Dopravné správy

Zľava z poplatkov, nový GVD a požiar v Múzeu ŽSR

A) Tohto roku sa končí 3-ročné prechodné obdobie, počas ktorého ŽSR poskytovali nákladným dopravcom zľavu z poplatkov za ŽDC vo výške 22,5 mil. eur ročne.

Otázky:

1) Akú sumu z tejto zľavy čerpalo ZSSK Cargo v rokoch 2014 a 2015 a koľko sa ušlo ostatným dopravcom?

2) Koľko už bolo z tejto sumy vyčerpaných v roku 2016 a koľko z toho čerpalo ZSSK Cargo?

3) Došlo v jednotlivých rokoch k vyčerpaniu ročného limitu 22,5 mil. eur skôr ako pred ukončením príslušného kalendárneho roka? Ako ste to riešili?

4) Bude sa táto zľava aplikovať aj v roku 2017, resp. v nasledujúcich rokoch?

5) Ak áno, ako sa zmenia podmienky na jej čerpanie?

6) Dostali už ŽSR nejakú kompenzáciu od štátu za poskytovanie tejto zľavy dopravcom? Kedy dôjde k finančnému vyrovnaniu so štátom?

Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

ČD posílí dopravu před Vánoci - i za soukromníky

České dráhy udělají vše proto, aby se všichni dostali před Vánoci ke svým blízkým. Kvůli výpadku kapacity soukromých dopravců mezi Prahou a severní Moravou vypraví dokonce dva mimořádné rychlíky Praha - Olomouc - Ostrava - Bohumín, každý o kapacitě až 600 míst k sezení. Zároveň posílí ostatní expresy o desítky posilových vozů nejen na trase z Prahy do Ostravy, Žiliny nebo na Valašsko, ale také mezi Brnem a Ostravou nebo mezi Prahou a krajskými městy v Čechách. České dráhy začnou posilovat své vlaky již ve středu a poslední posily vypraví na Štědrý den. Celkem tak národní dopravce posílí dopravu nejméně o 5000 dodatečných míst k sezení.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Bratislavský kraj dá vyše 12 miliónov do dopravy

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude v roku 2017 hospodáriť so sumou 144 miliónov eur. Na piatkovom zasadnutí zastupiteľstva BSK o tom rozhodli krajskí poslanci. V návrhu uznesenia sa uvádza, že príjmy bežného rozpočtu by mali predstavovať 130 157 471,21 eura a výdavky 123 491 976,49 eura. Kapitálové príjmy hovoria o sume 9 969 624,25 eura a výdavky plánujú na 18 517 623,51 eura.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sražených vlakem ve středních Čechách přibývá

Ve středních Čechách je oproti loňskému roku o čtyři oběti více, celkem po srážce s vlakem zemřelo 32 lidí. Nestoupají přitom jen počty mrtvých, ale také i množství sražených chodců. Ploty, které by měly lidi chránit, jsou prostříhané, nebo zničené.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Požiadavky na jazykové znalosti strojvodcov klesnú

Požiadavky na jazykové znalosti rušňovodičov, ktorí zachádzajú iba do pohraničnej stanice susedného štátu, sa zmiernia. Vyplýva to z novely zákona o doprave na dráhach, ktorú po schválení v Národnej rade (NR) SR podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právnu normu pripravil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražská MHD o Vánocích a na přelomu roku

Od 24. prosince do 2. ledna bude pražská MHD jezdit podle speciálně upravených jízdních řádů. Na Štědrý den vyjedou noční tramvaje a autobusy už v 18 hodin a v provozu budou až do 25. prosince do 7 hodin ráno. Zvláštní režim bude platit i o silvestrovské noci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát viní RegioJet, že jazdil s kratším vlakmi

Počas kontroly Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR sa zistilo, že súkromný dopravca Regiojet zaradil na trati Komárno – Bratislava len jednu vlakovú súpravu namiesto dvoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Viktorie se činí při ražbě ejpovického tunelu

Již 1008 metrů severní tunelové trouby železničního tunelu Ejpovice vyrazili k dnešnímu dni raziči akciové společnosti Metrostav. Toto podzemní dílo, které je nejdůležitější částí rekonstrukce trati v úseku Rokycany – Plzeň, měří 4150 m a podchází vrchy Homolka a Chlum. Zhotovitelem celého díla je Sdružení Metrostav a Subterra, investorem pak Správa železniční dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nitra zrekonštruovala zastávku MHD po kasselsky

V utorok 13. novembra 2016 bola po týždňovej odstávke do užívania odovzdaná zrekonštruovaná zastávka Čajkovského na Hviezdoslavovej triede smerom na Kmeťovu ul. Povrch zastávkového pruhu bol v rámci rekonštrukcie zmenený na betónový, čo v budúcnosti zabráni deformácii povrchu vozovky ("vyjazdené koľaje") na tejto, v náročnom stúpaní zriadenej zastávke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura má na Slovensku další problémy

Slovenské ministerstvo dopravy opět kritizovalo dopravce RegioJet z české skupiny Student Agency, že nedodržuje státem objednanou kapacitu vlaků na regionální trati mezi Bratislavou a Komárnem. Ministerstvo zároveň vybídlo společnost k zjednání nápravy. RegioJet v reakci naopak obvinil ministerstvo z nedodržování smlouvy, z neférového postupu a uvedl, že na čtvrteční společné schůzce informoval ministerstvo dopravy o připravenosti nasadit dodatečné soupravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Lepší prípoj z Nitry do Banskej Bystrice

Cestujúcim z Nitry, ktorí v nedeľu prestupujú v Šuranoch na posledný rýchlik do Banskej Bystrice, sa skráti čakanie zo 106 minút na 5 minút. „Zmena by mala pomôcť hlavne vysokoškolským študentom jazdiacim do škôl vo Zvolene a  v Banskej Bystrici,“ opísal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Miliardář Křetínský posiluje na železnici

Miliardář Daniel Křetínský pokračuje ve své expanzi do nákladní železniční dopravy. Do svého portfolia zařadí společnost Spedica, pod kterou patří firmy s obratem v součtu přes 1,3 miliardy korun. Působí zejména v nákladní železniční dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kuehne + Nagel rozširuje služby

Spoločnosť Kuehne + Nagel pomáha prevádzkovať rozsiahly zásobovací reťazec náhradných dielcov skupiny BMW Group riadením nového globálneho distribučného centra. Distribučné centrum bolo otvorené 11. októbra 2016 v nemeckom Wallersdorfe a patrí do centrálneho distribučného centra (CDC) skupiny BMW Group.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smíchovské a hlavní nádraží spojí nová trať

Správa železniční dopravní cesty spustila přípravu jedné z nejdůležitějších dopravních staveb v Praze. Podepsala smlouvu s projektantskou firmou Sudop Praha, která vymyslí řešení železniční tratě mezi smíchovským a hlavním nádražím. Jde o napojení třetího koridoru na centrum města, jehož dnešní podoba působí v pražské železnici jako úzké hrdlo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Prešovskom kraji vypravuje ZSSK 458 vlakov

Prešovskom kraji vypravuje štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od nedeľnej (11. 12.) zmeny cestovného poriadku 90 diaľkových a 368 prímestských vlakov. Obsluhujú 126 staníc a jazdia celkovo po 400 kilometroch železničných tratí v regióne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD přidají svým lidem více než loni

Zaměstnanci Českých drah si od ledna platově polepší o 2,9 - 3,4 %. Vyplývá to z kolektivní smlouvy, kterou ve čtvrtek podepsalo vedení Českých drah s deseti odborovými organizacemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brúsenie koľajníc na trati Lietavská Lúčka - Rajec

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) uskutočnia dňa 19. decembra, v čase od 9.00 h. do 15.00 h. strojné brúsenie koľajníc medzi železničnými stanicami Lietavská Lúčka a Rajec. V uvedenej dobe na tomto úseku budú vybrané vlaky osobnej dopravy nahradené autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC opravuje desítky nádražních budov

Správa železniční dopravní cesty zahájila v letošním roce drobné opravy pěti desítek nádražních budov na Královéhradecku, Liberecku a Pardubicku. Do konce roku tak SŽDC proinvestuje přes 25 milionů korun. Ve většině případů se jedná o opravy interiérů čekáren, výměny oken a dveří a kompletní výměny střešní krytiny. Nejdražší stavbou příštího roku pak bude oprava proskleného zastřešení haly výpravní budovy Hradec Králové za 35 milionů korun.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Prešovská MHD počas Vianočných prázdnin a sviatkov

Počas Vianočných prázdnin a sviatkov (od 23. decembra 2016 do 6. januára 2017) bude upravená premávka MHD nasledovne:

- viď pokračovanie na tejto stránke.

Železničním projektantům leze do zelí spolek

Na české železnici je v projekční branži těsno. Tradičním hráčům, připravujícím novou podobu tratí navíc letos přibyl soupeř, který jim hodně vadí. Původně osvětový spolek Centrum pro efektivní dopravu (CEDOP) už kvůli tomu čelí soudnímu návrhu na zrušení.

Celou zprávu najdete na této stránce.