Dopravné správy

SOR vyhrál tendr od Arrivy na 159 autobusů

Společnost SOR Libchavy se stala hlavním vítězem letošní největší soutěže na dodávku nových autobusů v Česku. V ní uspěl i další tuzemský výrobce Iveco Czech Republic, dodá ale méně autobusů než jeho rival.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podrobnosti ke slavnostně otevřenému ''Gotthardu''

První vlaky s cestujícími projely novým nejdelším tunelem na světě. Dokončený 57 kilometrů dlouhý Gotthardský tunel výrazně zrychlí cestování mezi Curychem a Milánem. Dva tunely, které pod Gotthardským průsmykem za poslední dvě staletí vyrostly, už totiž dopravě nestačily, a proto se Švýcaři rozhodli v referendu pro stavbu dalšího, který se současně stane nejdelším železničním tunelem světa.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

O kolik km/h rychleji jel vlak u Ústí n. O. obloukem?

Cestující po hlavní železniční trati mezi Ústím nad Orlicí a Chocní prožili v pátek chvilku strachu o život, když ranní vlak IC 552 vjel příliš rychle do tamních oblouků a hrozilo vykolejení. „Černé skříňky“ lokomotivy později potvrdily, že strojvedoucí chyboval.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kamera projela Gotthardský tunel těsně před otevřením

Nový železniční tunel se začátkem června otevírá ve Švýcarsku. S délkou 57 kilometrů se Gotthardský úpatní tunel vedoucí skrz Alpy stane vůbec nejdelším na světě, zhruba o čtyři kilometry ukradl dosavadní prvenství japonskému Seikanu. Především ale zkrátí cestu z Curychu do italského Milana zhruba o půl hodiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sjednocení železničních předpisů na dosah

Evropský parlament podpořil na konci dubna první část čtvrtého železničního balíčku – takzvaný technický pilíř reformy evropské železniční dopravy. Schválení se tak dočkala pravidla, jejichž cílem je postupně nahradit národní technické předpisy v železniční dopravě celoevropskými a zajistit tak slučitelnost infrastruktury i vagonů a lokomotiv pro používání na železniční síti v celé Evropě.

Celou zprávu najdete na této stránce.
 

Převod nádražních budov dostal definitivně zelenou

26. 5. - Řídící výbor Českých drah schválil převod nádraží na státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Souhlas výboru složeného z náměstků ekonomických ministerstev byl posledním bodem schvalovacího procesu dlouhodobě připravované transakce zhruba 1500 nádražních budov za 3,3 miliardy korun. Dráhy budovy i zaměstnance, kteří se o ně starají, převedou nejpozději k 1. srpnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

V Brandýse nad Labem ujely vagony z vlečky

BRANDÝS NAD LABEM, CHRÁST U PLZNĚ - Z dosud neznámých příčin na výkolejce před Brandýsem nad Labem ve Středočeském kraji vykolejily dva nákladní vozy. Ty zablokovaly jak železniční trať, tak i přilehlou silnici. K další nehodě pak došlo dopoledne také v Chrastu u Plzně, kde auto zavadilo o poslední vagon projíždějícího vlaku...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusová linka Poprad - Zakopané v lete 2016

Od 17. júna do 16. októbra 2016 bude opäť v prevádzke cezhraničná autobusová linka Poprad - Zakopané poľského dopravcu Strama. Táto cezhraničná autobusová linka v súčasnosti predstavuje jediné spojenie verejnou hromadnou dopravou medzi slovenskou a poľskou stranou Vysokých Tatier.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Číňané mají revoluční řešení MHD

Čínští inženýři přišli s nápadem, který má pomoci s dopravními zácpami a smogem ve velkých městech. Koncept se nazývá Tranzitní zvýšený autobus - cestující v něm jedou nad automobily a vůz hromadné dopravy nemusí čekat v koloně. Autobus bude podle plánů jezdit na elektrický pohon a pohybovat se bude po kolejích - každý vůz bude schopen pojmout až 1200 cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Študenti povedú bratislavské električky

Kým pre väčšinu ľudí ostáva šoférovanie električky iba detským snom, prvá pätica študentov by mala do bratislavských ulíc vyraziť už v júli. Netradičná brigáda pre dopravný podnik síce oslovila desiatky mladých ľudí, no do zácviku sa ich dostalo len niekoľko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AWT pokračuje v modernizaci paskovského terminálu

Mezinárodní dopravní skupina AWT nadále pokračuje v modernizaci terminálu kombinované dopravy v Paskově. Překladiště od května nově obsluhuje moderní intermodální překladač Hyster RS 46-33 IH, který zrychlí a zkvalitní provoz při překládce kontejnerů v terminálu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK spustil prieskum spokojnosti

Pre cestujúcich mestskou hromadnou dopravou pripravil Dopravný podnik mesta Košice krátku anketu, v ktorej môžu vyjadriť svoje postrehy z cestovania MHD. Každý, kto sa do prieskumu zapojí, je zároveň zaradený do súťaže o časový 30-dňový cestovný lístok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exnáměstek ČD má dostat 13 milionů odstupného

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že bývalý personální náměstek Českých drah (ČD) Milan Ruttner má nárok i na zbytek odstupného 2,2 milionu korun. Už v prosinci 2014 mu pražský městský soud přiznal 6,5 milionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

V Švédsku testujú elektricky poháňané kamióny

Na diaľnici E16, ktorá leží neďaleko mesta Gävle vo švédskom vnútrozemí, sú záverečné prípravy pre elektrifikované cesty ťažkých nákladných vozidiel v plnom prúde. Akonáhle bude nadzemné elektrické vedenie natiahnuté na dva kilometre dlhý úsek osadený stĺpmi, bude všetko pripravené pre prvé skúšobné jazdy elektricky poháňaných nákladných vozidiel Scania, ktoré sú vybavené pantografmi, podobne ako nám dobre známe trolejbusy a električky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čepro má zájem o čerpací stanice v depech ČD

České dráhy mohou získat stamiliony na splácení dluhů, ale současně přijít o další majetek. Státní firma Čepro má zájem o desítky čerpacích stanic v lokomotivních depech po celé republice, které slouží hlavně k tankování dieselových jednotek a lokomotiv.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako ste spokojní so službami ZSSK?

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ponúka cestujúcim možnosť hodnotiť úroveň svojich služieb. V rámci pilotnej prevádzky môžu od začiatku mája do konca júla prostredníctvom mobilnej aplikácie Staffino hodnotiť personál pokladníc v železničných staniciach Košice a Prešov a štyri rýchliky na trati Bratislava – Košice. Zákazník môže zamestnanca ZSSK, resp. vlak pochváliť alebo poslať pripomienku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bude „Slovenská strela“ exponátem nového muzea?

Z prázdné haly bývalé slévárny na okraji areálu Tatry se má stát exkluzivní technické muzeum s mnohem většími prostorovými možnostmi. To společně plánují moravskoslezský krajský úřad s kopřivnickou automobilkou. Město se však obává, že mu zůstane prázdná polovina kulturního domu, kde muzeum sídlí nyní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

LEDky v návestidlách na Hlavnej stanici nebudú

Nové návestidlá hlavne zariaďovacie malé trpaslíky by bolo vhodné na Bratislava hlavná stanica spravit novou LED technológiou nakoľko pri západe respektíve východe slnka tieto navestidla nie je vidno svetlo aké svieti.neni rozpoznateľné na prvý pohľad a ohrozuje bezpečnosť nielen rusnovodica ale aj celej dopravy...

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Dvůr Králové chce přivést železnici do centra

Dopravu ve Dvoře Králové nad Labem čeká revoluce. Město chce využít 3,5 kilometru dlouhou vlečku a zavést vlaky z pět kilometrů vzdáleného nádraží do centra. Cesta z Pardubic do Dvora bude bez přestupu trvat 51 minut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Most na Ostrov v Trenčíne

Chcel by som Vás poprosiť o info k rekonštrukcii mosta na Ostrov - v akom štádiu sú momentálne práce? Aký je plán prác - čo sa stihne do leta? V akej podobe bude otvorený most - bude plne funkčný, alebo v akom režime bude fungovať?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.