Každá třetí nehoda na přejezdu je smrtelná – prázdniny jsou rizikové

8.7.2020 8:00 Mgr. Martin Drápal Zdroj: Drážní inspekce - tisková zpráva

Každá třetí nehoda na přejezdu je smrtelná – prázdniny jsou rizikové

Zatímco v první polovině roku 2019 umírali lidé při každém sedmém střetnutí na železničním přejezdu, tak v letošním roce je smrtelná již každá třetí nehoda. Přestože počet nehod na přejezdech v porovnání s předchozím rokem klesl o 38 %, usmrcených přibylo. Za prvních šest měsíců letošního roku eviduje Drážní inspekce již 18 usmrcených, což je o 38 % více, než za stejné období roku 2019. Téměř stoprocentní nárůst evidujeme v počtu zraněných při těchto nehodách.

I když aktuální statistiky již nyní vykazují zhoršení v porovnání se stejným obdobím minulého roku, tak po prázdninách může být ještě hůře. Měsíce červenec a srpen jsou dlouhodobě v případě nehod na železničních přejezdech rizikové a v těchto měsících evidujeme vyšší počet nehod i jejich následků. V červenci roku 2019 zaznamenala Drážní inspekce dokonce nejvyšší počet usmrcených na železničních přejezdech od roku 2008. I z tohoto důvodu Drážní inspekce apeluje na řidiče, cyklisty i chodce, aby dbali v letních měsících zvýšené pozornosti a při pohybu v blízkosti železnice byli maximálně opatrní.

Zákon o provozu na pozemních komunikacích jasně stanovuje povinnosti účastníkům silničního provozu týkajících se železničních přejezdů. Základním pravidlem je, že si před železničním přejezdem musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zda může železniční přejezd bezpečně přejet a za přejezdem pokračovat v jízdě. Nejsou-li splněny tyto podmínky, nesmí na přejezd vůbec vjet. Zároveň platí, že nesvítí-li na železničním přejezdu bílé přerušované světlo, je nutné se na takovém přejezdu chovat stejně jako kdyby byl zabezpečen pouze výstražnými kříži, tedy 50 metrů před železničním přejezdem jet maximální rychlostí 30 km/h a dbát zvýšené opatrnosti. To platí i v případě, jsou-li na přejezdu závory (a bílé přerušované světlo nesvítí).

Drážní inspekce v minulosti připravila řadu preventivních kampaní, aby varovala dospělé i děti před riziky, které jim hrozí na železnici. V roce 2009 vydala DVD s filmem Hazardéry železnice zabíjí, který názorně ukazuje, co vše hrozí lidem na železnici, pokud se v jejím okolí budou chovat nezodpovědně. Do autoškol byl také v roce 2007 distribuován film Řidič, postrach přejezdů, který zdůrazňuje pravidla při přejíždění železničních přejezdů. O rok dříve v létě Drážní inspekce varovala občany tématickými billboardy před nezodpovědným chováním, ještě na jaře téhož roku pak připravila vědomostně-bezpečnostní soutěž pro děti v dětském časopisu Hurá. Všechny kampaně jsou ke stažení na webu DI.

Na příslušnou stranu téhož webu byly umístěny podrobné půlroční statistiky mimořádných událostí. Součástí přehledu na druhém listu jsou i statistiky podle jednotlivých krajů v meziročním srovnání.

Drážní inspekce je státní instituce, která šetří příčiny a okolnosti mimořádných událostí (nehod). Jako vyšetřovací orgán je nezávislá na všech státních institucích a jakémkoli provozovateli drah a drážní dopravy. Drážní inspekce se při své činnosti řídí zejména zákonem č. 266/1994 Sb., o dráhách, a příslušnými prováděcími vyhláškami.

Úvodní ilustrační snímek: Při nehodě u Struhařova dne 14.6.2020 bylo zraněno 12 osob
a způsobena škoda ve výši 3,7 milionu Kč © Drážní inspekce

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy