„Preventivní vlak bezpečné železnice“ letos vyrazil z Humpolce

16.9.2015 8:00 Luděk Šimek

„Preventivní vlak bezpečné železnice“ letos vyrazil z Humpolce

V rámci vlastního projektu Bezpečná Vysočina se i krajská samospráva na Vysočině snaží informovat o nebezpečích, která na účastníky provozu číhají. Rádi bychom, aby se o zřejmých hrozbách ve všech školách více hovořilo, aby si je mladí lidé uvědomovali, nepodceňovali je. Preventivní vlak Českých drah chápeme jako efektivní nástroj, který k osvětě přispívá.

To pravil, alespoň podle tiskové zprávy, dne 14. září tohoto roku v Humpolci hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek.

 

 


Stalo se tak při události, která se v posledních letech koná pravidelně, ale já jsem jí byl přítomen poprvé. Ve středu 9.9. jsem ve své elektronické poštovní schránce našel a otevřel pozvánku na třináctý ročník úspěšného projektu Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“, který startuje v pondělí 14. září v Humpolci svoji cestu Vysočinou. Vlastně nabídku, abych se zúčastnil zahajovací tiskové konference jako zástupce redakce magazínu VLAKY.NET. Proč ne, řekl jsem si, do Humpolce to nemám daleko a bude to jistě zajímavé – vždyť osvěty mezi veřejností o bezpečném cestování není nikdy dost.

Nahlédl jsem tedy do IDOSu – a uviděl první zádrhel: Jeden vlak do Humpolce přijíždí v 7:15, další v 10:58. A konference začíná v 10:30 ... Co se dá dělat, musím použít nestylový prostředek – autobus ze Světlé nad Sázavou. Ale příliš mi to nevadí, ve Světlé na nádraží se dobře čeká na spoj, mají tam malý dřevěný bufet s širokým sortimentem. Když jsem se tedy v pondělí 14. září před 9. hodinou posilnil u bufetu kávou a klobásou, posadil jsem se ještě na lavičku na chvíli před odjezdem autobusu. Od Havlíčkova Brodu přijel nákladní vlak, tažený dvojicí laminátek ČD Cargo, notně oprýskaných, na nichž mne zaujala jejich čísla:


230.102-6 a 230.103-4 jsou jako „dvojičky“ © Luděk Šimek

Jako by tvořily odjakživa pár, jak dvojičky u ZSSK, až na to, že u dvojiček musí být liché číslo nižší. Víc mne ale mělo zajímat, o čem právě výpravčí informuje lokomotivní četu. Až vzápětí staniční rozhlas oznámil zádrhel č. 2: Mezi Vlkančí a Golčovým Jeníkovem je doprava přerušena, stala se tam nehoda ... Už zase. Před šesti dny tam došlo k nehodě s tragickými následky – jeden mrtvý, jeden těžce zraněný. Na koleji, která právě prochází rekonstrukcí. Nakonec jsem v deset hodin dorazil do Humpolce – do stanice, kde končí trať 237 z Havlíčkova Brodu. Dál pokračuje už jen vlečka. Na nákladní rampě už panoval čilý ruch. Byly zde přistaveny dva bývalé osobní vozy, byla tu i hasičská technika a kolem ní hloučky středoškoláků, projevujících docela živý zájem o věc.


Středoškoláci v roli diváků i figurantů © Luděk Šimek

Hasiči SŽDC z jednotky požární ochrany Havlíčkův Brod jim předváděli ošetřování raněných – a hned taky na svých posluchačích moderní prostředky vyzkoušeli, u dalšího vozidla zas je jakýsi mohutný hydraulický zvedák o dvou válcích.


Hydraulický zvedák – každý z válců unese 60 tun © Luděk Šimek

Nechám si vysvětlit, že toto zařízení je určeno k tomu, aby vrátilo na koleje vykolejené vozidlo. Hydraulické válce se nasadí pod přední rám s nárazníky, a protože každý z nich unese 60 tun, můžou nakolejit i tu nejtěžší lokomotivu. Je půl jedenácté a tisková mluvčí ČD Bc. Kateřina Šubová nás zve do konferenčního vozu. To je druhý vagon soupravy. V tom předním, bývalém služebním voze, je kinosál. Konference není dlouhá, jako první dostává slovo hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek. Možná i jeho původní povolání jej předurčuje k tomu, že má o zvyšování bezpečnosti cestujících i uživatelů přejezdů upřímný zájem.


Hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek © Luděk Šimek

Dalším hostem jsou generální ředitel a předseda představenstva ČD Pavel Krtek, M.Sc., který nás mimo jiné informuje o tom, že i na úrovni vlády už je návrh na úpravu osnov autoškol tak, aby se více zaměřily na přejezdy. Hovoří zde ještě náměstek hejtmana pro dopravu Ing. Libor Joukl – ten mluví zejména o zkušenostech z besed s dětmi a studenty na minulých ročnících - a za SŽDC ředitel odboru systému bezpečnosti provozování dráhy Ing. Vítězslav Lössel. Seznamují nás s otřesnými čísly statistiky - za poslední tři roky zahynulo na železnici 673 lidí, z toho 91 byli mladí do 25 let. Rok 2014 byl z uvedeného období nejtragičtější, i proto České dráhy a jejich partneři v prevenci zacílené na mladé lidi pokračují.


Nejvyšší šéf našeho národního železničního dopravce Pavel Krtek, M.Sc. © Luděk Šimek

Přestože celkově v letošním roce ubylo střetů v porovnání s rokem 2014 o 25 % a počet usmrcených se snížil o necelých 29 %, jedná se stále o velmi varovná čísla. Jako nejrizikovější skupina pak byla vyhodnocena mládež ve věku 14 – 19 let. Proto již 13. rokem Preventivní vlak objíždí naši republiku, proto jsou do něho zváni zejména starší žáci ŽS a středoškoláci. Jsou přímo v prostředí železnice netradiční formou seznamováni s tím, jak končí zbytečná rizika spojená s nerozvážným hazardem, frajerstvím nebo obyčejnou nepozorností. Během vystoupení čelních představitelů kraje, ČD a SŽDC je na čelní stěnu promítána prezentace – statistika, ilustrující jejich údaje, i otřesné snímky z nehod.


Trasa „Preventivního vlaku“ v roce 2015; zdroj: České dráhy, a.s.

Po krátké tiskové konferenci se přesouváme do kinovozu, kde se dosud střídaly po 20 minutách jednotlivé třídy. Shlédli tu pozoruhodné dílo – hraný dokument To nedáš. Skládá se z pětice tragických příběhů – rekonstrukcí událostí, komentovaných skutečnými účastníky:

  1. Dívka přecházela trať mimo přejezd, avšak „běžně se v tom místě přechází“. V koleji jí vypadla peněženka. Otočila se, vrátila se pro ni a ...
  2. Cyklista, jezdil se sluchátky, do nichž si pouštěl hudbu tak, že neslyšel okolí, neslyšel zvonky přejezdu, ale nerespektoval ani červenou, ani závory, které prostě objel – rovnou pod vlak.
  3. Známé „adrenalinové“ lezení na vagony, odstavené pod trolejí. Lezec nepřežil.
  4. Dva vlaky se potkávají na trati. V tom prvním mladý pár u otevřeného okna, v tom druhém rozjařená parta chlapců a dívek popíjí pivo z plechovek. Prázdnou plechovku vyhodí oknem – ta vletí protijedoucí dívce rovnou do tváře. Nadosmrti ji ošklivě poznamená.
  5. Aktivní basketbalista, týden co týden se svým mužstvem jedou vlakem někam na zápas, týden co týden on dobíhá na poslední chvíli, ale vždycky to stihne, naskočit do vlaku. Až jednou se netrefí a spadne nohama pod kola. Od té doby navštěvuje své kamarády v tělocvičně na vozíku.

Promítání končí, v kinosále nás střídá další várka studentů. Já odjíždím, tentokráte motoráčkem v 11:59 do Havlíčkova Brodu a tam se dozvídám, že všechny vlaky mají 35 – 50 minut zpoždění, že mezi Vlkančí s Golčovým Jeníkovem se stále jezdí náhradními autobusy.


Z „pavouka“ 841.005-2 nám mává na cestu Karel Havlíček © Luděk Šimek 

Až někdy kolem 15. hodiny nás převáží náhradní autobus nadjezdem nad tratí mezi Vlkančí a Golčovým Jeníkovem – a my vidíme právě tam soupravu pracovních vozů, která tam stále ještě stojí (už více než 6 hodin), z jednoho vozu jsou sesunuta kolejové pole. Je to tam, kde trať vede po náspu přes údolí zvané Masná Bába, rovnou v km 260.

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  2. České dráhy, a.s. - Třináctý preventivní vlak
  3. ČD Cargo, a.s.
  4. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  5. Drážní inspekce
  6. Policie České republiky
  7. BESIP
  8. Kraj Vysočina
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu
Úvodní snímek: Ukázka záchranářské práce v žst. Humpolec © Luděk Šimek
 
Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy