Preventivní vlak bezpečné železnice zblízka

21.10.2008 10:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: České dráhy, a.s.

Preventivní vlak bezpečné železnice zblízka

Nehody na přejezdech, úrazy elektrickým proudem z troleje o napětí až 25 000 voltů nebo zachycení člověka vlakem na širé trati i přímo v železniční stanici. Takových neštěstí je stále hodně, lidé při nich umírají zcela zbytečně a statistiky hovoří jednoznačně: velmi rizikovou skupinou jsou mladí lidé ve věku od 13 do 19 let.

 

 

 

České dráhy, Policie ČR, BESIP – Ministerstvo dopravy a Drážní inspekce proto vypravují speciální Preventivní vlak, do kterého zvou studenty i veřejnost na promítání krátkých filmů a spotů s bezpečnostní tématikou a na diskusi s odborníky. Oficiálním dopravcem vlaku je ČD Cargo.

Ve vlaku návštěvníci uvidí, jak se chovat na přejezdech a dopady toho, když řidiči poruší pravidla hry právě tam, následky střetu vlaku s člověkem, srovnání brzdné dráhy vlaku a auta, crash-test srážky lokomotivy s automobilem, následky popálení člověka vysokým napětím pod trolejí i nezodpovědný hazard mladých lidí.

Preventivní vlak tvoří speciální kinovůz a výstavní salonní vůz. V kinovoze bude pro návštěvníky připraveno půlhodinové promítání filmů na téma bezpečnosti (především na železnici) z dílny partnerů projektu. V salonním voze pak výstava se stejnou tématikou a především diskuse s odborníky, kteří mají připraveny další informace.

  • Každý den od 8 do 15 hodin mohou přijít do Preventivního vlaku studenti i veřejnost.
  • Vstup je zdarma, veškeré náklady na tuto preventivní akci nesou organizátoři projektu.
  • Přes 2 000 mladých lidí navštíví program během jediného týdne. 

(Zdroj: Původní společná tisková zpráva Českých drah, ČD Cargo, Policie ČR, Drážní inspekce a oddělení BESIP Ministerstva dopravy)


Preventivní vlak v žst. Hradec Králové hl.n.

Fotografie z první zastávky Preventivního vlaku na olomouckém hlavním nádraží do připojené galerie pořídil Radek Hořínek, který bohužel akci mohl navštívit až před koncem její provozní doby, ale přesto stačil shlédnout instruktážní videa a prohodit pár slov s tiskovým mluvčím ČD Ondřejem Kubalou.   

22.10.2008 - Hradec Králové hl.n.: Preventivní vlak ještě dřímá u nástupiště 1A © PhDr. Zbyněk Zlinský

Já jsem se rozhodl na Radkův počin navázat bližším pohledem na tento vlak při jeho třetí zastávce, na královéhradeckém hlavním nádraží. Měl jsem to trochu komplikované, protože jsem musel být ráno někde úplně jinde, a tak se mi dva záměry pořídit podklady pro článek na VLAKY.NET křížily. Soupravu preventivního vlaku jsem mohl vidět už za temného ještě rána, kdy jsem vyrážel na cestu. A naštěstí také opět před polednem, když jsem se stihl do Hradce Králové vrátit.

 22.10.2008 - Hradec Králové hl.n.: Preventivní vlak v akci © PhDr. Zbyněk Zlinský

Zastihl jsem ji už nikoliv dřímající, ale plnou života. I když nikoliv zrovna halasícího. Momentálními návštěvníky totiž byli žáci místí školy pro sluchově postižené. Podle slov mluvčího ČD Ondřeje Kubaly šlo v tomto případě o premiérový počin, protože neslyšící mládež pochopitelně vyžaduje nejen formální úpravu programu (tlumočení do znakové řeči), ale také pozměněný přístup v prevenci samotné. Tato mládež je totiž železniční dopravou ohrožena mnohem více, než jejich nepostižení vrstevníci - nevnímá akustické signály ani hluk provozu.

22.10.2008 - Hradec Králové hl.n.: přednáška pro neslyšící © PhDr. Zbyněk Zlinský

Proto mi také pan Kubala nabídl, abych se na přednášku pro tuto skupinu podíval, že to bude jistě zajímavé. A také bylo. Škoda, že jsem nemohl setrvat déle, ale chtěl jsem si projít i ostatní vozy preventivního vlaku, podívat se na ruch kolem něj - a pak pochopitelně uhánět domů k počítači, abych vám své zážitky, především obrazovou formou, co nejdříve zprostředkoval.

22.10.2008 - Hradec Králové hl.n.: Preventivní vlak - nabídka materiálů © PhDr. Zbyněk Zlinský

Preventivní vlak se z Hradce Králové vydá do Pardubic a posléze do Chrudimi, aby tam zakončil svou letošní už druhou pouť. Zřejmě nebude poslední - i když by jistě byli všichni raději, aby takový vlak už nikdy nevyjel, protože by nebyl potřebný. Ale je, bohužel...

Odkazy:

Titulní snímek: Příslušníci PČR před Preventivním vlakem v Hradci Králové dne 22.10.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy