Dopravné správy

Jak bude vypadat okolí Masarykova náfraží

Investiční skupina Penta představila plány na velkolepý developerský projekt Central Bussines District. Díky akvizici brownfieldu u Masarykova nádraží se Pentě otevírá možnost změnit centrum Prahy jako málokomu v posledních dekádách. Studie ale ukazuje budovy i na pozemcích, které skupině nepatří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zaplavený podjazd pod traťou v Trenčíne

27.04.2016 sa tvorila veľká mláka v novom podjazde na Brnianskej. Vie sa o tomto probléme? Nehrozí väčšie zaplavenie a odstávka podchodu pri silnejších zrážkach?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Praha prodala Sofii 20 starých tramvají

Už v červnu zamíří do Sofie první část tramvají, které od pražského dopravního podniku koupila bulharská metropole. Jde o dvacet starších souprav typu T6 určených k postupnému vyřazení z provozu. Pro Sofii naopak tento nákup znamená výrazné posílení tamního vozového parku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hyperloop zmení motiváciu ľudí cestovať

Pred tromi rokmi projekt predstavil podnikateľ a vynálezca Elon Musk. No keďže sa sústredil na svoje firmy Tesla Motors a SpaceX, vývoj extrarýchleho potrubného dopravného prostriedku prenechal iným. Šance sa chytila aj spoločnosť Hyperloop Transportation Technologies (HTT) vedená Dirkom Ahlbornom. Absolvoval už tretie stretnutie so zástupcami slovenskej vlády, pretože jedným z favoritov na vybudovanie unikátnej trate je spojenie Bratislavy a Viedne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metrostav bude stavět metro v Helsinkách

Smlouvu na výstavbu trasy metra v Helsinkách v délce 2,77 kilometru podepsali zástupci Metrostavu a společnosti Länsimetro Oy. Zakázku za přibližně 33 milionů eur (cca 890 milionů korun) získal Metrostav ve sdružení s finskou společností Destia. Práce začnou již tento měsíc.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkové novinky z Bratislavy

Po strednej prehliadke vyšla z Ústredných dielní súprava električiek T6A5 #7943+7944. Súprave bol obnovený klasický červeno-krémový náter. Do premávky s cestujúcimi sa v uplynulých dňoch zaradili električky Škoda 29T ForCity Plus #7427 - 7429.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj soukromníků o expresy do Budějovic

Šest párů nových vlaků EuroCity/ InterCity má od prosince jezdit mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Mají být výrazně rychlejší než autobusy. Plán ministerstva dopravy, které si vlaky objednalo u Českých drah, ale naráží na velký odpor soukromých dopravců. Ti se totiž také chtějí dostat do systému státem objednávaných vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na južnej strane Chopku pribudne nová lanovka

Lyžiarske stredisko Jasná na severnej strane Chopku čaká tento rok modernizácia – vybuduje sa tu námestie a začne sa prvá fáza Centra Jasná. Úprava Champagne baru, hudobného klubu a prekrytie vrchnej terasy si vyžiada investíciu vo výške 368 000 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do železnice na Rychnovsku půjdou miliardy

Rychlejší cestování a vyšší kapacita tratí pro nákladní vlaky. To jsou hlavní důvody, proč chce Správa železniční dopravní cesty investovat miliardy korun do modernizace kolejí na Rychnovsku. Největší investice půjde do druhé koleje na Choceň, má být hotová za deset let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD počas podujatia „Wings for Life“

Počas bežeckého podujatia Wings for Life budú v nedeľu 8. mája 2016 po 13:00 presmerované viaceré linky MHD v centre mesta, v okolí Prístavnej ul. a v Petržalke na Panónskej ceste smerom do Čunova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nostalgicky do Lednice a s kolem do Podyjí

I letos vyjíždí tradiční historický motorový vůz Hurvínek z Břeclavi do Lednice. Nostalgickým vlakem se může každý vydat o víkendech a svátcích za krásami Lednicko-valtického areálu, a to až do 28. září. Poslední víkendy v měsíci, 28. května, 25. června, 30. července, 27. srpna a 24. září, Hurvínka nahradí v rámci „Lednického parního léta“ parní lokomotiva „Skaličák“ s historickými vozy „rybáky“. Milovníci cykloturistiky můžou vyrazit na jih Moravy cyklovlakem Expres Pálava–Podyjí, letos rozšířil národní dopravce nabídku, ve zkrácené trase jede i v neděli a o svátcích.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

Premávka turistického autobusu na Kráľovu studňu

Od 1. mája 2016 do 30. októbra 2016 premáva každý vikend a sviatok turistická autobusová linka na Kráľovu studňu. Autobus premáva po trase Uhlisko (Kazačok) - Strieborné námestie - Harmanec (papierne) - Dolný Harmanec - Horný Harmanec (jaskyňa) - Kráľova studňa s pravidelným odchodom 8:30 z Uhliska a 17:00 z Kráľovej studne. Plánovaný príchod na Horský hotel Kráľova Studňa je približne o 10:15 a naspäť do Banskej Bystrice približne o 18:30.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další kamion na zavřeném přejezdu ohrozil vlak

Podruhé v krátké době se na jižní Moravě málem srazil vlak s kamionem. Na vině byl znovu zahraniční řidič, který zůstal stát na přejezdu a před brzdícím vlakem se rozjel na poslední chvíli. Následně zamířil směrem k Rakousku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prémiové kupé 1plus v ďalších rýchlikoch ZSSK

Prémiové kupé 1plus sa od mája rozšírilo do ďalších dvoch rýchlikov na trase Bratislava – Žilina - Košice. Vozeň s pohodlnými štvormiestnymi oddielmi sa bude dať využiť v prvom rannom rýchliku z Bratislavy s odchodom o 5.55 h a v predposlednom dennom rýchliku z Košíc do hlavného mesta s odchodom o 14.08 h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ÚOHS zrušil tendr na obsluhu Královéhradecka autobusy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr Královéhradeckého kraje na autobusové dopravce za 5,6 miliardy korun bez DPH. Kraj s nepravomocným rozhodnutím nesouhlasí a hodlá proti němu podat rozklad k předsedovi ÚOHS. Podle antimonopolního úřadu porušil zákon o veřejných zakázkách několika netransparentními a diskriminačními požadavky v zadávacích podmínkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Deň matiek na Košickej detskej železnici

Dobrovoľníci z Košickej detskej historickej železnice sa chcú na Deň matiek, v nedeľu 8. mája, poďakovať všetkým mamkám špeciálnym programom. Tie sa v tento deň v sprievode svojich ratolestí odvezú za zvýhodnené cestovné a na konečnej stanici Alpinka sa budú môcť spoločne skrášliť. Novinkou bude pojazdný kadernícky salón pre deti.

Podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe.

Legendární „Ostravan“ oslaví 70 let provozu

Legendární expres "Ostravan" oslaví v pátek 70 let svého provozu. Poprvé se pod tímto jménem vydal na svou cestu 6. května 1946. Během sedmi desetiletí provozu se stal železniční legendou. V minulosti představoval jedno z nejrychlejších a také nejpohodlnější spojení Ostravy a Prahy. Byly pro něj vyčleněny speciální soupravy. Přesto skoro půl století jezdil mezi moravskoslezskou metropolí a hlavním městem přibližně 5 hodin. Teprve v posledních dvou desetiletích se začala jízdní doba expresů mezi Ostravou a Prahou zkracovat. Významný skok v tom učinil další ikonický vlak SuperCity "Manažer", který v 90. letech spojil obě města během non-stop jízdy bez jediné zastávky a stal se prvním skutečně manažerským vlakem v České republice se servisem na místo, elektrickými zásuvkami pro napájení elektroniky cestujících a dalšími novinkami. Další podstatný skok v kvalitě cestování mezi Prahou a Ostravou představují vlaky SuperCity Pendolino, které dnes nabízejí nejkomfortnější a historicky dosud nejrychlejší spojení obou regionů. Cestovní doba mezi Ostravou a Prahou se díky nim dostala pod 3 hodiny. Lidé, kteří se dnes vydávají Pendolinem na jednodenní služební cesty do Prahy, tak ušetří na cestování až 4 hodiny oproti přelomu 80. a 90. let.

České dráhy si chtějí letošní jubilejní rok "Ostravana" také připomenout mimořádnými jízdami. Připravují rychlíkovou soupravu ve stylu 70. a 80. let a během letošního roku by chtěly tento legendární vlak připomenout jízdou s některou z historických lokomotiv, které se v čele vlaku vystřídaly, například s naší největší rychlíkovou motorovou lokomotivou "Kyklop", která byla v 70. letech testována právě na "Ostravanu". O přípravě těchto akcí budeme během roku informovat.

Další podrobnosti o historii expresu "Ostravan" a vývoji cestování mezi Prahou a Ostravou naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Aktivisti skrášlili zastávku MHD pri žst. Vinohrady

Občianski aktivisti pôsobiaci ako Zelená hliadka si 1. mája 2016 opäť zobrali na mušku zanedbaný verejný priestor, o ktorý by sa mal starať magistrát alebo jemu podriadené organizácie. Tentokrát išlo o zastávkové prístrešky električiek pred železničnou zastávkou Bratislava-Vinohrady, ktoré sú v správe Dopravného podniku Bratislava a spoločnosti JCDecaux.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát selhal v otevírání dotované železniční dopravy

Ministerstvu dopravy se nepodařilo otevřít pro konkurenční železniční dopravce trh s dotovanou přepravou osob. Do konce roku 2015 resort nevysoutěžil ani jednu linku. [...] Ministerstvo navíc v letech 2011 až 2015 nekontrolovalo, jestli kompenzace požadované Českými drahami (ČD) za prodělečné spoje odpovídají skutečným ztrátám.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravujú priecestia na trati Košice – Prešov

ŽSR opravia tento týždeň na trati Košice – Prešov dve železničné priecestia. V dňoch od 5. 5. do  6. 5. 2016 sa opravami docieli komfortnejšia jazda pre železničnú aj cestnú dopravu na železničnom priecestí v Ličartovciach a na priecestí v Haniske pri Prešove

Celú správu nájdete na tejto stránke.