Dopravné správy

Važec: požiare z vlakov, zúbožená stanica a málo spojov

Železnica prechádzajúca najväčšou obcou horného Liptova spôsobuje viacerým obyvateľom niekoľko problémov. Najvážnejším je nedostatok vlakových spojov s okresným mestom Liptovským Mikuláš a Popradom, ktorý je o niekoľko kilometrov bližšie. Väčšina vlakov totiž končí svoju jazdu v Mikuláši, Liptovskom Hrádku a z opačného smeru v Poprade alebo Svite.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Obžaloba za přípravu útoku na vojenský vlak

Státní zástupce obžaloval pětici levicových extremistů v kauze přípravy teroristického útoku na vlak převážející vojenský materiál. [...] Třem lidem hrozí 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, zbylým dvěma až tři roky odnětí svobody za nepřekažení trestného činu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet chce prípoje ZSSK k meškajúcim vlakom

Súkromný dopravca RegioJet sa chce dohodnúť so štátnou Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) na zabezpečovaní vzájomných prípojov medzi zmeškanými vlakmi. Zdôvodňuje to častými prípadmi, keď pre mierne zdržania spôsobené výlukami na hlavnej trati nepočkajú štátne vlaky na žlté expresy a odídu bez cestujúcich, ktorí na ne už mali aj zakúpený lístok a chceli v Košiciach prestúpiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zpívající (nejen) přerovské nádraží

Přerovské nádraží se rozezpívá ve čtvrtek 5. května 2016 v 18 hodin. Nejen cestující vlakem se mohou těšit na koncert smyčcového kvarteta Gamavilla, se kterým vystoupí klarinetistka Ludmila Peterková a sopránistka Jana Šelle.

Projekt, který rozezpívá některá nádraží v Olomoucké kraji, vzešel z myšlenky sopránistky Jany Šelle. Cílem je přinést posluchačům výjimečný zážitek z klasické hudby v akusticky zvláštních prostorách. České dráhy vyšly tomuto projektu vstříc a umožní další netradiční koncerty na vybraných nádražích.

Nejen cestující se můžou těšit v květnu a červnu na klasickou hudbu na šumperském, olomouckém, zábřežském a prostějovském nádraží.

ČR a Sasko sa dohodli na vybudovaní VRT

Česko a nemecká spolková krajina Sasko sa dohodli na spoločnom vybudovaní úplne novej vysokorýchlostnej železnice z Prahy cez Ústí nad Labem do Drážďan. Hotová by mohla byť v roku 2030. Trať spojí Českú republiku a Nemecko tunelom pod Krušnými horami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

NKÚ kritizuje dotace na vlaky Českých drah

Nejvyšší kontrolní úřad kritizuje ministerstvo dopravy za to, že nijak nepokročilo v soutěžích na provoz rychlíků a nezjišťuje, zda jsou peníze pro České dráhy skutečně oprávněné. Vyplývá to z kontrolního závěru, který úřad v pondělí zveřejnil. Ministerstvo zdržení při otevírání trhu připustilo, odmítlo ale, že by liberalizaci osobní dopravy bránilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 17. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) až k  4 zrážkam vlaku a civilnej osoby, pričom dve z týchto zrážok boli smrteľné. Prvá tragická zrážka sa odohrala v úseku Košice – Kostoľany nad Hornádom, druhý prípad sa stal vo Vrútkach a v oboch prípadoch išlo o samovraždu. V úseku Košice – Barca zrazil nákladný vlak muža, následne bol prevezený do nemocnice. Na zastávke Tekovská Breznica zrazil prechádzajúci rušeň muža, ktorý sedel na hrane nástupišťa a zranený bol odvezený na vyšetrenie do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Express loni snížil ztrátu

Soukromý dopravce Leo Express zůstal i ve třetím roce ostrého provozu ve ztrátě. Firma loni prodělala 84 milionů korun, současně ale snížila své zadlužení a provozně je v zisku. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou v Leo Express v pondělí zveřejnil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR majú nového šéfa

Minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) dnes odvolal Dušana Šefčíka z funkcie generálneho riaditeľa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Zároveň na jeho miesto vymenoval Tibora Šimoniho.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arbitráž o lokomotivy řady 380 ještě nekončí

České dráhy doplatily minulý týden tři čtvrtě miliardy korun Škodě Transportation za prohranou arbitráž. Firma navíc žádá přes dvacet milionů korun jako úrok z prodlení za každý den od nabytí právní moci verdiktu rozhodčího soudu. Je to denně zhruba 166 tisíc korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava priecestia v Bošanoch

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) opravia priecestie na železničnej stanici v Bošanoch v okrese Partizánske. Práce, ktoré potrvajú od 3. do 14. mája, budú mať za dôsledok vylúčenie dopravy motorových vozidiel cez toto priecestie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Miliardový převod prvních nástupišť na SŽDC

Za převod prvních nástupišť na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) očekávají České dráhy výnos v rozmezí stovek milionů korun až 1,5 miliardy korun. Zatím jde však pouze o odhad, ČD na tento majetek nemají vypracované cenové posudky. První nástupiště totiž nejsou součástí aktuálně převáděného balíku 1500 nádraží, které dopravce prodává SŽDC, řekl předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR realizujú v Bratislave dve výluky

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú v tomto týždni v bratislavskom regióne dve výluky, prvá je v medzistaničnom úseku Odbočka Močiar – ŽST Bratislava hlavná stanica (koľaj č.2) a druhá výluka sa uskutoční v ŽST Devínska Nová Ves (koľaj č. 2,4 a výhybka č. 1,5,7)  a v medzistaničnom úseku Bratislava Lamač – Devínska Nová Ves.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vedení Českých drah namíchlo ministra

Ministr dopravy Dan Ťok se chce zasadit o zrušení rekordních soutěží Českých drah na nákup nových vlaků, které dopravce vypsal v polovině dubna. Dráhy poptávají za více než deset miliard elektrické soupravy, motorové vlaky a vagony.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Na troch tratiach sa mení nástup do vlakov bez lístka

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upravila od mája na troch tratiach pravidlá nastupovania do vlakov bez cestovného lístka. Ako ZSSK uviedla, ide o trate Trnava - Kúty, Čadca - Makov a Humenné - Stakčín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Preventivní vlak míří do Zlínského kraje

Železnice je synonymem bezpečného cestování za předpokladu dodržení základních pravidel bezpečného chování. Neúprosné statistiky nehod jsou silným impulzem pro České dráhy pokračovat i letos ve svých aktivitách v oblasti prevence na železnici a zvyšovat úroveň respektu k jasně daným pravidlům na dráze. Národní dopravce odstartoval minulý týden spolu s partnery Správou železniční dopravní cesty, Policií ČR a ČD Cargo čtrnáctý ročník úspěšného projektu Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“ na severní Moravě. Ve středu a čtvrtek 4. a 5. května nabídne netradiční projekci filmu „To nedáš!“, diskuzi s vyšetřovateli nebo nácvik první pomoci ve Zlínském kraji, přímo na otrokovickém nádraží.

Nabízíme vám při této příležitosti možnost absolvovat celý program Preventivního vlaku spolu se studenty, shlédnout film, projít nácvik první pomoci nebo se zapojit do diskuze s vyšetřovateli. První studenti dorazí ve středu již v 8:15. V případě dotazů vám budu ve středu ráno k dispozici přímo u Preventivního vlaku.

Podrobnější informace k Preventivnímu vlaku naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Ako sa rodili košické trolejbusy

Ropná kríza na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov prinútila vládne špičky vtedajšieho Československa prehodnotiť silnú preferenciu autobusovej dopravy v mnohých prevádzkach hromadnej dopravy po celej republike. Výnimkou neboli ani Košice, ktoré v rokoch 1968 až 1972 z dôvodu relatívne lacnej a tým pádom rentabilnejšej autobusovej trakcie zlikvidovali hneď niekoľko električkových tratí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S ČD výhodně na letiště Praha a Ostrava

Z Hlavního nádraží na Letiště Václava Havla nyní každých 15 minut

Letní sezónní provoz expresní autobusové linky Airport Express byl zahájen. Autobusy spojující přímo vlakové spoje a mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni nyní jezdí až v 15minutových intervalech. Dosud byl interval dvojnásobný. Linka Airport Express jezdí ve směru na Letiště Václava Havla Praha od 6:30 do 22:00 hodin, v opačném směru pak od 5:30 do 21:00 hodin. Navíc je zaveden ranní spoj na letiště v 5:30 hod. Na linku jsou nasazovány převážně nízkopodlažní autobusy zajišťující snadný nástup a dostatečný prostor pro uložení objemných zavazadel turistů a leteckých cestujících. Na pražském hlavním vlakovém nádraží jsou pak přímé přestupní vazby s železniční dopravou do celé České republiky.  

Speciální jízdenka ze všech koutů republiky až na letiště

Letečtí cestující mohou využít také speciální zpáteční vlakové jízdenky Vlak+letiště, které mají prodlouženou platnost na 30 dní a nabízejí slevu 25 % z ceny obyčejného jízdného. Jízdenka je vydávána pro přímou cestu prakticky ze všech stanic a zastávek Českých drah až na Letiště Václava Havla. Jízdenka tak platí jak ve vlaku do / z Prahy hlavního nádraží, tak na spoje Airport Express. Podobné zlevněné jízdenky je možné pořídit také při cestě na Letiště Leoše Janáčka v Ostravě, Mošnově. Podrobnosti je možné získat například na webu Českých drah: http://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/jizdenka/jizdne-a-slevy/-6851/

Šoférovali sme bratislavskú električku

Skúšobnú jazdu sme absolvovali v areáli vozovne Dopravného podniku Bratislava v Krasňanoch. Cvičná električka, ktorú v zácviku riadila redaktorka SME, je asi šesť rokov po generálnej oprave. Ide o pôvodný stroj Tatra ČKD z rokov 1971 až 1977. Táto generácia strojov prešla generálkami v rokoch 1999 až 2012. Pôvodný je už len rám.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cyklistické výhody pro cestující ČD v Přerově

Rádi bychom vás informovali, že ode dnešního dne zaparkují v Přerově všichni zákazníci ČD s platnou aplikací na In Kartě své kolo v cyklověži přímo u nádraží na prvních 24 hodin zdarma! Při vyzvednutí kola stačí přiložit spolu s parkovacím lístkem i In Kartu ČD ke čtečce, kolo pak bude bez poplatku vydáno.

České dráhy v dubnu také otevřely novou půjčovnu kol v Přerově. Spolu se zábřežskou, olomouckou, hranickou půjčovnou a s půjčovnou v Lipníku nad Bečvou nabízí národní dopravce v Olomouckém kraji celkem 47 krosových kol, 4 dětská kola a 2 elektrokola. Nejširší je tradičně nabídka v olomoucké půjčovně na hlavním nádraží. Nabízí 20 krosových kol, dvě dětská, dvě dětské cyklosedačky i dvě elektrokola, otevřena je denně od 7 do 21 hodin. Po sedmi krosových kolech mají půjčovny v Hranicích a Lipníku, v Zábřehu nabízejí ČD šest krosových kol. V Hranicích je otevřeno denně od 7 do 21 hodin, v Lipníku pak denně od 7 do 20 hodin, v Zábřehu od 7:15 do 19:00. Nově otevřená přerovská půjčovna nabízí 7 krosových kol, dvě dětská a dvě dětské cyklosedačky denně mezi sedmou ranní a půl devátou večerní.