Dopravné správy

Letná prevádzka na TREŽ sa začne 2.7.2016

Počas letných prázdnin od 2. júla do 4. septembra 2016 bude zavedená pravidelná víkendová prevádzka električky z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc. Dopravu bude zabezpečovať nezisková organizácia Trenčianska elektrická železnica, n.o.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Drážní inspekce má nového šéfa

Drážní inspekce má nové vedení. Ve funkci generálního inspektora po deseti letech končí Roman Šigut, nahradí jej jeho dosavadní náměstek Jan Kučera. Dnes [15.6.2016] ho do funkce jmenovala vláda, když předtím zvítězil ve výběrovém řízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

V lete bude do Tatier premávať viac vlakov

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posilnila oddnes spoje do Vysokých Tatier pred blížiacou sa letnou turistickou sezónou. Turisti sa tak do veľhôr dostanú ľahšie nielen z Popradu, ale aj zo Štrby, odkiaľ smerom na Štrbské Pleso premáva zubačka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO, a.s. představila stroj EffiLiner 3000

První elektrickou lokomotivu západní provenience, která v Česku prošla komplexní modernizací, díky níž vzniklo špičkové hnací vozidlo EffiLiner 3000, představili na ostravském veletrhu drážní techniky Czech Raildays Josef Gulyás, generální ředitel akciové společnosti CZ LOKO, a Marie Vopálenská, generální ředitelka Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnovenie premávky električiek cez Šafárikovo nám.

V súvislosti s postupným odovzdávaním novej električkovej trate do prevádzky bude už od stredy 15. júna 2016 obnovená premávka električiek po Vajanského nábreží a cez Šafárikovo nám. a Štúrovu ulicu. Električkové linky 1, 4, 6 a autobusová linka X13 budú zmenené nasledovne:

Viď správa na tejto stránke.

Škoda dodá tramvaje do německého Chemnitz

Plzeň - Škoda Transportation dodá do německého Chemnitzu 14 tramvají za zhruba 950 milionů korun. První vůz převezme čtvrtmilionové saské město v létě 2018 do zkušebního několikaměsíčního provozu, celá flotila bude dodána do léta 2019. ČTK to řekl předseda představenstva skupiny Škoda Transportation Tomáš Ignačák. Podle něj je vůbec první dodávka škodováckých tramvají na německý trh výsledkem dlouholeté práce obchodníků a techniků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 23. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k trom zrážkam vlaku a civilnej osoby, ktoré boli, žiaľ, v dvoch prípadoch smrteľné.

Jedna zrážka sa stala v úseku Krásna nad Hornádom – Barca, kde vlak zrazil a usmrtil muža. Ďalšie dve nehody sa stali v pondelok a v piatok v úseku Markušovce – Spišská Nová Ves, kde vlak zrazil a usmrtil osobu mužského pohlavia, žena zrážku prežila a bola odvezená do nemocnice. Vo všetkých prípadoch sa podľa predbežných zistení jednalo o úmyselné konanie osôb s cieľom spáchať samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Amsterdam: Británie lituje fragmentace železnice

13.6. - Předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s. Pavel Krtek přednesl 7. června 2016 na pozvání organizátorů jubilejního 20. kongresu Passenger Rail Europe v Amsterdamu přednášku o proměnách českého železničního trhu. Ve své prezentaci se zaměřil na jednotlivé obchodní segmenty, jejich vývoj a investiční rozvoj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Informačná výluka na VLAKY.NET sa skončila

Asi vám neuniklo, že v poslednej dobe v tejto sekcii chýbali informácie v slovenčine. Pred odchodom na dovolenku som požiadal jedného kolegu z Českej republiky, aby ma zastúpil v oblasti správ v češtine, a všetkých zo Slovenska, aby tak urobili vo sfére svojej materinskej reči. Dominik svoju úlohu splnil  (za čo mu ďakujem), ostatní bohužiaľ nie (za čo si poďakovanie nezaslúžia).  

V každom prípade táto neplánovaná výluka, zavinená ľudským činiteľom, dnešným dňom končí a úderom 13. hodiny bude obnovená pravidelná prevádzka na „slovenskej trati“.   

PhDr. Zbyněk Zlinský

Ostrava hostí veletrh Czech Raildays

Buďte i vy na špici v oboru, hlásí plakát CZECH RAILDAYS - 17. ročníku mezinárodního veletrhu drážní techniky, výrobků a služeb. Koná se v areálu nákladového nádraží železniční stanice ČD Ostrava, hlavní nádraží od 14. do 16. června.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jezevčík jel sám vlakem z Budapešti do Prahy

Třikrát se museli strážníci věnovat opuštěným štěňatům, která skončila v útulku v pražské Troji. Na možné nové páníčky jsou psíci připraveni už koncem měsíce. Posledním přírůstkem je mezinárodní jezevčík, přijel z Bratislavy, možná až z Budapešti. Maďarsky se jezevčík řekne dakszli nebo tacskó.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chotěboř zve na oslavy 145 let železnice

Letos je tomu 145 let, co přijel do Chotěboře první parní vlak. Dne 1. června 1871 byl totiž zahájen provoz na železniční trati Havlíčkův (tehdy Německý) Brod – Chotěboř – Ždírec nad Doubravou – Hlinsko – Chrudim – Rosice nad Labem (dnes součást Pardubic).

U příležitosti tohoto výročí a též v souvislosti s 685. výročím udělení městských práv Chotěboři pořádá město Chotěboř v rámci Dnů města v sobotu 18. června 2016 jízdy parního vlaku a historického autobusu s doprovodným programem. Akce se koná za finanční podpory Kraje Vysočina a v úzké spolupráci s Českými drahami, organizací CEKUS Chotěboř, Sdružením přátel železnice v Chotěboři a dalšími subjekty. Na následujících řádcích bychom vám rádi poskytli bližší informace k této akci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cvičná srážka osobního vlaku s kamionem

13.6. - Správa železniční dopravní cesty se i letos připojila k mezinárodní akci ILCAD 2016. Ta se již tradičně koná u příležitosti Mezinárodního dne bezpečnosti na železničních přejezdech. Letošním tématem je nerespektování řidičů silničních vozidel signalizace výstražného zařízení na železničních přejezdech. Téměř každý den se můžeme opakovaně přesvědčit, o jak aktuální téma se jedná.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo: Každý rok koupíme pět Vectronů

ČD Cargo připravuje velké investice do obnovy vozidlového parku hnacích vozidel. V polovině června se v barvách dopravce oficiálně objeví první německá vícesystémová lokomotiva Vectron od společnosti Siemens, další čtyři stroje budou následovat do konce roku. Dceřiná firma plánuje další nákupy a postupné vyřazování přestárlých elektrických strojů. Nejen o tom jsme hovořili se členem představenstva ČD Cargo Zdeňkem Škvařilem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kraslická dráha oslavila 140 let

Kraslice (Sokolovsko) - Od doby, kdy na železniční trať mezi Sokolovem a Kraslicemi vyrazil první vlak, uplynulo 140 let. Toto výročí dnes veřejnosti připomněl Železniční spolek Klub M 131.1 velkolepými oslavami. Cestující po trati přepravila historická parní lokomotiva, organizátoři připravili kulturní vystoupení, výstavy starých železničních vozidel a zajistili i účast císaře Františka Josefa I. s manželkou a jeho následníka, řekl ČTK Robert Koutný z pořádajícího klubu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další mladík zkusil 25 kV na vlastní kůži

Už čtyři vážné úrazy elektrickým proudem na železnici vyšetřovala na Brněnsku za poslední dva měsíce policie spolu s Drážní inspekcí. Naposledy záchranáři vyjeli k trojici mladých lidí ve čtvrtek. Jeden z mladíků utrpěl těžké zranění, zbývající dva šok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nástupce Ďuriše v čele DPP

Praha - Nejvýše postaveným manažerem pražského dopravního podniku (DPP) je předseda představenstva Martin Gillar. Na starosti bude mít úsek generálního ředitele. Rozhodlo o tom dnes představenstvo DPP. Samostatného generálního ředitele představenstvo jmenovat neplánuje, fakticky ale bude tuto funkci vykonávat právě Gillar. V čele podniku nahradil v květnu odvolaného ředitele Jaroslava Ďuriše. Představenstvo dnes rovněž zvolilo svým místopředsedou Ladislava Urbánka. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává asi 10.000 lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Startuje 10. ročník ankety Nejkrásnější nádraží ČR

Desátý ročník o Nejkrásnější nádraží ČR je zahájen. Cestující tak mohou nominovat nádraží, která se jim z jakéhokoliv důvodu líbí. Nominace lze zasílat do září, slavností vyhlášení se uskuteční o dva měsíce později.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Němci chystají vlaky bez strojvedoucích

Berlín - Nejpozději za sedm let by po vybraných německých železničních tratích mohly jezdit vlaky bez strojvedoucích. V rozhovoru poskytnutém dnešnímu vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung to uvedl šéf německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) Rüdiger Grube. Společnost tím chce zvýšit konkurenceschopnost vůči silniční dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

GVD 2017: Arriva 2x denně do Trenčína, Leo do Varšavy

Řadu překvapení skrývá návrh nového jízdního řádu na hlavní trase mezi Prahou, Olomoucí a Ostravou. Nové spoje chystají jak České dráhy, tak i alternativní dopravci.

Celou zprávu najdete na této stránce.