k oběma nástupištím je od přejezdu P2224, ležícího v km 10,066. To vše a další důležité skutečnosti se můžete dovědět z obou listů platného plánu stanice Správy železnic.


Přejezd P2224 na plánku železniční stanice Praha-Řeporyje
(kliknutí do náhledu otevře plánek celý ve formátu XLS)

Železniční stránkou incidentu (mimo jiné) se zabývá třeba komentář Jana Cempera: Musíme však do úvahy vzít i lidský aspekt celého problému. Konečný verdikt o jak nebezpečný manévr šlo nechme vyšetřovatelům. Hodně totiž záleží na tom, v jaké poloze bylo návěstidlo stojícího vlaku. Pokud bylo v poloze „stůj“, byl to neuvěřitelný risk, protože v ten okamžik stanicí mohl projet jakýkoliv jiný vlak. Stanice má totiž tři koleje. Pokud návěstidlo bylo v poloze „volno“, posádka vlaku mohla s jistotu vědět, že na trati není jiný vlak a nebyl tedy ohrožen ničí život. Bulvární Blesk zase nastoluje jiný problém. A celou problematiku včetně aktivity starosty Novotného shrnuly Lidovky. Když si to vše přečtete a zvážíte, jistě si utvoříte vlastní názor, který můžete vyjevit v diskusi. Motivované třeba těmito otázkami:

Měla v textu a odkazech popsaná situace také nějaké naprosto legální řešení?
Jak byste se v ní zachovali na místě těch tří žen a pracovníků Českých drah vy?
Je podle vás z celé této události třeba vyvodit nějaké důsledky obecného rázu?

Situace na přejezdu, jak ji zachytila páně Novotného kamera; zdroj: internet

Súvisiace odkazy