Dopravné správy

Letošní výluky ovlivní dopravu v Praze a Brně

Cestující v tuzemských vlacích čeká letos opět na řadě míst nepříjemné omezení kvůli opravám české železnice. Velké komplikace nastanou cestujícím hlavně v Praze a v Brně, kde dokonce vznikne kvůli opravám provizorní nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD nově musí zpřístupnit depa konkurenci

Velké změny čekají od 1. dubna kvůli novému zákonu České dráhy. Stávající zařízení jako například opravny či čerpací stanice musí nově zpřístupnit i soukromým dopravcům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR označia vybrané železničné stanice dvojjazyčnými názvami

ŽSR pripravujú označenie vybraných železničných staníc dvojjazyčnými názvami, okrem slovenského jazyka aj v jazykoch národnostných menšín. Na základe pokynu ministra dopravy a výstavby SR budú v železničných staniciach, v ktorých zastavujú pravidelné vlaky verejnej osobnej dopravy s nástupom a výstupom pre cestujúcich, umiestnené dvojjazyčné tabule, ak počet obyvateľov národnostnej menšiny danej obce presahuje 20%.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Západ bude jednat o kontrolách v rychlovlacích

Francie, Británie, Belgie a Nizozemsko se dohodly na zavedení zkušebních kontrol cestujících v mezinárodních vlacích Thalys a Eurostar. Zjišťovat totožnost pasažérů chtějí západoevropské země nejpozději od konce letošního roku, informovala agentura AFP s odvoláním na nizozemského ministra vnitra Jana Jambona. Podle Jambona by měl krok přispět ke zvýšení bezpečnosti v rychlovlacích a pomoci při pátrání po zločincích, kteří je podle něj používají k přepravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tramvaje Podbaba - Bohnice? Po mostě a tunelem

V hlavním městě by mohlo vzniknout pět nových tramvajových tratí, mezi nimi například trať do Suchdola, trať z Prahy 6 do Bohnic nebo prodloužení kolejí do Štěrbohol. Zda se opravdu začne s výstavbou, však zatím není jasné. Informace uveřejnil Institut plánování a rozvoje (IPR).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Centimetre delili autobus od zrážky s vlakom

Na Vrakunskej ceste sa takmer stala ďalšia tragédia. Len malá chvíľa delila cestujúcich v autobuse MHD od tragickej zrážky s vlakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chce zklidnit Malou Stranu

Pražští radní chtějí odradit řidiče aut od jízdy centrem Prahy a snaží se je nasměrovat do tunelů. Plánují proto úpravy ulic na Malé Straně a zvažují tři návrhy, jak dopravu omezit. Praha 1 je pro to, aby řidiči jezdili jen po spodní části Malostranského náměstí v jednom směru po kolejích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy zjednodušily e-shop a zavedly kredit

České dráhy výrazně zjednodušily nákup jízdenek přes internet a po vzoru soukromých dopravců začaly nabízet možnost koupit jízdenky přes nabitý kredit. Na rozdíl od konkurence ale rušení jízdenek nebude stále jednoduché, okamžité vrácení peněz má přijít v příštích měsících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odkaz na nový web ČD: https://new.cd.cz/default.htm

Leo Express je nadále ve ztrátě

Soukromý železniční dopravce Leo Express zůstává dál ve ztrátě. Její výši za loňský rok zatím tají, firma ale potvrdila, že i přes nárůst počtu zákazníků zůstala v minusu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jízdní doba do Frýdlantu n. O. se zkrátí na polovinu

Správa železniční dopravní cesty chce po roce 2020 investovat miliardy korun do modernizace trati vedoucí z Ostravy do Ostravice. Jízdní doby vlaků by se pak mohly zkrátit až na polovinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doktorandi žiadajú zľavy v štátnych vlakoch

Študenti žiadajú, aby po odchode súkromného dopravcu RegioJet z trate Bratislava - Košice mali doktorandi zľavy aj vo vlakoch štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). V žltých vlakoch totiž mohli zľavy využívať popri bežných študentoch aj doktorandi a externí študenti do 29 rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ Loko získalo zakázky z Itálie a Finska

Česká společnost CZ Loko dodá další tři stroje na Apeninský poloostrov. Výrobce železničních vozidel uspěl v Itálii s posunovacími lokomotivami, současně získal zakázku také na tři stroje do Finska. Lokomotivy budou zkonstruovány a vyrobeny pro provoz až do minus čtyřiceti stupňů Celsia.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová poschodová súprava zo Škody Transportation pre DB

Škoda Transportation dodá pre Deutsche Bahn Regio šesťvozňové dvojposchodové súpravy typu Push-Pull. Vozidlá budú jazdiť v Bavorsku na trati Norimberg – Ingolstadt – Mníchov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hess představil nový SwissTrolley plus

Dva roky trvající vývoj nového trolejbusu švýcarského výrobce HESS dospěl ke svému cíli. Dne 17. 1. 2017 byl slavnostně představen v Curychu trolejbus s obchodním jménem SwissTrolley plus. Toto článkové vozidlo je řešeno jako tzv. parciální trolejbus. V ulicích Curychu se bude nyní dlouhodobě testovat a ověřovat se mají jeho jízdní vlastnosti, možnosti nabíjení baterií atp. V případě, že se trolejbus osvědčí, lze očekávat poptávku na pořízení většího počtu obdobných vozidel, které by mohly vytlačit z vybraných spojů dieselové autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB - najtransparentnejšia slovenská mestská firma

Dopravný podnik Bratislava sa z porovnania úrovne transparentnosti mestských firiem v krajinách V4 umiestnil ako najtransparentnejší slovenský mestský podnik s najotvorenejším prístupom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Českým drahám i Regiojetu přibývají cestující

Dálkové vlaky jsou stále atraktivnější pro cestování po České republice, ukazují výsledky RegioJetu a Českých drah za loňský rok. RegioJetu stoupl počet cestujících ve vlacích o pětinu, Českým drahám o jedno procento.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stát hledá drážního regulátora

Z výběru předsedy nového Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře se stává ryze politická záležitost, i když podle zákona má být nezávislý. Ministerstvo dopravy vybralo kandidáta na předsedu úřadu, ten se ale nelíbí ministrům ve vládě za ČSSD a KDU-ČSL.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia - Považská Bystrica

Aký finančný obnos si vyžiada modernizácia trate pri Považskej Bystrici? O aký dlhý úsek sa jedná? Kedy je naplánované ukončenie výstavby? 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

U Lukové srazil vlak porouchané nákladní auto

Expres jedoucí po rychlostním železničním koridoru mezi Prahou a Havířovem smetl v pondělí odpoledne u Lukové na Orlickoústecku nákladní auto. Dramaticky vyhlížející srážka nakonec neměla nijak vážné následky. Osádka auta stačila vyskočit a opustit kolejiště, ve vlaku byl při srážce zraněn jeden cestující. Škoda bude několik miliónů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 4. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 2 smrteľným zrážkam civilnej osoby a vlaku. Stalo sa tak na priecestí na železničnej stanici (ŽST) Krásno nad Kysucou a na ŽST Markušovce. Zmeškaných bolo 13 vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.