Dopravné správy

Ťok se sejde s rakouským protějškem Leichtfriedem

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se dnes sejde s rakouským ministrem dopravy, inovací a technologií Jörgem Leichtfriedem. Jednat budou mimo jiné o rozpracovaných spojeních obou zemí prostřednictvím jihočeské dálnice D3 do Horních Rakous a jihomoravské D52. Má propojit Brno přes Mikulov a rakouskou dálnici A5 na Vídeň. V železniční dopravě pak půjde především o spojení přes České Budějovice do Lince, kam od loňského prosince jezdí z Prahy přímé expresní vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 2. týždeň

Počas uplynulého týždňa roku 2017 došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 1 tragickej zrážke civilnej osoby a vlaku. Táto tragická zrážka sa udiala na železničnej stanici Senec. Zmeškaných bolo 13 vlakov. V druhom týždni ŽSR zaznamenali jednu zrážku vlaku s motorovým vozidlom na železničnom priecestí. Stala sa na priecestí s jedinečným identifikačným číslom SP 0029, ktoré sa nachádza v ŽST Čadca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Svaz průmyslu: peníze EU pro dopravu musí jít na silnice

Praha - Projekt státní půjčovny vlaků je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka vysoce rizikový. Peníze z fondů EU navrhuje použít třeba na opravy silnic. Hanák to dnes uvedl na tiskové konferenci po jednání tripartity. Návrh ministerstva dopravy počítal s tím, že dopravci vzešlí z výběrových řízení na provoz rychlíkových tratí by museli provozovat vlaky, které by centrálně nakoupilo za použití evropských dotací ministerstvo dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát sa háda s RegioJetom o uvoľnení trasy do Košíc

Boj medzi štátom a RegioJetom, ktorý koncom januára odchádza z trasy Bratislava - Košice, sa začína vyostrovať. Nasadenie náhradných štátnych vlakov po žltých expresoch je podľa ministerstva dopravy ohrozené. RegioJet totiž podľa ministerstva odmieta uvoľniť trate, na ktorých doteraz vozil cestujúcich do Košíc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sobotka chce pomoci krajům se mzdami řidičů

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je nakloněn tomu, aby vláda krajům pomohla při financování zvýšení mezd řidičům linkových autobusů. Sobotka to řekl po jednání s hejtmany. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) premiérovu garanci vítá a věří, že se výsledky dnešního jednání projeví již v únorových mzdách řidičů. Příští týden Sobotka předloží problém koaliční radě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vylepšila nákup cestovných lístkov cez internet

Národný dopravca ZSSK v závere roka 2016 zapracovala do svojho e-shopu viaceré technické vylepšenia, ktoré nákup cestovných dokladov na stránke www.slovakrail.sk zrýchlia a zjednodušia. „Časté pripomienky cestujúcich boli najmä k množstvu údajov, ktoré bolo potrebné pri nákupe uvádzať. Na tento podnet sme prehodnotili zber identifikačných údajov a zaviedli možnosť tzv. 'rýchleho nákupu' bez akejkoľvek registrácie či zadávania podrobných informácií o platiteľovi. Postačovať bude uvedenie e-mailu,“ hovorí Karol Martinček, riaditeľ úseku obchodu a člen predstavenstva ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ODISka slaví 6 let, první uživatelé si ji musí vyměnit

Bezkontaktní čipová karta ODISka, kterou si už vyžádalo zhruba 300 tisíc lidí, bude mít brzy své šesté narozeniny. Platit začala 1. února 2011. Pro odborníky i politiky, kteří stáli u zrodu této regionální karty pro veřejnou dopravu, je to dobrá zpráva i důvod k oslavě. Ovšem první uživatelé si ji budou muset vyměnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Údržba trakčného vedenia medzi Kysakom a Malou Lodinou

ŽSR od 16. januára, v čase od 7.40 h. do 13.00 h, vykonávajú postupne, na oboch traťových koľajach medzi železničnými stanicami Kysak a Malá Lodina, plánovanú údržbu trakčného vedenia. Práce potrvajú do 19. januára. Počas denných výluk je vlaková doprava v uvedenom úseku vedená obojsmerne, iba po jednej prevádzkovanej koľaji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

GW Train vs. ČD aneb BR 628 vs. 842 + ABfbrdtn

Soukromá společnost začala jezdit na státem dotované trati z Mostu do Plzně. Zároveň jezdí na stejné trati i dotované rychlíky Českých drah. Pomáhá konkurence, nebo škodí? Posuďte sami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehoda autobusu a dvou aut v Hradci Králové

Hned čtyři nehody autobusů se v posledních třech dnech odehrály v Královéhradeckém kraji. V Hradci Králové narazil spoj MHD do stromu. Další tři autobusy zapadly do příkopu na Hradecku, Jičínsku a v Orlických horách, kde hasiči museli evakuovat 20 dětí a 9 dospělých.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RJ nechce uvoľniť štátnym vlakom trate, tvrdí ministerstvo dopravy

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v súčasnej situácii nemôže garantovať, že bude schopná zabezpečiť náhradu vlakov spoločnosti RegioJet. Podľa štátneho dopravcu neodblokoval RegioJet trasy svojich zrušených vlakov, a tak ZSSK nemôže prevádzkovať vlaky v rovnakom čase s rovnakými zastávkami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Express vypraví autobusy mezi Vídní a Varšavou

Tuzemský dopravce Leo Express znovu posiluje svoje působení v autobusové dopravě, každý čtvrtý cestující firmy už jede autobusem. Zatím poslední novou linkou je spojení Vídeň - Ostrava - Varšava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Srbský provokatívny vlak do Kosova nedošiel

Neúspechom sa skončili snahy Srbska obnoviť vlakové spojenie s Prištinou, ktoré Kosovskí Albánci ukončili ešte v roku 1999. Vlak z Belehradu, ktorý smeroval do Prištiny nevpustili Kosovskí Albánci na územie Kosova na príkaz kosovského prezidenta a vojnového zločinca Hacima Thaciho. Toho vydráždila skutočnosť, že na vagónoch sa nachádzal nápis “Kosovo patrí Srbsku”. Vlak skončil svoju cestu na stanici Raška. Srbi následne pohrozili Kosovu vyslaním armády.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Projekt státní půjčovny vlaků definitivně potopen

Ministerstvo dopravy definitivně vzdalo plány na zřízení firmy, která by centrálně nakupovala nové vlaky a pak je pronajímala dopravcům. Odpor proti půjčovně měli hlavně České dráhy a železniční odboráři, kterým se podařilo s připomínkami přesvědčit i některá ministerstva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha nebude muset omezovat tramvaje kvůli hluku

Praha - U výstavby i rekonstrukcí tramvajových tratí v Praze budou hygienici posuzovat každý jednotlivý případ a celkovou dopravní situaci v místě. Neměla by tak nastat situace, že by Praha musela kvůli hlukovým limitům omezovat tramvajové spoje. Na společném jednání se na tom dnes shodli zástupci Prahy a ministerstva zdravotnictví.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z cisterny ve Studénce unikal benzol

Tři desítky profesionálních a dobrovolných hasičů z pěti jednotek zaměstnal v pátek odpoledne a večer únik kapalného benzolu z železniční cisterny v železniční stanici Studénka. Únik se obešel bez zranění, kvůli nebezpečí vznícení či dokonce výbuchu této nebezpečné látky byla na několik hodin omezena železniční doprava na významné spojce mezi Ostravou a Přerovem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Řidič havaroveného trolejbusu už nechce jezdit

Řidič, který loni na konci srpna naboural v Otrokovicích s trolejbusem do sloupu je po nemocenské zpátky v zaměstnání. Nesedí však za volantem a nevozí lidi. Sedmapadesátiletý muž odešel na vlastní žádost na jiné místo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budoucnost Krkonoš: D11, spolujízda a vodíková VHD

Turisty do Krkonoš by mohly přivážet autobusy na vodík. Vážně o tom uvažuje město Trutnov a nemuselo by to ani trvat dlouho. Nejprve chce přejít na elektrobusy, poté už na vodíkový pohon, jehož jedinou odpadní látkou je voda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak na Domažlicku narazil do auta v kolejišti

Auto uvázlé na kolejích mezi Osvračínem a Staňkovem na Domažlicku v sobotu ráno sešrotoval osobní vlak. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění, 14 lidí z vlaku přestoupilo do přivolaného náhradního autobusu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Regiojet slaví úspěch mezi Prahou a Brnem

Už přesně měsíc si mohou cestující po železnici mezi Brnem a Prahou vybírat mezi dopravci. Od 11. prosince na trati jezdí vedle Českých drah soukromý RegioJet brněnského podnikatele Radima Jančury. Jak cestující hodnotí žluté vlaky?

Celou zprávu najdete na této stránce.