Dopravné správy

Pri nehode autobusu v Taliansku zomrelo 16 maďarských školákov

Piatkovú nehodu autobusu, ktorý prevážal maďarských školákov, neprežilo 16 ľudí. Autobus havaroval pri talianskej Verone. Informovala o tom talianska záchranná služba, ktorá pôvodne hovorila o siedmich mŕtvych. Podľa zástupcu záchrannej služby citovaného talianskou agentúrou ANSA autobusom cestovalo 55 ľudí a 39 z nich bolo zranených.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lanovková MHD v gruzijské Čiatuře

V hornickém městečku Čiatura v Gruzii disponují od roku 1954 unikátním systémem hromadné dopravy, kde se Adam během našeho natáčení poprvé bál.

Odkazy na videa: hlavní video, doplňkové video

 

Viedni mal hroziť teroristický útok v metre

Rakúska polícia prekazila bezprostredne hroziaci teroristický útok, ktorého terčom sa mohlo stať viedenské metro. Útok plánoval uskutočniť 18-ročný zradikalizovaný mladík albánskeho pôvodu, ktorého rakúske úrady zadržali v piatok večer pre podozrenie z plánovania teroristického činu vo Viedni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava železničních mostů omezí plzeňskou MHD

Rozsáhlá výluka, která zasáhne městskou hromadnou i ostatní dopravu, začne v Plzni v pondělí 23. ledna a potrvá až do září příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonstrukce Fantovy budovy se dokončí v roce 2022

Praha - Rekonstrukce a opravy všech nádraží, které převzala Správa železniční dopravní cesty, do stavu v souladu s normami by si vyžádaly deset miliard korun. Peníze chce správce získat od státu a z evropských dotací. Rekonstrukce historické Fantovy budovy pražského hlavního nádraží bude dokončena zřejmě v roce 2022 a SŽDC vyjde na 730 milionů korun. Na setkání s novináři to dnes uvedl náměstek SŽDC Tomáš Drmola.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Otázky k podchodu v Dolnom Hričove

Prečo sa v projekte nerátalo s bezbariérovým vstupom do podchodu zo Staničnej ulice? -Súčasné technické riešenie podchodu, resp. jeho umiestnenie súvisí s priestorovými možnosťami, ktoré sú/boli k dispozícii v rámci projektových prác. Dispozičné riešenie podchodu tiež súvisí s výberom najvhodnejšej lokality z hľadiska optimálnej dostupnosti cestujúcej verejnosti k železničnej infraštruktúre.

Celú správnu nájdete na tejto stránke.

Spolek „Voda z Tetčic'' chce zrušit trať Brno - Jihlava

Svezení vlakem mezi Brnem a Zastávkou u Brna mělo být už od loňska rychlejší a pohodlnější. Povolování pro region klíčové železniční stavby však už přes pět let blokují aktivisté. Další protest proti vybudování druhé koleje a elektrizaci úseku podali koncem uplynulého roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pozostatky metra v Bratislave

Bratislava roky snívala o metre, prvé plány sa objavili pred 43 rokmi. Hoci sa tento systém dopravy v hlavnom meste dodnes nepostavil, na viacerých miestach nájdete torzá tejto stavby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

UniControls: Okna jsou příliš drahá, nahradí je obrazovky

Na její výrobky koukají denně desítky tisíc cestujících ve vlacích Českých drah. Informační systém v nových či modernizovaných vagonech, který lidem ukazuje jméno příští stanice či aktuální rychlost vlaku, dodává česká firma UniControls. S obrazovkami však má na železnici mnohem větší plány. Hodlá je montovat místo oken.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia ŽST Myjava

Podľa informácií z mesta bolo v pláne začať s rekonštrukciu železničnej stanice Myjava po ukončení opravy stanice v Starej Turej, doteraz sa ale nezačalo - môžete to potvrdiť? Ak, tak z akého dôvodu práce ešte nezačali? Existujú už projekty na jej rekonštrukciu? Ak áno, kedy by sa mohli práce začať? Aký je predpokladaný rozpočet?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Která nádraží SŽDC projdou letos opravou?

Přes tři čtvrtě miliardy korun plánuje letos investovat Správa železniční dopravní cesty do oprav a modernizací nádraží. Na seznamu 149 nádraží, kde letos bude utrácet za zlepšení jejich kvality, jsou akce za pár set tisíc i modernizace za desítky milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD koupily dalších 47 vozů od ÖBB

Cestování na tuzemské železnici vylepší další ojeté vagóny z majetku rakouských státních drah ÖBB. České dráhy jich u rakouského dopravce nakoupily dalších sedmačtyřicet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničné priecestia v Handlovej

Obyvateľov Handlovej zaujíma, prečo sa na železničnom priecestí v blízkosti stanice, ktoré je opatrené svetelnou signalizáciou, musí tak dlho čakať. Pred príchodom vlaku tu autá aj chodci stoja viac ako 5 minút. Naposledy sme boli svedkami situácie, že deti najskôr čakali a cez koľajnice neprešli, ale keďže červené svetlo svietilo dlho, nakoniec sa rozhodli prejsť aj napriek červenému svetlu a to tesne pred prejazdom vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vznikne hyperloop Praha - Brno - Bratislava?

V Brně mají začít ve spolupráci se společností Hyperloop Transportation Technology (HTT) vypracovávat studii proveditelnosti, která má ukázat, kolik by stálo a co by z právního nebo technického ohledu obnášelo propojit Prahu, Brno a Bratislavu dopravním systémem hyperloop. Tedy futuristickou “trubkou s kapslemi”, která zatím nikde ve světě nebyla vyzkoušena.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový nákladní vlak spojuje Čínu s Británií

Do Londýna ve středu poprvé přijel nákladní vlak, který přímo spojuje Čínu s Británií. Projekt je součástí čínského ambiciózního plánu nové Hedvábné stezky k posílení obchodních vztahů s Evropou. Informovaly o tom britské weby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zimná údržba ŽSR

Ročné náklady na zimnú údržbu tratí ŽSR sa pohybujú okolo 1 400 000 €. Ich výška je závislá od poveternostných podmienok. Náklad za hodinu ručného odpratávania snehu zamestnancami ŽSR je 11,80 €/hod., za strojové odpratávanie snehu zabezpečované mechanizmami je 14,70 €/hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidiči v Ústeckém kraji drží stávkovou pohotovost

Řidiči autobusů v Ústeckém kraji budou držet stávkovou pohotovost kvůli platům do výplaty za leden. Řekl to dnes předseda jablonecké základní odborové organizace BusLine Jiří Kuchynka. Kraj peníze na zvýšení mezd řidičů nařízené vládou má. S dopravci chce podepsat dodatky k současným smlouvám. Teď po firmách chce podrobný výpočet, o kolik přesně vzroste částka za ujetý kilometr. "Kvitujeme, že jsou nějaké posuny v jednání o našich platech, ale rušit stávkovou pohotovost nebudeme. Počkáme do výplaty za leden a pak se uvidí," řekl Kuchynka. Podle Svazu dopravy se průměrné mzdy šoférů linkových autobusů loni pohybovaly mezi 22 000 až 23 000 korun hrubého. Teď by měly vrůst zhruba o 7800 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ať kotlebovce nahradí Romové, navrhuje poslanec

Na pořádek ve vlacích by místo hlídek extremistické Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby měly dohlížet romské hlídky. Navrhuje to slovenský poslanec Igor Matovič z opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Poslanec připomněl, že má stát k dispozici 380 miliónů eur (téměř 10,3 miliardy korun) z eurofondů na řešení romské problematiky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mladíci odváželi ukradené pivo linkovým autobusem

Jihomoravská policie minulý týden zasahovala u skladu pivovaru v Černovicích kvůli opakované krádeži sudů, kterou ohlásil pracovník skladu. Policisté zkusili zkontrolovat cestující v autobuse v zastávce Faměrovo náměstí a narazili na podezřelou trojici, která v autobuse převážela čtyři ukradené sudy. Zbylé čtyři sudy si zloději schovali poblíž železniční tratě. "Pánové se uvedené trestné činnosti věnovali nejméně od začátku ledna a v jiných případech s nimi byl ještě další mladík. Celkem měla čtveřice mladých mužů odcizit nejméně dvaatřicet sudů," informovala mluvčí jihomoravské policie Andrea Cejnková. Pivovaru způsobili škodu 40 tisíc korun. Za krádež jim hrozí až dva roky ve vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Uzatvorenie podchodu v žst. Trnava

Dňa 12. 01. 2017 bola časť podchodu v železničnej stanici (ŽST) Trnava uzatvorená na príkaz prednostu ŽST z dôvodu zaistenia bezpečnosti a zdravia pri pohybe cestujúcich. Cestujúci od Pošty museli použiť na vstup do ŽST v čase 8.00 h – 11.00 h chodník na ulici Dohnányho popri ceste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.