Dopravné správy

České dráhy se propadly do obří ztráty

České dráhy se vrátily do ztrátového hospodaření. Firma loni prodělala 2,016 miliardy, celá skupina České dráhy pak 1,375 miliardy korun. Dopravce přitom víc utržil na prodeji jízdenek a ušetřil na nákladech. Do hluboké ztráty ale ČD naopak poslaly prohraná arbitráž a časté výluky. Prodražuje se ale i obsluha dluhu nebo marketing.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rakúsko bude kontrolovať vlaky v Brennerskom priesmyku

V oblasti Brennerského priesmyku pri hraniciach s Talianskom bude postavený 370 metrov dlhý plot a na tamojšej diaľnici sa zriadia tri kontrolné stanovištia; štvrté vznikne na súbežne vedúcej Brennerskej ceste B 182.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančurovy autobusy pokračují v expanzi na východ

Autobusový dopravce RegioJet zahájí 1. července provoz na nové mezinárodní lince z Prahy do Varšavy přes Hradec Králové, Náchod, Vratislav (Wroclaw) a Lodž. Zároveň zvýší počet vlakových spojů RegioJetu z Ostravy do Katovic a Krakova. Nová linka souvisí se snahou expandovat do Polska, do Pobaltí a také do Chorvatska, Slovinska či na Ukrajinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Výluka pri Trebišove obmedzí niektoré vlaky

Výluka pri Trebišove ovplyvní prevádzku vlakov osobnej dopravy na trase Košice - Humenné (trate č.190, 191) aj počas nasledujúceho týždňa. Obmedzenia sa denne dotknú jedného nočného rýchlika a piatich vybraných regionálnych expresov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chystá opravu zasypané tratě u Řetenic

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje obnovu železniční trati přes České středohoří. Trať mezi Lovosicemi a Řetenicemi poničil velký sesuv před třemi lety, který zavalil i dvousetmetrový úsek dálnice D8. Práce na stavbě trati by mohly skončit v listopadu 2019.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako to bolo s výbušninou v bruselskom metre

Belgickým vyšetrovateľom bruselských útokov z 22. marca sa zrejme podarilo vyriešiť jednu zo záhad tohto dňa: kam zmizol výbušný obsah batohu Osamu Krayema, komplica samovražedného atentátnika Khalida Bakraouiho, ktorý sa odpálil na stanici metra Maelbeek a zabil 16 ľudí. Uviedol to v piatok denník La Libre Belgique.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČR a Sasko plánují VRT z Prahy do Drážďan

Česko a Sasko se dohodly na společném vybudování vysokorychlostní železnice z Prahy přes Ústí do Drážďan. Hotova by mohla být v roce 2030. Trať spojí Českou republiku a Německo tunelem pod Krušnými horami. Sloužit bude osobní i nákladní dopravě, cestu z Prahy do Drážďan zkrátí z dnešních více než dvou hodin na hodinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava železničných mostov pri Lúkach pod Makytou

ŽSR začnú od 2. mája opravovať dva železničné mosty v prvej traťovej koľaji na trati Púchov – Horní Lideč, v úseku medzi železničnou stanicou Lúky pod Makytou a štátnou hranicou s Českou republikou. Práce potrvajú do 10. mája 2015

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy dostaly pokutu za wi-fi v railjetech

Railjety Českých drah mají rok a půl po nasazení do provozu konečně i pokrytí bezdrátovým internetem. Za způsob, jakým zadal dopravce zakázku své firmě ČD-Telematika, ale musí zaplatit stotisícovou pokutu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nevyužívaná trať pri Ružomberku

Chcel by som Vás poprosiť o informácie k nevyužívanej železničnej trati v Ružomberku. Ide o koľaje, ktoré smerujú od železničnej stanice smerom na východ, potom sa točia na juh, prechádzajú ponad Váh, pokračujú cez sídlisko Roveň a končia niekde v južnej časti mesta v lokalite Pod skalami. Súčasťou sú aj štyri železničné priecestia. Kto je majiteľom dráhy.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Legendární Posázavský pacifik mění tvář

Měsíce výluk na legendární trati z Prahy do Čerčan a Dobříše, zvané Posázavský pacifik, se koncem dubna stanou minulostí. Správa železniční a dopravní cesty dokončuje rozsáhlou rekonstrukci za tři čtvrtě miliardy korun, která ve víc než stoleté historii trati nemá obdoby. Stavaři kompletně vyměnili koleje, vybudovali nové zabezpečovací zařízení a postavili nástupiště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Správa železniční dopravní cesty vznikla dne 1.1.2003 - a (zjevně natvrdlí) novináři její název komolí dodnes.

Prvomájová košická MHD v nostalgickom štýle

V nedeľu 1. mája 2016 bude pri príležitosti zahájenia sezóny na Košickej detskej historickej železnici posilnená MHD historickými vozidlami. Na linke 2 budú premávať električky ČKD Tatra T2 #212 a Ringhoffer #104 (Cassovia) ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD hledají náhradu za „veselé krávy“

České dráhy se odklánějí od tradičního nákupu nových lokomotiv a místo toho plánují častější pronájmy. Tento týden kromě soutěže o stroje schopné jet až dvousetkilometrovou rychlostí na tratích do Německa a Rakouska, začal dopravce hledat i náhradu za dosluhující „lachtany“.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EP schválil prvú časť štvrtého železničného balíka

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes schválili tri legislatívne návrhy odstraňujúce technické prekážky, ktorým čelia železniční dopravcovia a výrobcovia koľajových vozidiel v dôsledku odlišných štandardov a postupov v členských štátoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hospodářské výsledky skupiny ČD za rok 2015

V přílohách najdete tiskové zprávy k výsledkům hospodaření za rok 2015. Celá Výroční zpráva i stručná prezentace s komentářem je na našem webu: http://www.ceskedrahy.cz/pro-investory/financni-zpravy/vyrocni-zpravy/-26610/.

Starší čísla snadno najdete v obdobné prezentaci za rok 2014 na stejném místě.

Tiskové zprávy ve formátu PDF:

  1. Do hospodaření ČD se loni promítly výluky SŽDC a prohraná arbitráž se Škodou Transportation
  2. ČD Cargo v roce 2015 překročilo plánované výsledky hospodaření

 

Terminály intermodálnej dopravy a širokorozchodná

Pripravujem viacero materiálov o železniciach. Odpovedali by ste mi na pár otázok? Vláda chce stavať nové terminály intermodálnej dopravy. O ktoré terminály a v akých lokalitách ide?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Drážka Kateřina představuje novinky

Unikátní úzkorozchodná dráha Kateřina v Novém Drahově u Františkových Lázní zahajuje po zimní přestávce slavnostně provoz. V letošní už páté sezoně, která se otevře poslední dubnový den, čeká návštěvníky řada novinek. Tou nejzajímavější bude zbrusu nový letní vagon pro dvanáct cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba budovy riaditeľstva ŽSR v Košiciach

Mám na vás niekoľko otázok týkajúcich sa rekonštrukcie budovy Riaditeľstva ŽSR v Košiciach na Železničnej ulici. Podľa stavebného povolenia vyveseného na dverách budovy bola už rekonštrukcia riaditeľstva ŽSR začatá. Ako stavebník sú uvedené Železnice SR. Kedy je predpokladané ukončenie rekonštrukcie?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Stát koupí od ČD nástupiště a pozemky

Manévrům s drážními nemovitostmi nebude konec ani po letošním převodu nádražních budov do vlastnictví státní Správy železniční dopravní cesty. Českým drahám totiž stále zůstanou pozemky, které chce získat stát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O výstavbe stanice Bratislava Filiálka a TIOP

Zaujimal by ma pohlad ŽSR najma na vybudovanie stanice Filialka, kedy by mohla byt vybudovana a ake vlaky by tu mali zastavovat? V akom stadiu su pripravovane stanice TIOP.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.